Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο «Παρθενώνας της Μακεδονίας» άνοιξε ξανά για το κοινό (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Πανηγυρική ανοιχτή ξενάγηση στο Ανάκτορο των Αιγών, μετά από 11 χρόνια

Μετά από 11 χρόνια «ο Παρθενώνας της Μακεδονίας», το Ανάκτορο του Φιλίππου Β’, άνοιξε για το κοινό.

Ιστορική μέρα για την Ημαθία, για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Πλήθος κόσμου αψήφησε το θερμόμετρο που ανέβηκε κατακόρυφα και την ανηφορική διαδρομή και συμμετείχε με ενδιαφέρον και σεβασμό στην ιστορική κληρονομιά, στην πανηγυρική ανοιχτή ξενάγηση στον «Παρθενώνα της Μακεδονίας», στα Ανάκτορα των Αιγών.

Η έφορος αρχαιοτήτων Ημαθίας και μελετήτρια του μνημείου, δρ Αγγελική Κοτταρίδη, υποδέχτηκε και ξενάγησε τους επισκέπτες, οι οποίοι θα έχουν εφεξής την ευκαιρία να παρακολουθούν την πορεία των εργασιών συντήρησης, αναστήλωσης και ανάδειξης του Ανακτόρου σε προκαθορισμένη διαδρομή μέσα στο μνημείο.

Χαοιρετισμό με τον οποίο εξέφρασε την ικανοποίηση και τη συγκίνησή της, απηύθυνε η Γ. Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη.

Ενταγμένο με 10 εκ. στο ΕΠΑΝΕΚ, το κεντρικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, το έργο της αναστήλωσης του ανακτόρου των Αιγών που υλοποιεί η ΕΦΑ Ημαθίας, μαζί με τα έργα της Ακρόπολης το μεγαλύτερο αναστηλωτικό πρόγραμμα της αρχαιολογικής υπηρεσίας, προχωρεί με στόχο η συντήρηση και η αναστήλωση του μνημείου να έχει ολοκληρωθεί το 2022.

Το καλοκαίρι το εργοτάξιο θα ενδυναμωθεί και θα επεκταθεί, ωστόσο, μένοντας πιστοί στην υπόσχεση που δώσαμε στους εραστές των μνημείων, από την Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018 το ανάκτορο των Αιγών θα ανοίξει για το κοινό.

Ακριβώς επειδή πρόκειται για χώρο με μεγάλο αναστηλωτικό έργο σε εξέλιξη, δεν θα υπάρχει εισιτήριο, οι ώρες λειτουργίας για το κοινό θα είναι από την Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή από τις 10-14, ενώ τα Σαββατοκυριακα και τις αργίες που δεν λειτουργεί το εργοτάξιο το μνημείο θα είναι κλειστό.

Οι επισκέπτες που θα φθάνουν στον χώρο του ανακτόρου πεζοί, έχοντας έτσι την ευκαιρία να διασχίσουν το δυτικό τμήμα του άστεως των Αιγών, αποκτώντας μια αίσθηση των διαστάσεων και της τοπογραφίας της πόλης, θα εισέρχονται από την ανατολική είσοδο μόνον και πρέπει να ακολουθούν τις υποδείξεις του προσωπικού και τις περισχοινίσεις για την ασφαλή κίνησή τους στον χώρο του μνημείου.

Προσβάσιμη για το κοινό θα είναι η καλύτερα σωσμένη νότια πλευρά του κτηρίου, όπου έχει ολοκληρωθεί ο κύριος όγκος των εργασιών και όπου συγκεντρώνονται τα πιο ενδιαφέροντα σωζόμενα ψηφιδωτά δάπεδα. Έτσι οι επισκέπτες που πραγματικά ενδιαφέρονται και αγαπούν τα μνημεία θα έχουν την ευκαιρία να δουν το κτήριο που σχεδιάστηκε για να αποτελέσει την αποτύπωση στο χώρο της ιδέας της πεφωτισμένης ηγεμονίας και έγινε αρχέτυπο όλων των δημόσιων κτηρίων –ανάκτορα, πολιτικές αγορές, ιερά- της Ελληνιστικής Οικουμένης και όχι μόνον. Συγχρόνως θα μπορούν να παρακολουθούν, βεβαίως από απόσταση για λόγους αμφίπλευρης ασφάλειας, τις αναστηλωτικές και λοιπές εργασίες.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας της ΕΦΑ Ημαθίας με την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση του νομού μας, αποφασίσαμε το θερινό σχολείο-εργαστήριο στο οποίο θα συμμετέχουν 30 μαθητές λυκείων της Ημαθίας και θα γίνει στο δεύτερο μισό του Ιουνίου να είναι φέτος αφιερωμένο στο ανάκτορο των Αιγών, ώστε τα παιδιά που για μια ολόκληρη βδομάδα θα μπορούν να παρακολουθήσουν την ανασκαφή, την συντήρηση, αλλά και τις εργασίες της αναστήλωσης να εξοικειωθούν με το κορυφαίο μνημείο, αλλά και το πολυεπίπεδο έργο της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Λόγω της κίνησης για την εξυπηρέτησης του εργοταξίου, αλλά και της μη καταλληλόλητας του υφιστάμενου, εν μέρει ασφαλτοστρωμένου, αλλά πολύ στενού δρόμου, οι επισκέπτες θα πρέπει να αφήνουν τα οχήματά τους (λεωφορεία κλπ.) στον δημοτικό χώρο στάθμευσης στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου του άστεως των Αιγών.

Πηγή: verianet.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ