Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Αφιέρωμα στην Μαρία Κωστράκη από το ΚΘΒΕ

Στο πλαίσιο της σειράς «Έλληνες στον Κόσμο»

Συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία η διοργάνωση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, «Έλληνες στον Κόσμο», που περιλαμβάνει μια σειρά αφιερωμάτων σε Έλληνες καλλιτέχνες, από διαφορετικούς χώρους της Τέχνης, οι οποίοι διαπρέπουν με το έργο τους στο εξωτερικό.

Δεύτερη επίσημη καλεσμένη είναι η διακεκριμένη σε μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς, υψίφωνος και υπότροφος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, κ. Μαρία Κωστράκη.

Η παρουσίαση του έργου της θα πραγματοποιηθεί στο Βασιλικό Θέατρο, το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, ώρα 18:00. Την κ. Κωστράκη θα προλογίσει η καλλιτεχνική διευθύντρια της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, κ. Ζωή Τσόκανου. Είσοδος ελεύθερη.

Η κ. Κωστράκη θα διεξάγει την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου masterclass για λυρικούς τραγουδιστές και ηθοποιούς με θέμα: Μουσική έκφραση από το θεατρικό ως το λυρικό τραγούδι - Ο κοινός κόσμος δυο διαμετρικά αντίθετων ειδών ερμηνείας. Βασικό θέμα του σεμιναρίου είναι η τεχνική του τραγουδιού ως εργαλείο έκφρασης και όχι ως αυτοσκοπός και ο ρόλος της στην ερμηνεία και στην αυθεντικότητα του κάθε ρεπερτορίου.

Την κ. Κωστράκη θα συνοδεύσει στο πιάνο η κ. Κατερίνα Σακέτα.

Η  διοργάνωση «Έλληνες στον Κόσμο» υλοποιείται στο πλαίσιο της πράξης «Φεστιβάλ Δάσους ΚΘΒΕ» του Ε.Π. «Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020» με τη συγχρηματοδότηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων. Τα αφιερώματα αυτά περιλαμβάνουν διαλέξεις και σεμινάρια που σαν στόχο έχουν να γίνει γνωστό το έργο των καλλιτεχνών στο κοινό της Θεσσαλονίκης και να μοιραστούν οι ίδιοι την εμπειρία τους, τις τεχνικές γνώσεις, τα ιδιαίτερα θέματα της δουλειάς τους με νεότερους καλλιτέχνες της πόλης. 

 

Ποια είναι η Μαρία Κωστράκη

Η Μαρία Κωστράκη έκανε το ντεμπούτο της σε ηλικία 23 ετών με το ρόλο της Νορίνα στην όπερα Don Pasquale του G. Donizetti, στην Όπερα Δωματίου του Μονάχου. Έκτοτε ερμήνευσε με επιτυχία ρόλους από το ευρύ ρεπερτόριό της σε όπερες όπως: Cosí fan tutte, Don Giovanni, La clemenza di Tito, Die Zauberflöte, L’ elisir d’ amore, Carmen, Il viaggio a Reims, La Donna del lago, La Cenerentola, Die Csardasfürstin, Dido & Aeneas, Ariadne auf Naxos κ.α. σε Ελλάδα (Θεσσαλονίκη Α.Π.Θ., Αθήνα - Εθνική Λυρική Σκηνή, Μέγαρο Μουσικής), Γερμανία (Staatsoper Nürnberg, Theater Dortmund, Festspiele Weikersheim, Rossini Festival Bad Wildbad, Meistersingerhalle Nürnberg, Herkulessaal και Carl-Orff-Saal Μονάχου κ.α.), Ιταλία (Rossini Opera Festival - Pesaro, Teatro Nuovo και Caio Melisso - Spoleto, Teatro del Giglio - Lucca , Teatro Goldoni - Livorno, Teatro Stabile - Potenza, Teatro Dante - Φλωρεντία κ.α.) και Αίγυπτο (Όπερα Καΐρου και Αλεξάνδρειας). Με ιδιαίτερη αγάπη και αφοσίωση αφιερώνεται στην ελληνική έντεχνη μουσική με συναυλίες σε Ελλάδα, Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία. Σταθμό στην πορεία της αποτελεί το «Ρεσιτάλ» με κύκλους του Μανου Χατζιδάκι στην Εθνική Λυρικη Σκηνή υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιώργου Χατζιδάκι, η 3. Συμφωνία του Μίκη Θεοδωράκη με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στην Herkulessaal του Μονάχου, η δισκογραφική δουλειά με μελοποιημένο Καβάφη από τον Αθανάσιο Σίμογλου και ο «Μεγάλος Ερωτικός» του Μάνου Χατζιδάκι στην Ehrbar Saal της Βιέννης, με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και τον Κωνσταντίνο Δημηνάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιος επιτέθηκε στον Παπακαλιάτη: «Κλέβει ιδέες, σκηνές, τώρα και… φωτογραφίες»
«Τώρα για τον δεύτερο κύκλο των επεισοδίων σου κλέβεις και τις promo φωτογραφίες της ταινίας; Τζήζας πια!»
Ποιος επιτέθηκε στον Παπακαλιάτη: «Κλέβει ιδέες, σκηνές, τώρα και… φωτογραφίες»