Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Στο Επταπύργιο μια έκθεση για τη Δημοκρατία

Από 32 σύγχρονους εικαστικούς

Επιμέλεια: ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Τριάντα δύο σύγχρονοι εικαστικοί αποτυπώνουν  στα έργα τους τις αξίες της Δημοκρατίας, στην έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο Επταπύργιο, από τις 26 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018, υπό τον συντονισμό/παραγωγή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, τη συνεργασία του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τίτλος της έκθεσης; «Δημοκρατία». Και τα έργα που την απαρτίζουν «στοχεύουν να συγκροτήσουν μια ενιαία και εκτεταμένη εικαστική εγκατάσταση –μεστή σε περιεχόμενο, πολλαπλές αναγνώσεις και ερμηνείες– μια πολυεπίπεδη σύνθεση εικόνων. Οι εικαστικοί της έκθεσης εκκινούν από μια κρίσιμη στιγμή της ελληνικής ιστορίας, την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974, που σηματοδοτεί το τέλος μιας σκοτεινής, ανελεύθερης και βίαιης περιόδου (εκείνης της επταετούς δικτατορίας των συνταγματαρχών) και την απαρχή μιας καινούργιας εποχής με την ανάδυση νέων πολιτικών, κοινωνικών και ιστορικών πραγματικοτήτων».

Ανάμεσα στους πίνακες θα δούμε την εγκατάσταση του Γιώργου Αλεξανδρίδη με τίτλο Curtain, 2016 με αγαλματάκια – τσολιαδάκια, την σύνθεση της  Κατερίνας Ζαφειροπούλου The order of things, 2018, όπου η καλλιτέχνης κάνει ένα φωτογραφικό κολάζ σε κορνίζα με τις όψεις πολιτικών προσώπων όπως ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος, αλλά και το έργο της Νατάσσας Πουλαντζά, «Νικηφόρος Λύτρας-Νοέμβρης 1973 Encounters» σε μια εικόνα κολλάζ ενός πίνακα του Νικηφόρου Λύτρα και μιας φωτογραφίας από την είσοδο των τανκς στο Πολυτεχνείο Αθηνών στις 17 Νοέμβρη 1973.

Εξάλλου και η επιλογή του χώρου έπαιξε ρόλο στο έργο των καλλιτεχνών. Σε σημείωμα για την έκθεση αναφέρονται τα εξής: «Στον φορτισμένο και υποβλητικό χώρο του Επταπυργίου –τόπο φυλάκισης και μαρτυρίου για δεκάδες πολίτες αριστερών και δημοκρατικών πεποιθήσεων στα χρόνια της χούντας–, οι δημιουργοί επικεντρώνονται στις έννοιες της ιστορίας, της μνήμης και του χρόνου. Προτάσσουν την ετοιμότητα και τη θέση, την αντίσταση και την ενεργό παρέμβαση του σύγχρονου εικαστικού απέναντι στις προκλήσεις της εποχής του, επιχειρούν να ορίσουν, εκ νέου, την πρωταρχική αξία της δημοκρατίας, το νόημα της κρισιμότητας στη σημερινή συγκυρία του τέλους του αφηγήματος της μεταπολίτευσης, της μετάβασης και της αστάθειας, της έκπτωσης των ιδεολογιών και της εμφάνισης φασιστικών μορφωμάτων».

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Γιώργος Αλεξανδρίδης, Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Μπάμπης Βενετόπουλος, Ανδρέας Βούσουρας, Μανώλης Γιανναδάκης, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Γιώργος Διβάρης, Κατερίνα Ζαφειροπούλου, Δημήτρης Ζουρούδης, Αντιγόνη Καββαθά, Χρήστος Κούντουρας, Θοδωρής Λάλος, Θωμάς Λιούτας, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Πάνος Ματθαίου, Δημήτρης Μεράντζας, Αλεξία Ξαφοπούλου, Μαρία Παναγιώτου, Νίκος Παπαδημητρίου, Αντώνης Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Ελένη Παυλοπούλου, Νατάσσα Πουλαντζά, Ξενής Σαχίνης, Δήμητρα Σιατερλή, Στέργιος Στάμος, Νικόλας Σφήκας, Βίκυ Τσαλαματά, Γιώργος Τσεριώνης, Κώστας Τσώλης, Κώστας Χριστόπουλος, Έλλη Χρυσίδου.

Συντονισμός έκθεσης: Γιώργος Σκιαδαρέσης, Αναπληρωτής Προϊστάμενος ΕΦΑΠΟΘ.

Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Μπόλης, Επιμελητής ΚΜΣΤ, Ιστορικός της Τέχνης, Αικατερίνη Κούσουλα, Αρχαιολόγος ΕΦΑΠΟΘ, Δρ Ιστορικός της Τέχνης.

Συνεργάτες έκθεσης: Ζάχι Αλ Σααγιάχ, Αρχιτέκτονας ΕΦΑΠΟΘ, Ανδρέας Στάγκος, Αρχαιολόγος ΕΦΑΠΟΘ, Νικόλας Σφήκας, Εικαστικός ΕΦΑΠΟΘ.

Τόπος: Επταπύργιο / Πύργοι Π2, Π3, Π5, Κελιά απομόνωσης

Διάρκεια έκθεσης: 26 Ιουλίου – 30 Σεπτεμβρίου 2018

Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 8.00-15.00 (Κελιά απομόνωσης) Δευτέρα – Παρασκευή 11.00-14.00 (Πύργοι Π2, Π3, Π5, Κελιά απομόνωσης), Σάββατο – Κυριακή: 8.00-15.00 (Κελιά απομόνωσης). Είσοδος ελεύθερη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ