Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ακυρώνει την συνάντηση με Ακιντζί ο Αναστασιάδης μετά από διπλωματικό επεισόδιο

Με οκτώ κόμματα και δύσκολες συμμαχίες η νέα Βουλή στην Κύπρο

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντησή του την Παρασκευή με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του, λέγοντας ότι δεν υπήρχε «γόνιμο έδαφος» για τη συνάντηση. Την οργή του Αναστασιάδη προκάλεσε η συμμετοχή του Ακιντζί στις εργασίες της Συνόδου και μάλιστα η συμμετοχή του στο δείπνο που παρέθεσε ο Ερντογάν σε αρχηγούς κρατών.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», η αιφνίδια άφιξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη -η οποία κρατήθηκε μυστική μέχρι την τελευταία στιγμή- ανάγκασε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να ακυρώσει τη συμμετοχή του στο επίσημο δείπνο. Νωρίτερα την Τρίτη, πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Αναστασιάδης θα διέκοπτε την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, εξαιτίας της παραβίασης του πρωτοκόλλου.

Με οκτώ κόμματα και δύσκολες συμμαχίες η νέα Βουλή

Εξάλλου, ένα πρωτόγνωρο σκηνικό προέκυψε στην πολιτική ζωή της Κύπρου, έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, καθώς στη νέα Βουλή θα μετέχουν οκτώ κόμματα, εξέλιξη που περιπλέκει τη διακυβέρνηση της χώρας, καθώς όχι μόνο κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά και οι συμμαχίες που απαιτούνται για την εξασφάλισή της θα είναι πολύ πιο δύσκολες.

Το κυβερνών κόμμα του προέδρου Αναστασιάδη, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, παραμένει το ισχυρότερο με 30,7% αλλά με αισθητή πτώση (-3,7%) σε σχέση με τις εκλογές του 2011. Μεγάλος ηττημένος των εκλογών είναι το ΑΚΕΛ, που έχασε 7,1% της δύναμής του και παραμένει μεν δεύτερο κόμμα, αλλά με σημαντικά μειωμένο ποσοστό (25,6%) και μεγαλύτερη διαφορά από τον ΔΗΣΥ.

Ως ανησυχητική εξέλιξη αποτιμάται η σημαντική ισχυροποίηση του εθνικιστικού ΕΛΑΜ –συγγενής της Χρυσής Αυγής– και η είσοδός του στη Βουλή. Νικητής, τηρουμένων των αναλογιών, είναι και το Δημοκρατικό Κόμμα που Νικόλα Παπαδόπουλου, γιου του πρώην προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, που σχεδόν συγκρατεί τις δυνάμεις του και παραμένει τρίτο με ένα ισχυρό ποσοστό γύρω στο 14,5%.

Στην τέταρτη θέση διατηρήθηκε η σοσιαλιστική ΕΔΕΚ με 6,2% και ακολουθούν η Συμμαχία του Γιώργου Λιλλήκα με 6%, η Αλληλεγγύη με 5,2%, οι Οικολόγοι με 4,8% και, τέλος, το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο που εισέρχεται οριακά στη Βουλή με 3,7%. Η αποχή ήταν μεγάλη, ξεπέρασε το 33% και έπληξε πρωτίστως τα δύο μεγάλα κόμματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ