Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ανάπλαση εν όψει για την Αγιορειτική Εστία - Τι θα γίνει το 2018

Και ετοιμάζει ένα μεγαλύτερο άνοιγμα εντός και εκτός της έδρας της, ενώ ετοιμάζεται και ανάπλαση περιμετρικά του κτηρίου

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Ενηλικιώνεται φέτος η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης συμπληρώνοντας 18 χρόνια δράσης, και με αφορμή αυτή την επέτειο σχεδιάζει ένα μεγαλύτερο άνοιγμα στο κοινό, τόσο της πόλης, όσο και εκτός συνόρων. 

Εν τω μεταξύ ο δήμος Θεσσαλονίκης σχεδιάζει μια μικρή ανάπλαση περιμετρικά του Μεγάρου Νεδέλκου στο οποίο στεγάζεται η Αγιορειτική Εστία και που βρίσκεται στην οδό Εγνατίας, αριθμός 109. 

Ο δήμος είναι ο ιδιοκτήτης του κτηρίου και στοχεύει να έρθει σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες των γύρω παλαιών και εγκαταλελειμμένων κτισμάτων που βρίσκονται στα αριστερά της Αγιορειτικής Εστίας (στον χώρο που πριν στεγάζονταν εταιρεία κινητής τηλεφωνίας), ώστε να απαλλοτριωθούν και στη συνέχεια να αναπλαστεί ο χώρος. 

Πώς ξεκίνησαν όλα για την Αγιορειτική Εστία

 

Έχουν περάσει 20 χρόνια από την έκθεση «Θησαυροί του Αγίου Όρους», που παρουσιάστηκε το 1997 από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Θεσσαλονίκη 1997» και την οποία είδαν περίπου 437.000 επισκέπτες, που και αποτέλεσε το έναυσμα για να γεννηθεί η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης. Για να τιμήσει αυτό το γεγονός η διοίκησή της έχει σχεδιάσει ένα αφιέρωμα, ενώ παράλληλα θα γυριστεί και ένα ντοκιμαντέρ από υλικό που διαθέτει η ΕΡΤ3.

Αυτή είναι μόνο μία από τις εκδηλώσεις που έχουν σχεδιαστεί για το 2018. Όπως είπε το μεσημέρι της Πέμπτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας κ. Αναστάσιος Ντούρος ο προγραμματισμός αναπτύσσεται σε τέσσερις άξονες: α) εκθέσεις, β) εκδόσεις, γ) έρευνα και επιστημονικό έργο και δ) συνέδρια και ημερίδες. Παράλληλα έκανε και έναν απολογισμό του προηγούμενου έτους λέγοντας πως «ήταν πλούσιο σε δράσεις» και πως «ήταν μια παραγωγική περίοδος τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων».

Για άνοδο του επιπέδου των εκθέσεων έκανε λόγο από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ιδρύματος και Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής & Αλληλεγγύης Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Πέτρος Λεκάκης, ενώ πρόσθεσε πως για το νέο έτος θα γίνουν εκδηλώσεις με στόχο να ανοίξει ο χώρος περισσότερο στο κοινό και να προσελκύσει περισσότερο κόσμο η Αγιορειτική Εστία.

Τι θα γίνει το 2018

 

Τον κύκλο των νέων εκθέσεων για φέτος ανοίγει στις 2/2/2018 η έκθεση «Τα Ιερά Μυστήρια» του Ρώσου καλλιτέχνη Βλαδίμηρου Μπιντάκ με 220 έργα κεραμικής πορσελάνης Γκζελ που κατασκευάζονται μόνο στο ομώνυμο χωριό το οποίο βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα έξω από τη Μόσχα.

Θα ακολουθήσουν: η έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Λουζικιώτη «Άθως Θύραυλοι Στώμεν» ()8/3-19/5) με φωτογραφίες από παράθυρα και πόρτες στο Άγιο Όρος, η έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Πούπη με θέμα τους «Σταυρούς του Αγίου Όρους» (5/6-15/9), η συμμετοχή στην Photobiennale με την έκθεση του Βολιώτη φωτογράφου Δημήτρη Λέτσιου (20/9-20/11) και η έκθεση με αποξηραμένα φυτά από το Άγιο Όρος (29/11/2018-31/1/2019). Στις 14/1 ολοκληρώθηκε και η έκθεση που φιλοξενούσε η Αγιορειτική Εστία στο πλαίσιο της Biennale Θεσσαλονίκης.

Σημαντική θα είναι και η παρουσία με εκθέσεις στο εξωτερικό. Ήδη από 22 έως 31/1 παρουσιάστηκε η έκθεση του Πολωνού φωτογράφου Τόμας Μοζίνσκι στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο, ενώ θα ακολουθήσει η έκθεση έργων του Γιώργου Κόρδη στο Βελιγράδι (Μάης) και στην Στουτγκάρδη η έκθεση φωτογραφίας «Η Κωνσταντινούπολη των Jean Pascal Sebah & Polycarpe Joaillier». Στις εκτός έδρας εκθέσεις, αλλά εντός συνόρων, είναι και η παρουσία της Αγιορειτικής Εστίας με έργα του Παναγιώτη Βοκοτόπουλου στην Άρτα, έργα του Δαλέζιου-Σαμαντζή στην Κοζάνη, του Ιερομονάχου Αναστασίου στην Κομοτηνή και του Doug Patterson στα Γρεβενά.

Στο εκδοτικό κομμάτι προγραμματίζονται 4 εκδόσεις, ανάμεσά τους η έκδοση πρακτικών του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου Αγιορειτικής Εστίας, αλλά και η δίγλωσση (ελληνική και ρωσική) έκδοση προσκυνηματικού οδηγού Αγίου Όρους. Στις αρχές Δεκέμβρη θα γίνει το 3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Αγιορειτικής Εστίας, ενώ θα συνεχιστεί το ερευνητικό πρόγραμμα για τα κεραμικά ΙΖΝΙΚ του Αγίου Όρους (σε συνεργασία με το ΑΠΘ). Παράλληλα θα αρχίσουν οι προετοιμασίες για τις εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 800 ετών από την στιγμή που έγινε πρώτος Αρχιεπίσκοπος Σερβίας ο Άγιος Σάββας Χιλανδαρινός, δημιουργώντας στη συνέχεια την ορθόδοξη εκκλησία των Σέρβων. Μάλιστα με αφορμή αυτό το γεγονός όπως είπε ο κ. Ντούρος, υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να εκτεθούν αυθεντικά κειμήλια από τη Μονή Χιλανδαρίου.

Εξάλλου στους χώρους της Εστίας θα φιλοξενηθούν και άλλες δράσεις όπως πχ βιβλιοπαρουσιάσεις στην αυλή της, αλλά και παρουσιάσεις εκδόσεων για το Άγιο Όρος, συμμετοχή στο Open House, ενώ συνεχίζει τις δράσεις της και η Λέσχης Ανάγνωσης που λειτουργεί εδώ και 5 χρόνια κ.ά..

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Κατέστρεψαν 12 δέντρα – Τα είχαν φυτεύσει για τα θύματα των Τεμπών
Άγνωστοι μπήκαν στο Πάρκο της Διαλογής και έσπασαν 12 από 57+1 δέντρα που είχαν φυτέψει μαθητές δημοτικού σχολείου και αστυνομικοί
Θεσσαλονίκη: Κατέστρεψαν 12 δέντρα – Τα είχαν φυτεύσει για τα θύματα των Τεμπών