Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ: «Η τέχνη είναι πάνω από γλώσσες και θρησκείες»

Ο Τούρκος σκηνοθέτης στον οποίο το 57ο ΦΚΘ πραγματοποιεί αφιέρωμα μίλησε για τις ταινίες του, το τούρκικο σινεμά και τη λογοτεχνία

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

«Η τέχνη είναι πάνω από γλώσσες και θρησκείες. Βρίσκεται γύρω από τον άνθρωπο, και τον βοηθά να αναπνεύσει τον ίδιο αέρα με τους άλλους ανθρώπους. Προσωπικά ασχολήθηκα με το σινεμά αφού ανακάλυψα τη λογοτεχνία. Μεγαλώνοντας είχα πολλά ερωτήματα και έβλεπα πως γονείς, κοινωνία και δάσκαλοι μου έλεγαν καλοπροαίρετα ψέματα και με ξεγελούσαν. Όταν βρέθηκα στη φυλακή ένας συγκρατούμενος μού έδωσε να διαβάσω το “Έγκλημα και τιμωρία” του Ντοστογιέφκσι. Αυτό το βιβλίο μου άλλαξε τη ζωή. Το μυθιστόρημα αυτού του χριστιανού, ρώσου εθνικιστή έλεγε όσα ζούσαμε. Από εκεί και μετά ανακάλυψα τον Μπαλζάκ, τον Μπέκετ, τον Καμύ. Και μετά τις τρεις πρώτες ταινίες μου γνώρισα το έργο σκηνοθετών όπως Μπρεσόν και ο Κισλόφσκι».

Ο Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ ανέφερε τα παραπάνω το μεσημέρι της Τετάρτης σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το οποίο πραγματοποιεί αφιέρωμα στο έργο του. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα προβληθούν και οι 11 ταινίες του», σημείωσε ο Δημήτρης Κερκινός, ενώ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΦΚΘ Ορέστης Ανδρεαδάκης είπε πως οι ταινίες του Ντεμίρκουμπουζ γεννούν συζητήσεις μετά το πέρας των προβολών τους.  

Από την ταινία του "Στάχτες" 

Ο Τούρκος σκηνοθέτης από την πλευρά του τόνισε πως το σινεμά σχετίζεται με την ηθική. «Χάρη στον Ζεκί Οκτέν ασχολήθηκα με το σινεμά. Και μπορεί άλλα να μου έλεγε κι άλλα να έκανα στο τεχνικό κομμάτι, όμως από αυτόν έμαθα πως πρέπει να σέβεσαι τον θεατή και να μην του λες ψέματα».

Και συμπλήρωσε: «Το να κάνεις σινεμά είναι ένας εσωτερικός μονόλογος. Συνήθως οι δημιουργοί στις 2-3 πρώτες ταινίες τους ακολουθούν αυτό το σκεπτικό όμως μετά είτε το εγκαταλείπουν είτε συμβιβάζονται. Κουράζονται, πολιτικοποιούνται γρήγορα και κλονίζονται από την πραγματικότητα».

Από το φιλμ "Αθωότητα"

Ανέφερε πως και η πολιτική μπορεί να ειδωθεί και μέσα από την τέχνη, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την ελληνική λογοτεχνία είπε πως έχει διαβάσει Όμηρο και γνωρίζει το έργο Ελλήνων φιλοσόφων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ