Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βασίλης Λεκίδης: Μέτρα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στην Περιφέρεια

Θέσεις του υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου της Κεν. Μακεδονία με τις «Πράξεις για τη Μακεδονία»

Η κεντρική Μακεδονία χρειάζεται επειγόντως μια στρατηγική για την πραγματική έναντι φυσικών κινδύνων. Πρέπει λοιπόν να προετοιμασθούμε σωστά επειδή η γνώση και η κατάλληλη προετοιμασία πολλές φορές σώζουν ζωές. Η Θεσσαλονίκη και η κεντρική Μακεδονία έχουν απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης, αλλά και αρκετά κρίσιμα σημεία. Η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών είναι ένα από αυτά τα κρίσιμα σημεία.

Η Πολιτική Προστασία, υλοποιείται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε κάθε βαθμίδα διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι το σύνολο των δράσεων τις οποίες ένα κράτος σχεδιάζει, οργανώνει και εφαρμόζει για να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει τους φυσικούς και τεχνολογικούς κινδύνους, καθώς και να προστατεύσει τους πολίτες του. Από την άλλη πλευρά υπάρχει και η Πολιτική Άμυνα, η οποία περιλαμβάνει όλα τα μέτρα, εκτός από τα στρατιωτικά, που το κράτος παίρνει για να προστατέψει την κοινωνία σε περίπτωση εμπόλεμης κατάστασης. Τα μέτρα είναι παρόμοια με αυτά που προβλέπονται στις περιπτώσεις φυσικών ή τεχνολογικών κινδύνων, αλλά διαφέρει εντελώς η πηγή του κινδύνου που στην περίπτωση αυτή είναι η εχθρική πράξη. Πολιτική Προστασία και Πολιτική Άμυνα αποτελούν το σύνολο των προσπαθειών προστασίας των πολιτών ενός κράτους (ειδικότερα ανθρώπων που χαρακτηρίζονται ως άμαχοι) από φυσικά ή ανθρώπινα καταστροφικά γεγονότα ή ακόμη και από στρατιωτικές συρράξεις.

 

Α) Τι πρέπει να γίνει για πρόληψη στα αντισεισμικά σε επίπεδο Περιφέρειας

1.            Επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του προσεισμικού ελέγχου των δημοσίων κτιρίων στη Κεντρική Μακεδονία. Παρακολούθηση της πορείας του Προσεισμικού ελέγχου στους Δήμους του Πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, αλλά και ολόκληρης της Περιφέρειας. Μέχρι σήμερα ο ρυθμός είναι πολύ αργός. Στα 18 χρόνια που ισχύει το θεσμικό πλαίσιο του Προσεισμικού είμαστε στο 23%-27% του συνόλου των δημοσίων κτιρίων της Περιφέρειας.

2.            Εκπαίδευση κατάλληλη των τεχνικών υπηρεσιών για να είναι σε θέση να εκτελούν τους ελέγχους στα δημόσια κτίρια. Η εκπαίδευση θα αφορά όχι μόνο τον προσεισμικό έλεγχο αλλά και τον δευτεροβάθμιο έλεγχο, ιδιαίτερα για τα σχολεία.

3.            Είναι ευκαιρία να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα σεισμικής αναβάθμισης κατασκευών αντίστοιχο του εξοικονομώ κατ’οίκον, που εφαρμόζεται για ενεργειακή αναβάθμιση κατασκευών, για να ανοίξουμε το δρόμο στους πολίτες να οχυρώσουν τα σπίτια και τα κτίρια τους, ενάντια σε πιθανούς σεισμούς. Τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ είναι επαρκή εάν θελήσουμε να τα αξιοποιήσουμε. Τα πορίσματα είναι σαφή και αναφέρουν ότι όταν θα έρθει ένας ισχυρός σεισμός στην πόλη, θα έχουμε τις υπερδιπλάσιες άμεσες βλάβες (κόκκινα και κίτρινα ) σε σύγκριση με το σεισμό του 1978. Σε μια τέτοια περίπτωση η πόλη, όπως είναι τώρα, θα αργήσει πολύ να επανέλθει. Χρειάζονται κονδύλια και εξειδικευμένοι μηχανικοί, με συγκεκριμένες προτάσεις και πρόγραμμα για να προστατέψουμε την περιοχή μας από μια τέτοια φυσική καταστροφή».

4.            Επικαιροποίηση άμεση και σύνδεση του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ με νέες μελέτες τρωτότητας και μικροζωνικές για τις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας, για να έχει αποτελεσματικότητα. Πρόβλεψη υλικοτεχνικής υποδομής όπου προβλέπεται. Συνεργεία τεχνικής υποστήριξης, επικαιροποιημένες καταστάσεις χειριστών μηχανημάτων, υλικά υποστυλώσεων, σχέδια έκτακτης κυκλοφοριακής ρύθμισης, πρέπει να ελέγχονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα  κάτω από ρεαλιστικές συνθήκες.

 

Β) Τι πρέπει να γίνει για πρόληψη Αντιπυρικής Θωράκισης για Δάση και Οικισμούς σε επίπεδο Περιφέρειας .

1.            Διαχείριση του Δασικού  πλούτου και Οικοσυστημάτων.

2.            Επίλυση των εθνικών χωροταξικών θεμάτων και των θεσμικών διαδικασιών υλοποίησης περιβαλλοντικών μελετών.

3.            Επικάλυψη αρμοδιοτήτων σε αντίστοιχους φορείς και βελτίωση του χρόνου αδειοδότησης των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

4.            Εφαρμογή Νέων τεχνολογιών στην ανίχνευση, την πυρόσβεση, τον πυροπροστατευτικό σχεδιασμό των  κτιριακών εγκαταστάσεων κλπ.

5.            Αξιοποίηση των δορυφορικών δεδομένων για πρόγνωση της υπό άμεσο κίνδυνο περιοχής μετά την εκδήλωση της φωτιάς, ανάλογα με τα μετεωρολογικά δεδομένα και τον άνεμο.

6.            Θέσπιση προδιαγραφών που να αφορούν Σχέδια εκκένωσης παιδικών κατασκηνώσεων, χώρων συγκέντρωσης κοινού,  παραθαλάσσιων οικισμών, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές.

 

*Βασίλης Λεκίδης, Δρ. πολιτικός Μηχανικός, πρόεδρος επιτροπής αντιμετώπισης φυσικών - τεχνολογικών καταστροφών ΤΕΕ/ΤΚΜ.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ