Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αλ. Tσίπρας: «Ζητούμενο μια αξιόπιστη συμφωνία για το προσφυγικό»

«Ανατολίτικο παζάρι» στη Σύνοδο των Βρυξελλών για το προσφυγικό

Στην αναγκαιότητα επίτευξης μιας αξιόπιστης συμφωνίας με την Τουρκία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς το Αιγαίο αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μίλησαν για αναγκαιότητα επίτευξης συμφωνίας με την Άγκυρα, αρκετοί, όμως, εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί. Η συμφωνία έχει αρκετά «αγκάθια» -κάτι που κάνει τους Ευρωπαίους πολιτικούς να εμφανίζονται «συγκρατημένα αισιόδοξοι» για την έκβαση της κρίσιμης Συνόδου.

«Να ληφθεί απόφαση συνδρομής της Ελλάδας…»

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση λόγω μονομερών ενεργειών κρατών του Βαλκανικού διαδρόμου. «Αναμένω σήμερα να ληφθεί απόφαση συνδρομής της Ελλάδας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ιδίως στα βόρεια σύνορά μας, στην Ειδομένη. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας των μονομερών ενεργειών κατά μήκος της «Βαλκανικής Οδού» και θεωρώ ότι πρόκειται για όνειδος για τον κοινό μας πολιτισμό. Οφείλουμε να λάβουμε μια απόφαση για αποκλιμάκωση αυτής της πολύ κακής κατάστασης και να προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπο για να παράσχουμε μια πρώτη βοήθεια και φιλοξενία – όπως κάνουμε όλες αυτές τις ημέρες – αλλά ταυτόχρονα και για να επιταχύνουμε τη μετεγκατάσταση αυτών των ανθρώπων, των προσφύγων, ώστε να φτάσουν στον προορισμό τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Τί ζήτησε ο Τσίπρας από Μέρκελ και Ολάντ

Τριμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και την καγκελάριο Μέρκελ, είχε ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της Συνόδου για το προσφυγικό. Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, στη συνάντηση επικράτησε κλίμα αισιοδοξίας για μία καλή και λειτουργική συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας. Ο έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε από τους συνομιλητές του να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην Τουρκία για μείωση των προσφυγικών ροών μέσα από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και αποτελεσματικότερη λειτουργία των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Επίσης, την εφαρμογή του πρωτοκόλλου επανεισδοχής ΕΕ- Τουρκίας, που επικαιροποιήθηκε στη Σμύρνη, καθώς και την επιτάχυνση της επανεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στην ΕΕ και την εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος μετεγκατάστασης από Τουρκία προς τα κράτη-μέλη. Υπογράμμισε δε την ανάγκη στήριξης της Ελλάδας με παροχή ανθρωπιστική βοήθειας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε πως χρειάζεται χρόνος για την εφαρμογή της συμφωνίας και ότι προτεραιότητα αποτελεί η μείωση των προσφυγικών ροών. Η τριμερής συμφώνησε ότι όλες οι διαδικασίες της συμφωνίας θα πρέπει να είναι νόμιμες, συμβατές με το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης.

Συγκρατημένα αισιόδοξη η Μέρκελ

Συγκρατημένα αισιόδοξη εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, προσερχόμενη στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό. «Όταν μιλάμε για παράνομη μετανάστευση, μπορούμε να συζητήσουμε μόνο για την ανάσχεση αυτής της μετανάστευσης. Όταν μιλούμε για πρόσφυγες, το θέμα είναι τελείως διαφορετικό. Όσοι εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέφονται πίσω στην Τουρκία», είπε η Άνγκελα Μέρκελ. Ακόμη, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ε.Ε. μπορεί να καταλήξει σε μία ισορροπημένη συμφωνία με την Τουρκία. «Είμαι προσεκτικά αισιόδοξη και δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη και η Ελλάδα θα πρέπει να βοηθηθεί», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ.

Συνολική συμφωνία ζητά ο Ολάντ

Με αίτημα για μια «συνολική» συμφωνία με την Τουρκία, προσέρχεται η Γαλλία στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. Ο ίδιος εξήγησε πως δε θα δεχτεί μια συμφωνία η οποία δεν θα περιλαμβάνει εγγυήσεις ως προς το σεβασμό του δικαιώματος του ασύλου, αλλά και δέσμευση για βοήθεια προς την Ελλάδα. «Αν δεν στηριχθεί η Ελλάδα, δε θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Η Ελλάδα είναι αυτή που βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, είναι αυτή που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό εγκλωβισμένων προσφύγων και αυτή που χρειάζεται οικονομική στήριξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φρανσουά Ολάντ.

Σουλτς: «Πρέπει να υπάρξει συμφωνία»

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους ανθρώπους στην Ειδομένη να υποφέρουν», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Ο κ. Σουλτς σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε συμφωνία, διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο. Ακόμη, τόνισε πως είναι βασική προϋπόθεση η συνεργασία της Τουρκίας, καθώς και πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι ένα τελείως διαφορετικό ζήτημα. «Αντιμετωπίζουμε 22 κράτη μέλη αρνούνται να τα συμφωνηθέντα» τόνισε ο Μάρτιν Σουλτς και συμπλήρωσε πως αυτά τα κράτη μέλη δεν μπορούν ταυτόχρονα να κριτικάρουν την διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

Φάιμαν: «Πρέπει να διαφυλάξουμε τα εθνικά μας σύνορα»

Από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε πως θα πρέπει να υπάρξουν κέντρα υποδοχής στα σημεία εισδοχής. «Θα πρέπει να διαφυλάξουμε τα εθνικά μας σύνορα. Θα πρέπει να υπάρχει μία νόμιμη οδός. Θα δεχθούμε νόμιμους πρόσφυγες αλλά όχι παράνομους μετανάστες».

Κάμερον: «Ναι» στην επανεισδοχή στην Τουρκία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε πως η χώρα του συμφωνεί με την ιδέα να επιστρέφονται στην Τουρκία οι παράνομοι μετανάστες που μπαίνουν στα ελληνικά σύνορα. Όμως, σημείωσε ότι η χώρα του δεν θα αλλάξει την πολιτική της για την βίζα.

Τα 8 σημεία της σχεδιαζόμενης συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας

Η προσφυγική κρίση βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν σήμερα, Πέμπτη, το προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για το προσφυγικό/μεταναστευτικό. Το τελικό κείμενο, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα οριστικοποιηθεί μαζί με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος μετέβη σήμερα στις Βρυξέλλες. Το προσχέδιο δόθηκε αργά προχθές από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στους ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΕ. Σύμφωνα με το προσχέδιο, το οποίο μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, η ΕΕ και η Τουρκία «αποφάσισαν να θέσουν τέλος στην παράνομη μετανάστευση από την Τουρκία στην ΕΕ», βάσει οκτώ σημείων, τα οποία έχουν ως εξής, περιληπτικά:

1. Όλοι οι νέοι παράνομοι μετανάστες που έρχονται από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Όλοι οι μετανάστες που έρχονται στα νησιά θα καταγράφονται και όσοι δεν κάνουν αίτηση ασύλου ή εκείνοι των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίπτεται θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Η Τουρκία και η Ελλάδα, με την συνδρομή των θεσμών και οργάνων της ΕΕ, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και θα συμφωνήσουν διμερώς σε κάθε αναγκαία ρύθμιση, συμπεριλαμβανόμενης και της παρουσίας Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά, για να διασφαλιστεί η συνεργασία και η ομαλή λειτουργία των ρυθμίσεων αυτών. Τα έξοδα θα καλυφθούν από την ΕΕ. Οι μετανάστες που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά θα μεταφερθούν σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα.

2. Για κάθε Σύρο που θα επιστρέφεται από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, άλλος Σύρος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στην ΕΕ. Προτεραιότητα θα δίνεται σε μετανάστες που δεν έχουν προσπαθήσει να μπουν παράνομα ή δεν έχουν μπει στο παρελθόν παράνομα στην ΕΕ. Σε περίπτωση που καλυφθούν οι θέσεις προσφύγων που έχουν προβλεφθεί, θα αναθεωρηθεί ο μηχανισμός.

3. Η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα να εμποδίσει τη δημιουργία νέων θαλάσσιων ή χερσαίων μεταναστευτικών οδών από την Τουρκία στην ΕΕ και θα συνεργαστεί με γειτονικές χώρες και την ΕΕ για το σκοπό αυτό.

4. Όταν έχουν σταματήσει ή τουλάχιστον μειωθεί σημαντικά οι παράνομοι είσοδοι μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, θα ενεργοποιηθεί το Εθελοντικό Σχέδιο Ανθρωπιστικής Εισόδου και τα μέλη της ΕΕ θα συνδράμουν σε εθελοντική βάση στο σχέδιο αυτό.

5. Θα επιταχυνθεί η διαδικασία κατάργησης της βίζας για Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην ΕΕ το αργότερο μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2016.

6. Η ΕΕ, σε συνεργασία με την Τουρκία, θα επιταχύνει την καταβολή της αρχικής χορήγησης των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία και θα διασφαλίσει χρηματοδότηση για άτομα που βρίσκονται υπό προσωρινή προστασία στην Τουρκία, πριν το τέλος Μαρτίου. Το ανώτατο όριο που μπορεί να δοθεί στην Τουρκία από την ΕΕ για τους πρόσφυγες είναι άλλα 3 δις ευρώ, μέχρι το τέλος του 2018.

7. Η ΕΕ, σε συνεργασία με την Τουρκία, θα προετοιμαστεί για την απόφαση του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ το συντομότερο δυνατόν, βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου. (Το Κεφάλαιο 17 άνοιξε τον περασμένο Δεκέμβριο.)

8. Η ΕΕ και τα μέλη της θα συνεργαστούν με την Τουρκία σε κάθε κοινή προσπάθεια για την βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών μέσα στη Συρία η οποία θα επιτρέψει στον πληθυσμό της χώρας και τους πρόσφυγες να ζήσουν σε περιοχές που είναι περισσότερο ασφαλείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζελένσκι: Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία θα σεβαστεί την επικείμενη τριήμερη εκεχειρία
Πιστεύουμε ότι χωρίς αυξημένη πίεση, η Ρωσία δεν θα λάβει πραγματικά πρακτικά μέτρα για να τερματίσει τον πόλεμο, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ζελένσκι: Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία θα σεβαστεί την επικείμενη τριήμερη εκεχειρία