Skip to main content
Menu

Θεσσαλονίκη: «Αυτοί που τολμούν» έρχονται στην Agora του Reworks

Θεσσαλονίκη: «Αυτοί που τολμούν» έρχονται στην Agora του Reworks
Η Αργυρώ Μπαράτα μίλησε για κομμάτι του φεστιβάλ που θα δώσει έμφαση σε πολιτιστικούς οργανισμούς που κινούνται με εξωστρέφεια σε όλο τον κόσμο

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

«Αυτοί που τολμούν». Αυτός είναι ο γενικός τίτλος της 3ης έκδοσης της Reworks Agora που θα φέρει στις 16/9/2018 στην πόλη μας ενδιαφέρουσες συζητήσεις και ομιλητές, αλλά και ένα ιδιαίτερο live των Grandbrothers.

«Στοχεύουμε να δώσουμε πιο άμεσο βήμα προς το κοινό του Reworks στη διαμόρφωση και επιλογή του περιεχομένου του Agora. Άλλωστε, αυτή ήταν η Αγορά και στην Αθήνα της κλασικής εποχής, ένας χώρος ελεύθερης έκφρασης», μάς είπε η Αργυρώ Μπαράτα απαντώντας στις ερωτήσεις μας.

-Η Αγορά στην Αρχαία Ελλάδα ήταν ο χώρος συνάθροισης, το μέρος όπου οι ελεύθεροι πολίτες συζητούσαν και έβρισκαν λύσεις σε σημαντικά ζητήματα. Ποια είναι τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στην ηλεκτρονική μουσική; Και τι θα συζητηθεί στη Θεσσαλονίκη;

-Δεν θα τα χαρακτήριζα προβλήματα, αλλά πως ο χώρος της μουσικής εν γένει ανταποκρίνεται σε ένα τεχνολογικά τροφοδοτούμενο παρόν. Ένα παρόν όπου η μουσική εμπειρία εμπλουτίζεται με εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα, η διάθεση της επί των πλείστων γίνεται μέσα απο σύγχρονες και ταυτόχρονα παγκόσμιες πλατφόρμες διαμοιρασμού και η ανακάλυψη νέων δημιουργών πρόκυπτει μέσα απο αλγορύθμους κατανάλωσης και όχι ανθρωποκεντρικά. Αυτά ειναι μερικά απο τα ζητήματα που θα συζητήσουμε. Συνολικά, κάτω από το γενικό τίτλο «Αυτοί που τολμούν», η 3η έκδοση της Reworks Agora θα δώσει έμφαση σε πολιτιστικούς οργανισμούς που κινούνται με εξωστρέφεια σε όλο τον κόσμο. Σε δημιουργικούς επιχειρηματίες που πηγαίνουν σε αχαρτογράφητα νερά. Σε ακτιβιστές που παίρνουν το ρίσκο να ταρακουνήσουν τα νερά. Σε καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν τεχνολογίες, παράγοντας πρωτότυπο υλικό που δεν έχει γίνει ξανά με τον ίδιο τροπο. Όλοι οι καλεσμένοι μας θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους, τις όμορφες και δύσκολες στιγμές και θα μας προτείνουν τον τρόπο να αγκαλιάσουμε το δικό μας άγνωστο.

-Ποιοι οι στόχοι για την φετινή Agora;

-Ολοκληρώνοντας φέτος τον πρώτο τριετή κύκλο του Agora θα συνεχίσουμε το ίδιο συστηματικά να αναπτύσσουμε τις διεθνείς συνεργασίες του Reworks με πολιτιστικούς οργανισμούς, δίκτυα και φεστιβάλ, ώστε να διεισδύουμε με πιο άμεσο τρόπο σε μια δεξαμενή από δημιουργικά μυαλά και προτζέκτ, τα οποία στη συνέχεια θα παρουσιάζουμε στη Θεσσαλονίκη και το Agora. Επίσης, στοχεύουμε να δώσουμε πιο άμεσο βήμα προς το κοινό του Reworks στη διαμόρφωση και επιλογή του περιεχομένου του Agora. Άλλωστε, αυτή ήταν η Αγορά και στην Αθήνα της κλασικής εποχής, ένας χώρος ελεύθερης έκφρασης. Αυτή τη νέα σχέση που θέλουμε να αποκτήσουμε με το κοινό μας  θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τις πιο συναρπαστικές νέες ιδέες, να δώσουμε χώρο σε λιγότερο γνωστές «φωνές» και να διατηρούμε το υλικό που θα παρουσιάζουμε επίκαιρο.

-Μέσα σε λίγο χρόνο το κομμάτι αυτό του Reworks απέκτησε το δικό του κοινό. Πόσο συμπληρώνει το κυρίως μέρος του φεστιβάλ; Και τι νέο του προσδίδει;

-Ο χαρακτήρας του Reworks είναι ξεκαθάρα διατυπωμένος, είναι ξεχωριστός και ταυτόχρονα μοναδικός και γι’ αυτό το φεστιβάλ έχει τόσο μεγάλη απήχηση στο κοινό όλα αυτά τα 14 χρόνια. Το Agora έρχεται να εμπλουτίσει αυτό το χαρακτήρα προσθέτοντας ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό αποτύπωμα αλλά και τροφή για σκέψη στη δημιουργική κοινότητα της πόλης.

Gerhard Behles

-Ανάμεσα στους ομιλητές είναι ο ιδρυτής της Ableton κ. Gerhard Behles, ο διευθυντής και ιδρυτής του TodaysArt Festival στη Χάγη κ. Olof van Winden και ο συνιδρυτής του c/o pop festival στην Κολωνία κ. Ralph H. Christoph. Τι θα μεταφέρουν στο κοινό; Τι μπορούμε να μάθουμε μέσα από την εμπειρία τους;

-Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα έχουμε μαζί μας τον εμπνευστή του Ableton, Gerhard Behles, τον ανθρωπο που φτιαξε το πιο δημοφιλές sequencer προγραμμα για συνθέτες ηλεκτρονικής μουισκής. Την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, στο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης θα μας διηγηθεί την προσωπική του εμπειρία στο να δημιουργήσει ένα προιόν τόσο επιδραστικό για μια ολοκληρη γενιά δημιουργών.

Από την άλλη πλευρά, με τον διευθυντή και ιδρυτή του TodaysArt Festival από τη Χάγη, Olof van Winden και τον συνιδρυτή του c/o pop festival στην Κολωνία, Ralph H. Christoph θα συζήτησουμε για διαφορετικές προσεγγίσεις εξωστρέφειας και διεθνοποίησης σύγχρονων πολιτιστικών θεσμών, όπως ειναι τα φεστιβάλ τους, τα οποια έχουν υπογράψει εκδόσεις σε άλλες χώρες από τη Κορεά και την Κωνσταντινούπολη μέχρι τη Βραζιλία και την Αμερική.

-Παράλληλα θα γίνει και το live των Grandbrothers. Σε σημείωμα για το live τους αναφέρεται ότι «το αντισυμβατικό στήσιμο επί σκηνής δημιουργεί την αίσθηση ότι παρακολουθείς μια εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς σε πιάνο». Τι ακριβώς θα δούμε; Τι κάνει τις εμφανίσεις τους ξεχωριστές;

-Πρόκειται για ένα ανατρεπτικό ντουέτο απο τη Γερμανια, όπου χαρακτηριστικό τους γνώρισμα ειναι η χρήση του πιάνου και η ηλεκτρονική επεξεργασία του ήχου που παράγεται απο αυτό. Συνδυάζουν την κλασική μουσική με ένα σύγχρονο τρόπο παραγωγής, όπου κατευθυνόμενα από λάπτοπ αυτοσχέδια ηλεκτρομαγνητικά σφυριά τοποθετούνται στο εσωτερικό του πιάνου, παράγοντας ένα ιδιομορφο και ανεξερεύνητο ήχο, χωρίς τη χρήση συνθεσάιζερ. Οι συνθέσεις τους έχουν αναδειχθεί σε διεθνές επίπεδο και έχουν απασχολήσει το διεθνή τυπο με εγκωμιαστικές κριτικές για τη μουσική, την αισθητική και τη δημιουργικότητά τους. Στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά παγκοσμίως τη νέα τους δουλειά, την οποια θα την αποδώσουν σε συνεργασία με ένα ορχηστρικό σύνολο 18 οργάνων της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Για εισιτήρια: https://reworks.gr/tickets/.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ