Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Απόστολος Ρίζος: «Η επικοινωνία με το κοινό μού δίνει δύναμη»

Ο τραγουδοποιός και ερμηνευτής έρχεται στην πόλη μας, στο Υπόγειο με «6» στις αποσκευές του

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Με το νέο του album με τον τίτλο «6» , το οποίο καταγράφηκε ως μια από τις καλύτερες δισκογραφικές προτάσεις της χρονιάς που μόλις πέρασε, ο Απόστολος Ρίζος έρχεται στη Θεσσαλονίκη για μία μοναδική δυναμική εμφάνιση με την "πολυμήχανη" μπάντα του στο Υπόγειο (Μελενίκου 13), την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου.

Πολλοί θα έχετε σιγοτραγουδήσει μελωδικό «Το ψάρι» του. Ο ίδιος λέει πως νιώθει «σαν ψάρι έξω από το νερό», όταν νιώθει δέσμιος καταστάσεων για τις οποίες δεν φέρει ευθύνη.

Για τη θερμή ανταπόκριση που είχε ο δίσκος του από τους ακροατές μάς είπε πως «κρατά τη χαρά του ότι μια ανεξάρτητη προσπάθεια βρήκε το δρόμο της να φτάσει στο κοινό μέσα στο κατακερματισμένο τοπίο της δισκογραφίας».

Αποφεύγει να δίνει συμβουλές. «Είναι πιο χρήσιμο να βγάζει κανείς τα δικά του συμπεράσματα βιώνοντας  την ενασχόλησή του με τη μουσική», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Αν αγαπάς και σε αγαπά αυτό που κάνεις τότε αντέχεις  και χαράζεις το δρόμο σου».

Στο live της Παρασκευής, πέρα από τα κομμάτια που ξεχώρισαν από ‘6’(Τι να θυμηθώ, Να’ μαστε μαζί, Σ’ αυτή τη χώρα,) θα πει τραγούδια από παλιότερους δίσκους και δικά του αγαπημένα από Βαμβακάρη, Λοΐζο, Χατζιδάκι, Τσιτσάνη, Περίδη, Μικρούτσικο, Θ. Παπακωνσταντίνου, Ελευθερίου, Νικολακοπούλου.

Ηλεκτρικό κοντραμπάσο, loops, drums και ο ίδιος ο Απόστολος Ρίζος με την ακουστική του κιθάρα και μια φυσαρμόνικα, υπόσχονται μια βραδιά γεμάτη μουσική.

- Πότε νιώθετε «σαν ψάρι έξω από το νερό»;

-Όταν νιώθω δέσμιος καταστάσεων που δεν φέρω ευθύνη  και δεν βρίσκω την έξοδο κινδύνου. Η ζωή πολλές φορές μας φέρνει αντιμέτωπους  με καταστάσεις  βίας που μας ασκείται με τον πιο ευγενικό και πολιτισμένο τρόπο και με διλλήματα που δεν απαντιούνται με ένα απλό «ναι» ή «όχι».

 

-Τι είναι αυτό που έκανε το «6» να ξεχωρίσει μέσα στο 2016;

-Δεν μπορώ να ξέρω τι άγγιξε τον καθένα, κρατάω μόνο τη χαρά του ότι μια ανεξάρτητη προσπάθεια βρήκε το δρόμο της να φτάσει στο κοινό μέσα στο κατακερματισμένο τοπίο της δισκογραφίας. Το σίγουρο είναι ότι αυτή η προσπάθεια έγινε με μεράκι και επαγγελματισμό από όλους μας. Και εδώ θέλω να αναφέρω τους συντελεστές αυτού του album: τον Γιώργο Ανδρέου που έπαιξε και επιμελήθηκε την παραγωγή, τους μουσικούς Νίκο Κασσαβέτη, Θοδωρή Κουέλη, Κώστα Νικολόπουλο, Κώστα Μιχαλό, Παύλο Συνοδινό, Γρηγόρη Ντάνη, Βαγγέλη Καρίπη που έπαιξαν μαζί μας και την Τάμμυ Τσέκου, που εκτός από τους στίχους της σε δύο από τα τραγούδια, εμπνεύστηκε το εξώφυλλο και σχεδίασε τα ιδιαίτερα εικαστικά.

-Έχετε ξεκινήσει την ενασχόλησή σας με τη μουσική από μικρή ηλικία. Τι θα λέγατε σε έναν νέο που θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μουσική;

-Μου είναι δύσκολο να δίνω συμβουλές, ίσως επειδή κι εγώ δεν τις άκουσα ποτέ αλλά κυρίως γιατί ζούμε μια σκληρή και αδιέξοδη πραγματικότητα με τις  αντοχές μας να δοκιμάζονται καθημερινά. Έχουν βέβαια σημασία οι εμπειρίες των «παλαιοτέρων» αλλά στην πραγματικότητα είναι θέμα προσωπικό. Είναι πιο χρήσιμο να βγάζει κανείς τα δικά του συμπεράσματα βιώνοντας την ενασχόλησή του με τη μουσική και να πορεύεται κάθε φορά ακολουθώντας με συνέπεια το συναίσθημά του και το ένστικτό του, βάζοντας την καλλιτεχνική του αναζήτηση πάνω από τον οικονομικό παράγοντα.  Αν αγαπάς και σε αγαπά αυτό που κάνεις τότε αντέχεις  και χαράζεις το δρόμο σου. Οι ευτυχείς συγκυρίες συνήθως σε βρίσκουν όταν είσαι προετοιμασμένος και αυτό μπορεί να συμβεί ανύποπτα σε οποιοδήποτε χρόνο.

-Ζούμε στην εποχή του youtube με τις πωλήσεις των δίσκων να σημειώνουν συνεχόμενη πτώση. Πλέον ο δημιουργός αναλαμβάνει πολλές φορές και τη δουλειά της διάδοσης της δουλειάς του χρησιμοποιώντας το ίντερνετ. Πόσο βιώσιμο όμως είναι αυτό οικονομικά για τους καλλιτέχνες;

-Βιώσιμο από μόνο του δεν είναι, αλλά είναι απαραίτητο για να μπορείς να συνεχίζεις, ειδικά για όσους κάνουν ζωντανές εμφανίσεις με δικό τους υλικό και ζούνε από αυτές. Είναι επιτακτική ανάγκη παγκοσμίως να βρεθεί ένας τρόπος το ιντερνετικό τοπίο να πάψει να είναι είναι χαοτικό σε τέτοιου είδους διαδικασίες και να υπάρξει ένας δίκαιος τρόπος κατανομής των εσόδων από τις πωλήσεις, το streaming και τα δικαιώματα.

 

-Το ίντερνετ από την άλλη έχει και πλεονεκτήματα κάνοντας προσιτό το έργο ενός δημιουργού χωρίς να εμποδίζεται από γεωγραφικά σύνορα. Όμως τι γίνεται με την ζωντανή επαφή του κοινού στις συναυλίες; Εσείς πώς βιώνετε την ανταπόκριση του κόσμου στα live;

-Τα τραγούδια που αγαπάμε γίνονται οι αφορμές και οι αιτίες για να συναντιόμαστε, μπορούν να μας ενώσουν και να μας μεταμορφώσουν, έστω και για ένα βράδυ. Η επικοινωνία που χτίζεται με το κοινό στις συναυλίες με εμπνέει, μου δίνει χαρά και δύναμη να συνεχίζω, τόσο ψυχικά όσο και πρακτικά.

-Έρχεστε στη Θεσσαλονίκη στο Υπόγειο. Τι έχετε ετοιμάσει για αυτή την εμφάνιση;

-Αυτή η εμφάνιση έχει ως πυρήνα τα τραγούδια του ‘6’, δηλαδή έξι διαφορετικές οπτικές  πάνω στη ζωή. Γύρω τους περιστρέφονται τραγούδια παλαιότερα δικά μου, αλλά και τραγούδια σπουδαίων δημιουργών που μας έχουν καθορίσει. Με τους σημαντικούς μουσικούς που συνεργάζομαι χρόνια τώρα χαιρόμαστε που σε κάθε εμφάνιση το κοινό συντονίζεται με το συναίσθημά μας.  

-Τι ονειρεύεστε να κάνετε στο χώρο της μουσικής; Με ποιον θα θέλατε να μοιραστείτε τη σκηνή;

-Ό, τι κάνω να είναι αυθεντικό και να αφορά και άλλους. Είναι πολλοί οι καλλιτέχνες που με ενδιαφέρει να γνωρίσω μουσικά, αν τους αναφέρω θα χαλάσει το όνειρο και η ευχή.

 

-Ποια τα επόμενα σχέδιά σας;

-Ζωντανές εμφανίσεις  και σε άλλες πόλεις έχοντας μαζί το άλμπουμ ‘6’ ενώ παράλληλα  προετοιμάζω ένα νέο δισκογραφικό project, για το οποίο όμως είναι  νωρίς να μιλήσω.

Ώρα Έναρξης: 22:30. Είσοδος: 8€. Πληροφορίες: 6989481680 - 6981994565

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκατοντάδες «ανοιχτές» θέσεις για επιστήμονες πληροφορικής στη Θεσσαλονίκη
Το 8ο TechSaloniki που θα πραγματοποιηθεί στις 17-18 Μαΐου, στο Μέγαρο Μουσικής δίνει τη δυνατότητα απευθείας γνωριμίας υποψηφίων με εταιρείες
Εκατοντάδες «ανοιχτές» θέσεις για επιστήμονες πληροφορικής στη Θεσσαλονίκη