Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θάλεια Ψαρρά: «Η ψυχή μου είναι παραδομένη στη λογοτεχνία»

Η Θεσσαλονικιά Θάλεια Ψαρρά συστήνεται στο κοινό με το πρώτο της μυθιστόρημα

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Μπορεί να σπούδασε μάρκετινγκ και διοίκηση επιχειρήσεων, και να εργάζεται στο τμήμα εξαγωγών μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας χάλυβα, όμως η Θεσσαλονικιά Θάλεια Ψαρρά τονίζει πως η ψυχή της «ήταν ανέκαθεν παραδομένη στην λογοτεχνία».

Κινητήριος δύναμη στάθηκε μια κριτική που έγραψε πάνω σε ένα έργο της Λένας Μαντά. Αυτό το κείμενο έφερε κοντά τις δύο γυναίκες, τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο, όσο και σε προσωπικό, με την κυρία Μαντά να βαφτίζει το παιδί της κυρίας Ψαρρά. Και κάπου εκεί κοντά κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία το βιβλίο της κυρίας Ψαρρά με τίτλο «Τα λαβωμένα σ’ αγαπώ» (εκδόσεις Ψυχογιός) και η ίδια είναι πλέον πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας.

Την Παρασκευή 20/1/2017 ώρα 19.00 θα μιλήσει με τους αναγνώστες της στο PUBLIC Τσιμισκή (Τσιμισκή 24, Θεσσαλονίκη) με τη Λένα Μαντά στο πλευρό της. Νωρίτερα, απάντησε στις ερωτήσεις μας.

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το βιβλίο;

-Εντελώς τυχαία σε μια καλοκαιρινή συναυλία του Γιάννη Χαρούλη. Άκουσα μια μοναδική ερμηνεία του Ερωτόκριτου και τότε το μυαλό μου άρχισε να ταξιδεύει μίλια μακριά, για να καταλήξει στην Κρήτη μιας άλλης εποχής και να συναντήσει τους ήρωες του βιβλίου. Ήταν σπουδαία εμπειρία για μένα το ταξίδι αυτό και ανυπομονώ να την ξαναζήσω!

- Γιατί επιλέξατε την Κρήτη ως καμβά για την ιστορία σας;

-Ήταν κάτι που προέκυψε εν μέρει τυχαία, στην ουσία όμως υποθέτω πως έγινε λόγω της μεγάλης αγάπης που έχω για αυτόν τον τόπο και τους ανθρώπους του. Παρόλο που με δυσκόλεψε λίγο το γεγονός πως δεν έχω επισκεφτεί το νησί, ήταν ένα νοερό ταξίδι που έγινε με μεγάλη αγάπη και το απόλαυσα με την ψυχή μου. Επιπλέον αν διαβάσει κανείς «Τα λαβωμένα σ’ αγαπώ», θα διαπιστώσει πως οι ήρωες μου, δεν θα μπορούσαν να είναι τίποτε άλλο, από γέννημα – θρέμμα της Κρήτης. Άρα η επιλογή, ήταν ουσιαστικά μονόδρομος!

- Προέρχεστε από τον χώρο των επιχειρήσεων με σπουδές μάρκετινγκ. Αυτό είναι το πρώτο σας μυθιστόρημα. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη γραφή;

-Οι σπουδές και το επάγγελμα του καθενός μας, είναι για να καλύπτουν το κομμάτι του βιοπορισμού. Η ψυχή μας όμως έχει και άλλες απαιτήσεις. Η δική μου ψυχή λοιπόν, ήταν ανέκαθεν παραδομένη στη λογοτεχνία, αφού εκείνη επιλέγει πάντοτε για να αποδράσει και να ταξιδέψει. Σε αυτό το πλαίσιο, ήθελα πάντοτε να δοκιμάσω αυτό το ταξίδι, από την θέση του οδηγού. Όταν «συναντήθηκα» με τους ήρωες από «Τα λαβωμένα σ’αγαπώ», ένιωσα πλέον έτοιμη και κατάλαβα πως είχε έρθει η στιγμή να το προσπαθήσω και ήταν από τις ομορφότερες εμπειρίες της ζωής μου.

-Πόσο σας βοήθησε η στήριξη που σας παρείχε η κυρία Λένα Μαντά; Την περιμένατε όταν γράψατε μια κριτική για το βιβλίο της «Σπίτι δίπλα στο ποτάμι»;

-Σαφώς και δεν το περίμενα. Όλα όσα ακολούθησαν μετά από εκείνη την κριτική, συγκαταλέγονται στα απρόβλεπτα και όμορφα που μας επιφυλάσσει η ζωή, αφού ήταν από τα πιο σπουδαία πράγματα που μου έχουν συμβεί. Όσο για την στήριξη της, από τον πρώτο καιρό ακόμη της γνωριμίας μας, η Λένα στάθηκε πλάι μου σαν να ήταν άνθρωπος της οικογένειας μου και αυτό με έχει βοηθήσει γενικότερα στην ζωή μου. Σε κάθε μου στιγμή, ευχάριστη και δυσάρεστη, ήταν και είναι στο πλάι μου και θα την ευχαριστώ πάντα για το πολύτιμο δώρο της φιλίας της.

-Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;

-Η λίστα είναι αρκετά μεγάλη. Επιγραμματικά θα σας πώ, πως από τους «παλιούς» λατρεύω τον Γρηγόριο Ξενόπουλο και τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, ενώ από τους νεότερους και πιο σύγχρονους, αγαπημένοι μου είναι η Αλκυόνη Παπαδάκη, η Σοφία Βόικου, η Σόφη Θεοδωρίδου και πάρα πολλοί ακόμη έλληνες και ξένοι… η Λένα Μαντά είναι αγαπημένη μου ούτως η άλλως και είναι γνωστό γι’ αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται στην παραπάνω λίστα.

-Σε μια εποχή που κυκλοφορούν πολλά βιβλία και με την κρίση να αγγίζει και το χώρο του βιβλίου, αλλά και τις αγορές του κοινού, βρήκατε στέγη σε έναν εκδοτικό οίκο που κινείται δυναμικά στην αγορά. Πώς προέκυψε η συνεργασία; 

-Κάθε συγγραφέας, όταν τελειώνει ένα βιβλίο του, πρώτη του σκέψη είναι να το στείλει στον εκδοτικό οίκο που εμπιστεύεται και επιλέγει με την ιδιότητα του αναγνώστη. Οι Εκδόσεις Ψυγοχιός, αποτελούσαν πάντα την πρώτη επιλογή στα αναγνώσματα μου και αισθάνομαι πραγματικά τυχερή, που σε αυτή την τόσο δύσκολη όπως αναφέρατε εποχή, με εμπιστεύτηκαν και μου έδωσαν την ευκαιρία να συνεργαστούμε. Το εκτιμώ βαθιά και θα τους ευχαριστώ πάντα γι’ αυτό.

- Τι διαβάζετε αυτό το διάστημα;

-Το «Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι» του Μένιου Σακελαρόπουλου. Είναι ένα βιβλίο – ύμνος στην δύναμη της ανθρώπινης ψυχής. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Το typosthes.gr κάνει διαγωνισμό για δύο δωρεάν αντίτυπα του βιβλίου της Θάλειας Ψαρρά. Περισσότερα εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ