Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αλ. Τσίπρας: «Κρίσιμη η συζήτηση για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη»

Στο Μαξίμου ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γ. Κατάινεν

H πιο κρίσιμη συζήτηση είναι η συζήτηση για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη συνομιλία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, αναφέρθηκε στη συζήτηση που είχε νωρίτερα με τους εκπροσώπους και τα προεδρεία των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών αναφορικά με τους αναπτυξιακούς στόχους και την προώθηση των επενδύσεων.

«Η πιο κρίσιμη συζήτηση είναι ακριβώς αυτή. Η συζήτηση για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη», σχολίασε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι «μετά από χρόνια που η συζήτηση είχε επικεντρωθεί στα μέτρα και τη λιτότητα, τώρα ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την απασχόληση». Ανέφερε στον αντιπρόεδρο της ΕΕ ότι, βάσει της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα έχει τεθεί στο 3,5% του ΑΕΠ για το 2018, και όπως τόνισε, ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί αν υπάρξει αναπτυξιακή ώθηση.

Ο κ. Κατάινεν ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε συζήτηση και με τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να βρεθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για την στήριξη του. Είπε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε διάλογο με τις ελληνικές τράπεζες με στόχο να πειστούν να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις ΜΜΕ.

Αναπτυξιακές προοπτικές και επενδύσεις

Στο επίκεντρο της συνάντησής τους βρέθηκαν η αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας και τα διαθέσιμα επενδυτικά εργαλεία προς το σκοπό αυτό.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως έπειτα από μια μακρά περίοδο μέτρων λιτότητας, η έμφαση τώρα πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την απασχόληση, η ώθηση των οποίων θα συμβάλλει καταλυτικά στην επίτευξη και υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων. Οι κ.κ. Τσίπρας και Κατάινεν συζήτησαν ζητήματα επενδύσεων, την ένταξη ελληνικών επενδυτικών σχεδίων και επιχειρήσεων στα προγράμματα χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), καθώς και τη δυνατότητα συγχρηματοδότησης τους από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Μονόδρομος η ολοκλήρωση της αξιολόγησης»

Σε αυτό το πλαίσιο έχουν επιλεγεί 42 έργα μέσω των οποίων 5,4 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν το επόμενο διάστημα στην ελληνική οικονομία, και ειδικότερα στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και μεταφορών, του τουρισμού, των νέων τεχνολογιών και της έρευνας, και της βιομηχανίας, όπως έγινε γνωστό με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο του Πρωθυπουργού μετά το πέρας της συνάντησης. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής σχετικά με τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2015 και του παρέδωσε σχετικό ενημερωτικό φάκελο. Επίσης, μονόδρομο χαρακτήρισε ο κ. Κατάινεν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό. «Η Ελλάδα αξίζει τη σταθερότητα», συμπλήρωσε.

Γ. Κατάινεν: «Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε»

Νωρίτερα, ο κ. Κατάινεν μιλώντας στα μέλη των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής σε συζήτηση με θέμα «Το επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη, ευκαιρίες για την Ελλάδα» επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορούν να βοηθήσουν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να βρουν χρηματοδότηση εδώ, στην Ελλάδα και δήλωσε πρόθυμος να βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση. «Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε. Είναι πολύ σημαντικό, εσείς, ως νομοθετικό σώμα, να μεταφέρετε αυτό το μήνυμα στους ιδιώτες για να έρθουν επενδύσεις» τόνισε.

Έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

Αναπτύσσοντας το σχέδιό του για την ανάπτυξη, έδωσε έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ έκανε λόγο για τέσσερα βασικά βήματα που πρέπει να γίνουν για την προώθηση της ανάπτυξης στην χώρα μας:

- Επαφές με τις ελληνικές τράπεζες για να ενημερωθούν πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν το στρατηγικό ταμείο για επενδύσεις, ώστε να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία.

- Συγκέντρωση ιδεών από επιχειρήσεις σχετικά με επενδυτικές ανάγκες και την οργάνωση επενδυτικής πλατφόρμας, για να προχωρήσει η χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο.

- Εκστρατεία ενημέρωσης προς τους ενδιαφερόμενους ότι υπάρχει η δυνατότητα να «εκμεταλλευτούν» το γραφείο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

- Ενεργοποίηση εκ νέου του ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, που θα μπορούσε να είναι ένα καλό όχημα για να διοχετεύσει επενδύσεις και να συμπληρώσει αυτό που μπορούν να κάνουν οι εμπορικές τράπεζες.

«Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν πρόσβαση στους ευρωπαϊκούς πόρους χωρίς εμπλοκή με τους ελληνικούς δημόσιους φορείς. Υπάρχει γραφείο στην Αθήνα, έτοιμο να βοηθήσει. Δεν υπάρχει ανάγκη έγκρισης από το ελληνικό Δημόσιο. Υπάρχει παρανόηση, ότι πρέπει η χώρα να εγκρίνει τα ιδιωτικά έργα. Και αυτό πρέπει να το καταλάβει ο ιδιωτικός τομέας. Είναι χρηματοδότηση κατευθείαν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, δεν χρειάζεται κρατική έγκριση» υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ