Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δ. Βίτσας: Η κυβέρνηση είναι έτοιμη για έναν προσφυγικό «Ξενοκράτη»

N. Τόσκας: «Σε μία-δύο εβδομάδες θα εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Ειδομένη»

Έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχουν δημιουργηθεί οι 50.000 θέσεις φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση στον Πειραιά και την Ειδομένη, εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star. «Δεν υπάρχει στον σχεδιασμό μας αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση της Ειδομένης» επανέλαβε ο κ. Βίτσας και ζήτησε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης στις άλλες χώρες της Ευρώπης, να υπάρχει διαδικασία επιστροφής στην Τουρκία και μετεγκατάσταση από την Τουρκία. «Να διαχειριστούμε εσωτερικά το ζήτημα των προσφυγικών ροών. Πάντως, δεν είναι μία υπόθεση, όπως θεωρούν μερικοί, κάποιων ημερών ή κάποιων εβδομάδων» συμπλήρωσε. Με αφορμή τη διαφορά στον αριθμό των προσφύγων που φθάνουν στα ελληνικά νησιά τις τελευταίες ημέρες, σχολίασε ότι «οι διακινητές διαμορφώνουν μία κατάσταση και τρέχουν να προλάβουν». Ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε την ετοιμότητα της κυβέρνησης «για έναν προσφυγικό "Ξενοκράτη", ο οποίος θα δομηθεί και πολιτικά και νομοθετικά και πρακτικά», υπενθύμισε στις «χώρες του Βίζεγκραντ ή τις βορειότερες χώρες» τη θετική στάση της χώρας μας τη δεκαετία του '90 όταν «πολίτες τους μετανάστευαν προς την Ελλάδα για να έχουν μία καλύτερη ζωή» ενώ επανέλαβε ότι «η λύση του προβλήματος είναι στη Συρία, στη Μέση Ανατολή».

«Σε μία - δύο εβδομάδες θα εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Ειδομένη»

Εξάλλου, το ενδεχόμενο βίαιης επέμβασης στην Ειδομένη απέκλεισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και προέβλεψε ομαλοποίηση της κατάστασης σε μία - δύο εβδομάδες. Μιλώντας στο Mega, ο κ. Τόσκας ανέφερε ότι ήδη υπάρχουν πρόσφυγες που επιστρέφουν στην Αθήνα, αλλά και κάποιοι που το βράδυ κοιμούνται στους καταυλισμούς και το πρωί επιστρέφουν στην Ειδομένη.

Τόνισε επίσης πως στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιληφθούν οι πρόσφυγες ότι η βαλκανική οδός έχει κλείσει, με ευθύνη χωρών που βρίσκονται στα βόρεια, και ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες πηγαίνοντας στους κοντινούς καταυλισμούς, όπου θα έχουν στέγη και τροφή μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση.

«Με βίαιο τρόπο δεν γίνεται. Και δεν θέλουμε και θα είναι απάνθρωπο» είπε και πρόσθεσε: «Πρέπει να τους πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους και φυσικά το να τους πείσουμε δεν γίνεται με δακρυγόνα. Το 50% είναι γυναίκες και παιδιά».

Αναγνώρισε πάντως, ότι δεν είναι εύκολο να πειστούν. Σε ό,τι αφορά τις ροές από την Τουρκία είπε ότι συνεχίζονται και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Άγκυρα «προσπαθεί να διαπραγματευτεί μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής». Απέρριψε ακόμη ότι έχουν δημιουργηθεί νέοι διάδρομοι μέσω Αλβανίας ή μέσω Ιταλίας.

Πάνω από 42.000 οι πρόσφυγες ανά την επικράτεια

Τις 42.253 φθάνουν οι πρόσφυγες σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Από αυτούς οι 8.293 βρίσκονται στα νησιά, όπου οι αφίξεις το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν σε 864. Συγκεκριμένα, 5.019 βρίσκονται στη Λέσβο, 894 στη Σάμο, 2.109 στη Χίο, επτά στη Ρόδο, 137 στη Μεγίστη, 79 στην Κω και 48 στη Λέρο. Στην Αττική φιλοξενούνται 10.249 άτομα. Η νέα δομή που είναι στη διάθεση των αρμόδιων αρχών από την Πέμπτη είναι οι κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα, όπου έχουν μεταφερθεί 129 πρόσφυγες. Στο λιμάνι του Πειραιά οι πρόσφυγες υπολογίζονται σε 3.549, στις τρεις δομές του Ελληνικού σε 3.901, στον Ελαιώνα σε 712 και στο Σχιστό σε 1.958.

Στις Θερμοπύλες φιλοξενούνται 260 άτομα, ενώ το βράδυ της Πέμπτης μεταφέρθηκαν για πρώτη φορά 200 πρόσφυγες στα Τρίκαλα και 400 στη Λάρισα. Επίσης, από χτες 347 πρόσφυγες έχουν μεταφερθεί σε μια παλιά αποθήκη εντός της Βιομηχανικής Περιοχής Δράμας. Στον Χέρσο Κιλκίς διαμένουν 3.738 άτομα, στη Νέα Καβάλα Κιλκίς 3.343, στη Νέα Καρβάλη Καβάλας 800, στην Ελευθερούπολη 200, στην Κοζάνη 420 και στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά Θεσσαλονίκης 2.003. Οι πρόσφυγες εντός camp στην Ειδομένη υπολογίζονται σε 12.000.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ