Ένας από τους πιο σημαντικούς βουλευτές της Βορείου Ελλάδας την τελευταία 15ετια, ο Μάρκος Μπόλαρης, αμέσως μετά την επιτυχημένη του θητεία ως υφυπουργός Εξωτερικών, είναι έτοιμος να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών στην Α’ Θεσσαλονίκης με το ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, με την πλούσια εμπειρία του σε νευραλγικά υπουργεία την τελευταία δεκαετία, ο συνεπής πολιτικός με καταγωγή από τις Σέρρες έχει να επιδείξει σημαντικό έργο την τελευταία 4ετία.
Στη συζήτηση του υποψήφιου βουλευτή στην Α’ Θεσσαλονίκης κ. Μπόλαρη με τον «Τύπο Θεσσαλονίκης», η στρατηγική θέση και οι μοναδικές δυνατότητες της Θεσσαλονίκης προφανώς βρέθηκαν στο επίκεντρο, ενόψει των ερχόμενων εκλογών. Γνωστός για το ισχυρό του αίσθημα για το πατριωτικό καθήκον, ο κ. Μπόλαρης έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην πρόσφατη Τούρκικη επιθετικότητα και εξήγησε τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα.
Με το κλίμα που εισπράττετε εσείς από τη Θεσσαλονίκη ποια είναι η πρόβλεψή σας για τις επερχόμενες εκλογές και ειδικά στην Α’ Θεσσαλονίκης, δεδομένου του γεγονότος πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε 21,70% στις πρόσφατες ευρωεκλογές.
Υπάρχει ήδη αλλαγή κλίματος και το βλέπω καθημερινά στις συναντήσεις που έχω με τους ανθρώπους στην πόλη. Το διαπιστώνω στις συζητήσεις με συμπολίτες μου τους οποίους συναντώ στο πεζοδρόμιο, στο καφενείο, στις υπηρεσίες, στις βιοτεχνίες. Η συζήτηση μαζί τους είναι πολλαπλά ωφέλιμη καθώς μας δίνεται η ευκαιρία να διασαφηνίσουμε σημεία που δεν έγιναν κατανοητά, να καταγράψουμε τις ανησυχίες τους και προ πάντων να κοινοποιήσουμε όσα σημαντικά επιτεύχθηκαν το διάστημα αυτό.
Στις ευρωεκλογές ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών επέλεξε την αποχή.
Με αυτή τους την πολιτική θέση και στάση, οι ψηφοφόροι θέλησαν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους, την αμφιβολία τους και την αποστασιοποίηση που είχε ο καθένας για τους δικού του λόγους. Το σημαντικό όμως είναι, ότι οι πολίτες που στήριξαν το 2015 το ΣΥΡΙΖΑ δεν εμπιστεύθηκαν την Νέα Δημοκρατία ή τα άλλα κόμματα, απλά επέλεξαν να μην προσέλθουν στις κάλπες. Το γεγονός αυτό, από τη μία πλευρά είναι σαφώς αρνητικό αλλά παράλληλα έχει και θετική ανάγνωση, καθώς η πρόκληση για τον Αλέξη Τσίπρα και για όλους εμάς που συμμετέχουμε, είναι να πείσουμε τους ψηφοφόρους που απείχαν, να προσέλθουν και να δώσουν εντολή στην προοδευτική παράταξη να συνεχίσει την δημοκρατική πορεία της χώρας. Οι 600.000 πολίτες που δεν προσήλθαν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές είναι ο παράγοντας που θα κρίνει το αποτέλεσμα και θα βοηθήσει ώστε να γίνει η μεγάλη ανατροπή και να δώσει τη νίκη στην Προοδευτική παράταξη.
Από τον Αύγουστο του 2018 είστε Υφυπουργός Εξωτερικών σε μία περίοδο που η Ελλάδα βιώνει μία νέα τουρκική προκλητικότητα. Ποια είναι τα δεδομένα αυτή τη στιγμή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και πώς κρίνεται το ενδεχόμενο ενός θερμό επεισοδίου;
Η Ελλάδα θέλει καλές σχέσεις γειτονίας, φιλίας και συνεργασίας με την Τουρκία. Η Ελλάδα είναι παράγοντας δημοκρατίας, σταθερότητας, ασφάλειας και ανάπτυξης στην περιοχή και σημείο αναφοράς για τις άλλες χώρες και τους άλλους λαούς. Σε αντίθεση με την Τουρκία που εξ αιτίας των επεκτατικών της βλέψεων δημιουργεί εντάσεις με όλες σχεδόν τις όμορες χώρες της από τη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο, τη Συρία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Συνεπώς το μήνυμα το οποίο στέλνουμε είναι μήνυμα φιλίας και συνεργασίας. Ξεκαθαρίζουμε όμως πως δεν πρόκειται να δεχθούμε σε καμία περίπτωση πρόκληση και αμφισβήτηση των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Και το μήνυμα αυτό το στέλνουμε διεθνώς. Είμαστε έτοιμοι για όλα. Έχουμε συγκροτήσει ισχυρές συμμαχίες που τόσο στο διπλωματικό όσο και στο στρατιωτικό επίπεδο λειτουργούν αποτρεπτικά σε κάθε επιβολή των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει πίσω ούτε ένα χιλιοστό από αυτά που δικαιούται και είναι συνευθύνη και της Διεθνούς κοινότητας και της Στρατιωτικής Συμμαχίας και της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης να συνετίσουν και ν’ αποτρέψουν την συνέχιση της πειρατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας του Ερτογάν, στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αν ο λαός της Θεσσαλονίκης σας στείλει στο κοινοβούλιο ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε για την πόλη;
Οι προτεραιότητες έχουν να κάνουν με τα χαρακτηριστικά πόλης τα οποία πρέπει ν’ αναδείξουμε ακόμη περισσότερο. Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη που έχει ισχυρές δυνάμεις και στον πανεπιστημιακό και στον ερευνητικό τομέα. Την ίδια στιγμή, έχει και μεγάλα πλεονεκτήματα, όπως το βιομηχανικό πάρκο, το λιμάνι και βέβαια η στρατηγική γεωγραφική της θέση. Συνδυαστικά, συνεργατικά το δυναμικότης έρευνας, καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και εξωστρέφειας, με τις υποδομές που υπάρχουν, δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις να αναδείξουμε τα στρατηγικά μας πλεονεκτήματα. Η δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, ποιοτικών, εξειδικευμένων θέσεων εργασίας ως αποτέλεσμα του στρατηγικού επανασχεδιασμού και της αξιοποίησης του δυναμικού που διαθέτουμε θα δώσει λύση στα προβλήματα των νέων παιδιών αλλά και των μεγαλύτερων ανθρώπων που δοκιμάζονται από την ανεργία. Με τα έργα που έγιναν τα τελευταία χρόνια στις υποδομές της Θεσσαλονίκης δηλαδή στο Λιμάνι, στο Αεροδρόμιο, στο Μετρό και με την ανάπλαση της ΔΕΘ η πόλη μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις το ρόλο του κέντρου εμπορίου των Βαλκανίων. Μπορεί να γίνει σπουδαίο σταυροδρόμι οικονομίας και πρόκληση για θέσεις ανάπτυξης, θέσεις παραγωγής.
Όπως είναι γνωστό, είστε πατέρας έξι παιδιών και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στο κρίσιμο ζήτημα του δημογραφικού. Πώς πιστεύετε πως πρέπει να χειριστεί η επόμενη κυβέρνηση το μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα;
Το δημογραφικό, είναι πρόβλημα επιβίωσης για τη χώρα και για το έθνος μας. Για τη λύση του προβλήματος εύκολες απαντήσεις δεν υπάρχουν, χρειάζονται πολιτικές σε βάθος χρόνου. Χρειαζόμαστε μία διαρκή στήριξη της μάνας, της οικογένειας, του παιδιού, του κάθε παιδιού. Το πρόβλημα του δημογραφικού θα βρει απαντήσεις σε ένα συνολικό σχέδιο που αφορά την κοινωνική πολιτική, την οικονομική ελάφρυνση της οικογένειας, την απασχόληση, τη διευκόλυνση της μητρότητας αλλά και των ανθρώπων που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία. Χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο με στόχο την προστασία της οικογένειας και στο οποίο θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι, κεντρική κυβέρνηση, δήμοι, ιδιώτες επιχειρηματίες. Ένα τέτοιο σχέδιο θα αλλάξει το κλίμα. Ως πατέρας έξι παιδιών ξέρω τις δυσκολίες και τις αγωνίες των γονιών. Ξέρω όμως και τις χαρές που φέρνουν τα παιδιά και θέλω να πω στους νέους ανθρώπους να κάνουν το βήμα. Το αίσθημα να κρατάς το παιδί σου στην αγκαλιά δεν συγκρίνεται με καμία δυσκολία.