Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το ντοκιμαντέρ του Γρηγόρη Βαρδαρινού ταξιδεύει στην Πελοπόννησο

Η “Θεσσαλονίκη 1917: η Φωτιά που Γέννησε μια Πόλη” θα προβληθεί σε 3 πόλεις

 Το ντοκιμαντέρ του Γρηγόρη Βαρδαρινού “Θεσσαλονίκη 1917: η Φωτιά που Γέννησε μια Πόλη” θα προβληθεί στην Πελοπόννησο

Συγκεκριμένα το ντοκιμαντέρ το οποίο απέσπασε τιμητική διάκριση στο 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα, προβάλλεται:

- Το Σάββατο 27/1 στις 19.15 στο Μουσείο Ελιάς & Ελληνικού Λαδιού του ΠΙΟΠ στη Σπάρτη (παρουσία του Σκηνοθέτη)

- Τη Δευτέρα 29/1 στις 20.30 στην αίθουσα Θεόδωρος Αγγελόπουλος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας (παρουσία του Σκηνοθέτη) (4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου)

- Την Παρασκευή 2/2 στις 20.00 στην αίθουσα τέχνης & πολιτισμού Μέγας Αλέξανδρος στο Άργος

Το ντοκιμαντέρ του Γρηγόρη Βαρδαρινού πραγματοποίησε την τηλεοπτική του πρεμιέρα τον Δεκέμβριο του 2017 στο κανάλι Cosmote History της COSMOTE TV, που είναι το μοναδικό ελληνικό κανάλι ντοκιμαντέρ, με επίκεντρο την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας. Το ντοκιμαντέρ είναι μια παραγωγή της le plus petit chef  σε συμπαραγωγή της COSMOTE TV, με την ευγενική υποστήριξη της Δ.Ε.Θ.-HELEXPO και του Ο.Λ.Θ.

Για το ντοκιμαντέρ  

Είναι δυνατόν, μια ολοκληρωτική καταστροφή να αποτελέσει, τελικά, ευκαιρία για μια νέα αρχή; Αυτή είναι η περίπτωση της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης που επέζησε από την πιο καταστροφική πυρκαγιά στην ιστορία της, το 1917, και ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες της.

Η φωτιά, που άφησε περισσότερους από 75.000 άστεγους και κατέκαψε σχεδόν ολόκληρο το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης σε 32 ώρες,  ξεκίνησε από ένα προσφυγικό κατάλυμα στο βορειοδυτικό τείχος της πόλης, δημιουργώντας με το σαρωτικό πέρασμά της ένα ακόμη προσφυγικό κύμα. Οι ζημίες που προκάλεσε ήταν σχεδόν ανυπολόγιστες. Πάνω από 9.500 κτίσματα κάηκαν. Οκτώ εκατομμύρια λίρες στερλίνες ήταν η αποτίμηση της καταστροφής, χωρίς να μπορούμε να συμπεριλάβουμε σε αυτή, την ανεκτίμητη αξία των αποτεφρωμένων μνημείων της πόλης.

Η πολυφυλετική, πολυθρησκευτική και πολύγλωσση βαλκανική μητρόπολη (όπου Οθωμανοί, Εβραίοι και Χριστιανοί συμβίωναν, κατά την περίοδο της πυρκαγιάς, μαζί με περισσότερους από 300 χιλιάδες στρατιώτες του πολυεθνικού Στρατού της Entente), τελικά επανασχεδιάζεται, με την απόφαση της κυβέρνησης του Ελευθέριου Βενιζέλου. Με βάση το σχέδιο του Ερνέστ Εμπράρ, διαμορφώνεται εκ του μηδενός, ώστε να πάρει την πολεοδομική μορφή που έχει σήμερα. Οι επιπτώσεις της σε κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο αποτελούν καθοριστική τομή στην ιστορία της πόλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ