Επίσης νέα άγρια συμπλοκή μεταξύ Σύρων και Αφγανών σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στο Hotspot στον Χαλκειό της Χίου. Σύμφωνα με τοπική ηλεκτρονική ιστοσελίδα ομάδες προσφύγων διαφορετικής εθνικότητας για άγνωστο λόγο αντιπαρατέθηκαν με αποτέλεσμα να βγουν μαχαίρια και δύο από τους εμπλεκόμενους να τραυματιστούν σοβαρά και να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Επίσης, στη διάρκεια των επεισοδίων σοβαρές ζημιές έγιναν στο ιατρείο του hot spot, καθώς και στους χώρους καταγραφής.
Επενέβησαν αστυνομικές δυνάμεις
Με την κατάσταση να είναι ανεξέλεγκτη επί ώρα, στο hot spot επενέβησαν αστυνομικές δυνάμεις, κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης. Μετά τα επεισόδια αυτά, οι αρχές ζήτησαν ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων του νησιού και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Χίο μεταφέρεται μονάδα των ΜΑΤ. Λόγω των επεισοδίων, χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας κατοίκων της περιοχής στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου. Στο hot spot της Χίου, αν και είναι δυναμικότητας 1.200 ατόμων, κρατούνται 1.400. Επιπλέον, περίπου 200 πρόσφυγες, που έφτασαν στο νησί από χθες και μέχρι σήμερα το πρωί, αφού καταγράφηκαν, μεταφέρθηκαν για να περιμένουν την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας στον ανοικτό δημοτικό καταυλισμό στη Σούδα, μέσα στην πόλη της Χίου.
«Καζάνι που βράζει» ο Πειραιάς
Ένταση επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στο λιμάνι του Πειραιά, όπου συνωστίζονται περισσότεροι από 5.500 πρόσφυγες διαφόρων ενθικοτήτων. Οι πρώτες εστίες συγκρούσεων, κυρίως μεταξύ Σύρων και Αφγανών, εντοπίστηκαν το βράδυ της Τετάρτης ενώ πολλοί πρόσφυγες που ενημερώθηκαν από ομοεθνείς τους για κακές συνθήκες σε χώρους φιλοξενίας στην περιφέρεια, όπως στα Ιωάννινα δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αποχωρήσουν από το λιμάνι. Μεταφραστές καταβάλλουν προσπάθειες από το πρωί να πείσουν τον περισσότερο κόσμο να μετακινηθεί προς τα κέντρα φιλοξενίας, αλλά δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, ενδιαφέρον.
Στόχος η αποσυμφόρηση των καταυλισμών
Στόχος της κυβέρνησης είναι, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, να αποσυμφορηθούν Πειραιάς και Ειδομένη μέσα στις επόμενες 15 ημέρες. «Σημασία έχει να πειστούν οι πρόσφυγες. Και σε αυτό το πλαίσιο "επιχειρούμε" στη διαδικασία της σταδιακής ή ολοκληρωμένης εκκένωσης» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ ο κ. Βίτσας. Με tweet του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη οι πρόσφυγες της Ειδομένης και του Πειραιά να εμπιστευτούν την Ελλάδα και να μετακινηθούν στα κέντρα φιλοξενίας.
Ανακοίνωση των Λιμενικών
Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ), με αφορμή τα επεισόδια μεταξύ προσφύγων που σημειώθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά, τονίζει: «Η παρατεταμένη παραμονή τόσων ανθρώπων, διαφορετικών εθνικοτήτων, φύλων και ηλικιών σε έναν χώρο τόσο ακατάλληλο εγκυμονεί κινδύνους. Είχαμε γνωστοποιήσει και εγκαίρως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου γιατί τα περιστατικά επιθέσεων, ξυλοδαρμών και εντάσεων μεταξύ ομάδων μεταναστών είχαν ξεκινήσει σχεδόν από την πρώτη ημέρα δημιουργίας αυτού του πρόχειρου και ιδιότυπου καταυλισμού στον πλέον ακατάλληλο χώρο, όπως είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΠΛΣ.
Διαμαρτυρία από τους κατοίκους της Ειδομένης
Κλίμα αναταραχής υπάρχει και στην περιοχή της Ειδομένης. Οι κάτοικοι του δήμου Παιονίας αύριο το πρωί προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης, η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί, στη γέφυρα, πριν από το χωριό της Ειδομένης. Ο κ. Γκουντενούδης ανέφερε πως υπάρχει αγανάκτηση από κατοίκους, κυρίως αγρότες της περιοχής που «χάνουν τη δουλειά τους, αφού δεν μπορούν να σπείρουν αυτή την εποχή τα χωράφια τους». Σύμφωνα με χθεσινή καταμέτρηση, στην Ειδομένη βρίσκονται 11.318 πρόσφυγες και μετανάστες.
Πάνω από 52.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα
Συνολικά 52.046 πρόσφυγες και μετανάστες καταμετρήθηκαν στη χώρα στις 8 το πρωί, ενώ οι νέες αφίξεις στα νησιά ήταν 339. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται 5.720 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων η πλειονότητα παραμένει στη Λέσβο (3.311). Στην Αττική μετρήθηκαν 14.608 άτομα, εκ των οποίων τα 5.377 στο λιμάνι του Πειραιά. Στην κεντρική Ελλάδα βρίσκονται 2.577 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στη βόρεια Ελλάδα φθάνουν τους 28.813, εκ των οποίων οι 11.318 καταλύουν στην Ειδομένη.