Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έμμεση πρόσκληση Παυλόπουλου σε Πούτιν να επισκεφθεί την Ελλάδα

Η Ρωσία πρέπει να έχει κανονικές σχέσεις με την ΕΕ, τονίζει ο Πρόεδρος

Την ανάγκη να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία 24».

Ο κ. Παυλόπουλος απηύθυνε έμμεση πρόσκληση στον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, να επισκεφθεί την Αθήνα, λέγοντας πως «η Ελλάδα θα είναι ευτυχής να υποδεχθεί τον Πρόεδρο της Ρωσίας στην Αθήνα» και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πολύ σημαντικό ρόλο που έχει η Μόσχα στο θέμα της Συρίας και στον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου, καθώς και αντιμετώπιση της τρομοκρατίας του Ισλαμικού Κράτους. Τόνισε δε, πως οι όποιες διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα της Ουκρανίας, μπορούν να μπουν σε δεύτερο πλάνο και να επιλυθούν με καλή θέληση μέσα από τον διάλογο. Η συνέντευξη θα μεταδοθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος αναφερόμενος στον πολύ σημαντικό ρόλο της Ρωσίας καθώς «ήταν πάντα, παραμένει και θα συνεχίσει να είναι μια μεγάλη δύναμη, που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην τύχη όλης της ανθρωπότητας», αναφέρει ότι αυτό είναι κάτι που γίνεται κατανοητό από όλους, και από την Ελλάδα, και την ΕΕ, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείας. Μιλώντας για τις ρώσο-ελληνικές σχέσεις, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τις χαρακτηρίζει «πάντα καλές», υπογραμμίζοντας ότι «η ιστορία έχει δείξει πως παρά την πολιτική κατάσταση, υπήρχαν ανέκαθεν ισχυροί δεσμοί, που ενώνουν τους δύο λαούς μας». Εξάλλου, όπως σημειώνει ο κ. Παυλόπουλος, «για όλα τα θεμελιώδη ζητήματα, μεταξύ μας υπήρχε πάντα αλληλοκατανόηση» κάτι που όπως υπενθυμίζει επιβεβαιώθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Παυλόπουλος προσθέτει πως «ως πρόεδρος μιας εκ των χωρών της ΕΕ, μπορώ να πω, ότι, όταν είναι αναγκαίο, να βάζουμε στην άκρη τις διαφωνίες που μας χωρίζουν, προκειμένου να επιτύχουμε σημαντικότατους στρατηγικούς στόχους, όπως είναι η επίλυση της κρίσης στη Συρία και ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας.

Σε αυτό υπάρχει κοινό έδαφος, και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αυτή η αμοιβαία κατανόηση, όχι μόνο μεταξύ της Ρωσίας, της Ελλάδας και της ΕΕ, αλλά και με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με όλες τις δυνάμεις που αποφασίζουν για την τύχη του κόσμου, μας δίνει ελπίδα», συμπληρώνει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. «Η Ρωσία έχει πολλούς συμμάχους εντός της ΕΕ. Η Ελλάδα παραδοσιακά βλέπει στη Ρωσία μια μεγάλη δύναμη, η οποία θα πρέπει να έχει κανονικές σχέσεις με την ΕΕ», δηλώνει ο κ. Παυλόπουλος θεωρώντας ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει προσέγγιση με τη Ρωσία, στο μέτρο που αυτό είναι δυνατόν».

Όπως αναφέρει ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ΕΕ και Ρωσία είναι «εταίροι στην επίλυση σημαντικότατων διεθνών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων, με τους οποίους βρεθήκαμε αντιμέτωποι πρόσφατα στη Συρία. Μπορεί να έχουμε διαφορές σε κάποια θέματα, για παράδειγμα, όσον αφορά την Ουκρανία, αλλά μπορούμε να τα επιλύσουμε με καλή θέληση και μέσα από τον διάλογο. Μπροστά σε κύριες προκλήσεις, αυτές οι διαφορές μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος τονίζει ακόμη, ότι «δεν εκφράζει μόνο τη γνώμη της Ελλάδας», επισημαίνοντας ως προς αυτό ότι «η Ρωσία έχει προνομιακές σχέσεις με πολλές άλλες χώρες, όπως με τη Γερμανία. Αυτό είναι γνωστό, και η Ελλάδα χαιρετίζει μια τέτοια σχέση. Η ΕΕ και η Ρωσία έχουν πολλά περισσότερα κοινά από ό, τι αυτά που τις χωρίζουν, και αυτό είναι πολύ καλό», συμπληρώνει χαρακτηριστικά, και διαβεβαιώνει, ότι η Αθήνα «συμβάλει με όλα τα μέσα να στην προσέγγιση της ΕΕ και της Ρωσίας».

«Η ΕΕ πρέπει να δείξει αλληλεγγύη στο προσφυγικό»

Η αντιμετώπιση του Προσφυγικού απαιτεί την αλληλεγγύη των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να λυθεί, δήλωσε εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στην επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Σλοβακία και ευχήθηκε κατά την διάρκειά της «η χώρα σας και εσείς προσωπικώς να συμβάλλετε ώστε η όλη Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτό το μείζον θέμα που είναι κεντρικό θέμα, θέμα Ανθρωπισμού, να συμπεριφερθεί με όρους αλληλεγγύης». Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος «βασική αρχή πάνω στην οποία θεμελιώθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η Αλληλεγγύη, σε όλα τα θέματα. Και αυτή η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι περιστασιακή, ούτε μερική».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ