Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τα «Γενέθλια» ταξιδεύουν σε 12 πόλεις

Ο Θωμάς Χαβιανίδης, που βραβεύτηκε πρόσφατα για την ερμηνεία του στην ταινία του Δημήτρη Κατσιμίρη, μίλησε μαζί μας

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Τα «Γενέθλια» ταξιδεύουν σε 12 πόλεις. Στη Θεσσαλονίκη, σε άλλες 9 ελληνικές πόλεις, αλλά και σε Νέα Υόρκη και Παρίσι. Αφορμή; Το «6ο Micro μ Festival» που διεξάγεται το Σάββατο 1η Οκτώβρη 2016.

Οι προβολές θα είναι ταυτόχρονες και θα διαγωνιστούν συνολικά 15 ταινίες, με το κοινό να βραβεύει με την ψήφο του τις καλύτερες.

Όμως η πρώτη μικρού μήκους ταινία του Δημήτρη Κατσιμίρη έρχεται στην πόλη μας έχοντας στις «αποσκευές» της την Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στο 39ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας για την ερμηνεία του Θωμά Χαβιανίδη. Το βραβείο αυτό, αλλά και η προβολή της ταινίας στη Θεσσαλονίκη, στάθηκε αφορμή για μια τηλεφωνική συνέντευξη με τον ηθοποιό που έκανε τα πρώτα του βήματα από την πόλη μας, και ειδικότερα από την Καλαμαριά, και εδώ και κάποια χρόνια έχει ανοίξει τα φτερά του στο θέατρο και πλέον και στον κινηματογράφο.

-Πείτε μας δυο λόγια για τα «Γενέθλια»…

-Η ταινία του Δημήτρη Κατσιμίρη αναφέρεται στον Μάριο, ένα παιδί με εγκεφαλική παράλυση που ζει με τη μητέρα του. Εμείς τον βλέπουμε την ημέρα των 22ων γενεθλίων του που έρχεται στο σπίτι για να τα γιορτάσουν και ο θείος του με μια φίλη του. Στην πορεία όμως βλέπουμε δύο διαφορετικούς κόσμους. Ο ένας που ζει αυτές τις δυσκολίες και ο άλλος που μένει στο τυπικό κομμάτι και προτιμά να μην έχει ουσιαστική επαφή.

-Αυτοί οι δύο κόσμοι συναντιούνται κάπου;

-Είναι δύο κόσμοι διαφορετικοί. Βλέπουμε ότι ο θείος του Μάριου δεν δείχνει σεβασμό και δεν υπάρχει κάτι που να τους ενώνει. Θα μπορούσε να είναι το αποκούμπι τους, ένα στήριγμα, και να καλύψει το κενό του πατέρα που λείπει, όμως δεν το κάνει. Και ο Μάριος που έχει ως ήρωα τον Σούπερμαν φαντάζεται πως ζει σε έναν κόσμο που θα μπορεί να είναι Σούπερμαν για να προστατεύει τη μητέρα του.

-Υποδύεστε τον Μάριο. Πώς προσεγγίσατε τον ρόλο για τον οποίο και βραβευτήκατε πρόσφατα στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας;

-Ήταν δύσκολο να υποδυθώ αυτό το ρόλο γιατί δεν έχω στο κοντινό μου περιβάλλον άνθρωπο με εγκεφαλική παράλυση. Όμως στην προετοιμασία της ταινίας είχαμε δίπλα μας την Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών και βοήθεια από φυσιοθεραπευτές. Συναντήσαμε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση και είδαμε τις ανάγκες της καθημερινότητάς τους. Ξέρετε, αν τα εμπιστευθείς, μιλούν μαζί σου και σου χαρίζουν εύκολα ένα χαμόγελο. Όλα αυτά με βοήθησαν στο να προσεγγίσω το ρόλο. Επίσης είχαμε κάνει και μια παράσταση στο πλαίσιο του προγράμματος Artability όπου δείξαμε μια θεατρική εκδοχή της ταινίας και οι αντιδράσεις τους μας βοήθησαν να προχωρήσουμε. Ένιωσα πολύ κοντά τους.

-Τι είναι αυτό που πυροδοτεί τις εξελίξεις στην ταινία;

-Ουσιαστικά ένα τηλεφώνημα που θα επισπεύσει την επίσκεψη του θείου είναι αυτό που θα προκαλέσει μια σειρά από προσβολές του τελευταίου προς τη μητέρα του Μάριου. Θίγεται και το ζήτημα των χρημάτων, γιατί ο θείος στηρίζει οικονομικά την οικογένεια και πιστεύει πως έτσι κάνει το καθήκον του ως συγγενής. Παράλληλα η κοπέλα του θείου θα βρεθεί αντιμέτωπη με αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση. Το ξένο στοιχείο ουσιαστικά φέρνει την κριτική και η κριτική την εξέλιξη στην υπόθεση. Η ταινία, αν και μικρού μήκους, είναι πυκνή σε νοήματα.

-Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση και ποια οι οικογένειές τους;

-Είναι πολλά, από τα πιο απλά, πχ πώς θα φάνε, πώς θα πιάσουν το πιρούνι, μέχρι τα πιο σύνθετα, πώς θα μετακινηθούν, ότι δύσκολα μπορούν να είναι ανεξάρτητα. Και μπορεί να κατανοούν τα πάντα, αλλά να μην έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν. Οι γονείς που τα προσέχουν είναι ήρωες. Και μην ξεχνάτε πως κάθε άτομο έχει τις δικές του δυσκολίες και ιδιαιτερότητες, που εμείς μπορεί να μην τις αντιλαμβανόμαστε.

-Η ταινία έρχεται και στη Θεσσαλονίκη. Πού αλλού θα προβληθεί;

-Θα παιχθεί το Σάββατο 1η Οκτώβρη στο 6ο Micro μ Festival στην Θεσσαλονίκη, στο Κολοσσαίον (Βασιλίσσης Όλγας 150) και ταυτόχρονα σε άλλες 11 πόλεις (Αθήνα- Χυτήριο, Ρόδος- Κινηματογράφος ΠΑΛΛΑΣ, Χανιά- Studio ΟΧΟ NOU, Πτολεμαΐδα- Πνευματικό Κέντρο, Κέρκυρα- ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ, Βέροια-Κινηματοθέατρο ΣΤΑΡ, Ηράκλειο- Κινηματογράφος ΑΣΤΟΡΙΑ CYTA, Ξάνθη- Λαογραφικό Μουσείο (Φ.Ε.Ξ.), Πάτρα-Θέατρο ACT, Νέα Υόρκη-Directors Guild Theater και Παρίσι –Le petite maison). Επίσης λόγω της βράβευσής της στη Δράμα θα προβληθεί και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ θα συνεχίσει το ταξίδι της και σε άλλα Φεστιβάλ.

Χρήσιμα

Ώρα έναρξης του 6ου Micro μ Festival: 19:00 (ώρα Ελλάδος). Οι πόρτες στους χώρους θα ανοίξουν στις 18:30 Τιμές Εισιτηρίων: 7€ στο ταμείο / 6€ προπώληση. Προπώληση-πληροφορίες: www.micromfestival.gr.

Συντελεστές ταινίας 

Σενάριο, Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κατσιμίρης, Ηθοποιοί: Αριέττα Μουτούση, Ηλίας Βαλάσης, Χρυσόθεμις Αμανατίδη, Θωμάς Χαβιανίδης, Διεύθυνση φωτογραφίας, Μοντάζ: Βασίλης Σταυρόπουλος, Ηχος: Αρης Παυλίδης, Σύνθεση μουσικής: λΑΜΠΕΡΟύκ, Μακιγιάζ: Αννα Λούκα, Σχεδιασμός, Μίξη ήχου: Βασίλης Σταυρόπουλος

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βασιλακόπουλος: Δεν κινδυνεύει κανείς αυτήν την στιγμή που έκανε το εμβόλιο Astrazeneca
«Όποιος δεν εμφάνισε επιπλοκή τις πρώτες 30 ημέρες που ακολούθησαν την χορήγηση δεν έχει τον παραμικρό κίνδυνο σήμερα, ούτε πρόκειται να έχει κάποιον...
Βασιλακόπουλος: Δεν κινδυνεύει κανείς αυτήν την στιγμή που έκανε το εμβόλιο Astrazeneca