Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού έργα που συνδέονται με το Τέμπλο

Σε έκθεση που θα εγκαινιαστεί αύριο από τον Προκόπη Παυλόπουλο -82 από το σύνολο των 97 έργων της Έκθεσης, παρουσιάζονται για πρώτη φορά

 «ΤΕΜΠΛΟΝ. Άγιες μορφές, αόρατες πύλες πίστης, 20ός και 21ος αιώνας», είναι ο τίτλος της έκθεσης που θα εγκαινιάσει αύριο και ώρα 19.00 στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Πρόκειται για μια συνδιοργάνωση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και την MVN Consultants.

Φέτος, είκοσι χρόνια μετά την έκθεση των εικόνων της Συλλογής Βελιμέζη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, οι υπεύθυνοι της Συλλογής, Χρήστος Φ. Μαργαρίτης και Αλέξανδρος Γερ. Μακρής επιμελήθηκαν και παρουσιάζουν την έκθεση "ΤΕΜΠΛΟΝ. Άγιες μορφές, αόρατες πύλες πίστης, 20ός και 21ος αιώνας", με αντιπροσωπευτικά έργα από το δεύτερο τμήμα της Συλλογής Βελιμέζη, τις προσωπικές Συλλογές τους και από πολλές άλλες ιδιωτικές Συλλογές και αρχεία, μουσεία, ναούς και μονές, όλα έργα που δημιουργήθηκαν από τον 20ό αιώνα έως τις ημέρες μας

Ενενήντα επτά εκθέματα που συνδέονται άρρηκτα με το "Τέμπλο", όπως βημόθυρα και θύρες παραβημάτων, δεσποτικές εικόνες, σχέδια και ανθίβολα για δεσποτικές εικόνες και εικόνες επιστυλίου (αποστολικών, δωδεκαόρτου), για επιστέψεις (Εσταυρωμένος και λυπηρά) κ.ά., δημιουργίες των καταξιωμένων καλλιτεχνών Στ. Αλμαλιώτη, Κ. Αρτέμη, Σπ. Βασιλείου, Γ. Γλιάτα, Ν. Εγγονόπουλου, Γ. Καρούσου, Φ. Κόντογλου, Ρ. Κοψίδη, Μ. Ματσάκη, Κ. Παρθένη, Δ. Πελεκάση και Π. Ρέγκου, συγκροτούν ένα πανόραμα της νεοελληνικής θρησκευτικής ζωγραφικής.

Επιπλέον, εκτίθενται σχέδια των Ν. Ανδραβιδιώτη, Γ. Νομικού και Ε. Στίκα για ξυλόγλυπτα τέµπλα, που σµίλεψαν οι ξυλογλύπτες Θ. Νοµικός και µέλη της οικογένειας Ανδραβιδιώτη, ξυλόγλυπτα κιονόκρανα και θωράκια, έργα των ιδίων, ένα σύνολο εργαλείων ξυλογλυπτικής για εκπαιδευτικούς σκοπούς, καθώς και το βηµόθυρο «Ζήτηµα χρόνου» που δηµιούργησε ειδικά για την έκθεση ο Στέλιος Φαϊτάκης.

Σε γόνιµο διάλογο µε τους δασκάλους και σηµείο συνάντησης το «Τέµπλο», εκτίθεται το έργο των σύγχρονων δηµιουργών, Μ. Καµπάνη, Γ. Κόρδη, Κ. Παπατριανταφυλλόπουλου, Π. Σάµιου, π. Σ. Σκλήρη και Στ. Φαϊτάκη, όχι αποκλειστικά µε λειτουργική σηµασία, αλλά µε προσωπικό χαρακτήρα και όρους αµιγώς ζωγραφικούς.

Τα ογδόντα δύο από το σύνολο των ενενήντα επτά έργων της Έκθεσης, παρουσιάζονται για πρώτη φορά, µαζί µε µια σειρά τεκµηρίων από προσωπικά αρχεία των καλλιτεχνών, µέσα σε προθήκες.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη δύο ευρωπαϊκά µουσεία έχουν ζητήσει την παρουσίαση της Έκθεσης στους χώρους τους.

Διάρκεια έως 28/2/2018. Ώρες λειτουργίας: 08.00-20.00. Εισιτήριο: 8€ και 4€ μειωμένο. Η πρώτη ξενάγηση θα γίνει την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, ώρα 12:00. Για τις υπόλοιπες θα ανακοινωθεί πρόγραµµα.

*Η λέξη τέμπλο προέρχεται από την λατινική λέξη templum που σημαίνει τέμενος, δηλαδή, χώρος ιερός, διακριτός από κάποιον άλλο και προοριζόμενος για τη λατρεία του Θεού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζελένσκι: Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία θα σεβαστεί την επικείμενη τριήμερη εκεχειρία
Πιστεύουμε ότι χωρίς αυξημένη πίεση, η Ρωσία δεν θα λάβει πραγματικά πρακτικά μέτρα για να τερματίσει τον πόλεμο, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ζελένσκι: Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία θα σεβαστεί την επικείμενη τριήμερη εκεχειρία