Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ
«Χάνουμε τη νέα γενιά, όπως η Μάνα Κουράγιο έχασε τα παιδιά της. Οι μεγαλύτεροι προτάσσοντας το προσωπικό μας συμφέρον χάσαμε κάτι πιο σημαντικό. Είναι σαν η μεγαλύτερη γενιά να πούλησε τη νεότερη». Αυτά μάς ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς που επιστρέφει μετά από 13 χρόνια στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος για να σκηνοθετήσει το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της». Ένα έργο που αποτελεί πρόκληση για κάθε σκηνοθέτη.
Τη δική του ματιά θα δώσει ο Μιλιβόγεβιτς έχοντας ως πρωταγωνίστρια την ηθοποιό Λυδία Φωτοπούλου, που 8 χρόνια μετά την τελευταία της συνεργασία με το ΚΘΒΕ, επιστρέφει στη κοιτίδα της για να ερμηνεύσει τον ομώνυμο ρόλο.
-Επιστρέφετε στη Θεσσαλονίκη και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος έπειτα από 13 χρόνια. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;
-Έχω πολύ ωραίες αναμνήσεις από τις προηγούμενες παραστάσεις που έκανα στη Θεσσαλονίκη και είμαι πολύ χαρούμενος που επιστρέφω στην πόλη. Κατά ένα τρόπο μου κάνει εντύπωση πως ήδη έχουν περάσει τόσα χρόνια…
Ξέρετε, όταν αποφασίζεις να πας κάπου για να δουλέψεις λίγα είναι αυτά που πρέπει να συμβούν: πρώτα από όλα κάποιος να σε καλέσει και έπειτα να έχεις χρόνο για να πας εκεί που έχουν καλέσει, και το πιο σημαντικό να είναι να έχεις μια σοβαρή πρόταση, κάτι που να σε εμπνέει να κάνεις μια performance, μια παράσταση. «Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της» είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα και πιο σημαντικά θεατρικά έργα του 20ου αιώνα και είναι μια μεγάλη πρόκληση για κάθε σκηνοθέτη να το σκηνοθετήσει.
-Έχετε πει πως η Ελλάδα σήμερα είναι κατά κάποιο τρόπο μια «Μάνα κουράγιο». Γιατί;
-Θα έλεγα το ίδιο και για τη Σερβία… γιατί χάνουμε τη νέα γενιά, όπως η Μάνα Κουράγιο έχασε τα παιδιά της. Εξαιτίας του μικρού προσωπικού μας συμφέροντος, χάσαμε κάτι μεγαλύτερο και πιο σημαντικό. Κατά κάποιο τρόπο μπορούμε να πούμε ότι η μεγαλύτερη γενιά πούλησε τη νέα γενιά.
-Το έργο είναι γραμμένο την περίοδο που ο Μπρεχτ ήταν σε εξορία. Θα λέγατε πως η ηρωίδα του είναι το alter ego τους;
- Όχι ακριβώς ... Προσωπικά μου φαίνεται πως όταν ο Μπρεχτ ήταν σε εξορία έφτασε σε ένα σημείο της ζωής του όπου μπορούσε να δει τα πράγματα από άλλη οπτική, σε σχέση με το παρελθόν.
-Είστε ένας σκηνοθέτης που έχει εργαστεί σε πολλές χώρες. Πώς θα σχολιάζατε το θέατρο σήμερα; Τι σας αρέσει και τι σας ενοχλεί σε αυτή τη μορφή τέχνης;
-Έχω την αίσθηση πως υπάρχει κάτι κοινό όπου πάω και δουλεύω: οι άνθρωποι χάνουν τις αξίες τους και τα χρήματα κερδίζουν το έδαφος. Αυτό είναι κάτι που το αισθάνομαι παντού στο θέατρο. Είναι επίσης ο λόγος που η «Μάνα Κουράγιο» είναι τόσο ενδιαφέρον έργο για μένα σήμερα γιατί μπορούμε να μιλήσουμε επίσης για την απληστία ως μιας από τις κεντρικές ιδέες της performance.
Η πρεμιέρα της «Μάνας Κουράγιο» εντάσσεται στο φεστιβάλ των Δημητρίων. Παραστάσεις στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών από 20/10/2016: Τετάρτη 18:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:00. Εισιτήρια από 5 έως 13 ευρώ.
Πληροφορίες και προπώληση εισιτηρίων στο τηλέφωνο 2315 200200 και στα ταμεία του ΚΘΒΕ.