Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Grace & Glorie» στη Θεσσαλονίκη: Η χάρη συναντά την δόξα στη σκηνή

Η Αλεξάνδρα Παντελάκη που υποδύεται την 90χρονη γιαγιά Γκρέις μίλησε μαζί μας λίγο πριν τις παραστάσεις στην πόλη μας

Συνέντευξη στη Λεμονιά Βασβάνη

 

Σε ένα αγρόκτημα στην Βιρτζίνια της Αμερικής ζει η 90χρονη Γκρέις. Της έχουν πει πως της απομένουν λίγες εβδομάδες ζωής γιατί έχει καρκίνο. Στις τελευταίες της μέρες, την συντροφεύει εθελοντικά η Γκλόρι, μια νέα γυναίκα που είναι γιάπισσα και απόφοιτος του Χάρβαρντ. Έχει όμως βιώσει μια τραγική απώλεια, γεγονός που οδήγησε την ίδια και τον σύζυγό της στο να έρθουν να ζήσουν στην Βιρτζίνια. Εν τω μεταξύ ο εργολάβος του σπιτιού που μένει η Γκρέις έχει ετοιμάσει τις μπουλντόζες για να το γκρεμίσει και έπειτα να στήσει ένα «πολυτελές resort».

Αυτά συμβαίνουν στο βραβευμένο έργο «Grace & Glorie» του Tom Ziegler, το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο θέατρο Αγγέλων Βήμα   στην πρωτεύουσα, στο πλαίσιο της φετινής θεματικής του ενότητας «Άβυσσος η Ψυχή…» . Θα το δούμε και στην πόλη μας στις 4 και 5 Φεβρουαρίου (21.00) στο Θέατρο Αυλαία (ΧΑΝΘ , πλευρά Τσιμισκή), ενώ το Σαββατοκύριακο 26 και 27/1 θα δοθούν οι τελευταίες παραστάσεις στην Αθήνα.

«Μέσα από το έργο έχουμε τη συνάντηση δύο γυναικών που αντιπροσωπεύουν δύο διαφορετικούς κόσμου: μια αμόρφωτη αγρότισσα που είναι δεμένη με την γη, και έχει αληθινές αξίες, και μια γιάπισσα. Η καθεμιά θα διηγηθεί στην άλλη την ζωή της. Οι δύο γυναίκες θα μοιραστούν τα τραύματά τους, θα έρθουν κοντά, και το τέλος θα μας φέρουν μια αγαλλίαση μέσα από την συμφιλίωση και την αγάπη τους, που οι θεατές δεν μπορούν παρά να φύγουν με ένα χαμόγελο αισιοδοξίας και πίστης για την ζωή», ανέφερε η ηθοποιός Αλεξάνδρα Παντελάκη σε τηλεφωνική μας επικοινωνία λίγο πριν έρθει στην πόλη μας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη και τα ονόματα δεν είναι τυχαία επιλεγμένα από τον συγγραφέα: «Η Γκρέις είναι η χάρη, η απλότητα και η Γκλόρι η δόξα, η αίγλη, αυτό που θέλουν όσοι είναι στην πόλη, το φαίνεσθαι, το χρήμα….», σχολίασε η κυρία Παντελάκη.

Όπως είπε: «Το έργο, ενώ μιλάει για σοβαρά θέματα όπως η ζωή και ο θάνατος,  τα λέει με πολύ χιούμορ. Δεν μιλάμε για μια τραγωδία, αλλά για μια ντραμεντί.  Έχει και δράμα και κωμωδία. Μπορεί να κλαις, αλλά θα γελάσεις κιόλας, και στο τέλος θα φύγεις με μια γλυκιά γεύση».

Την ρωτήσαμε αν θεωρεί πως είναι ένα έργο για την γυναικεία φιλία. «Όχι», μάς απάντησε και εξήγησε: «Είναι ένα έργο για το πώς μπορούν να συνυπάρξουν δύο διαφορετικοί κόσμοι, πράγμα που το έχουμε ανάγκη στην εποχή μας, που ό,τι διαφορετικό το απορρίπτουμε. Σκεφτείτε πως είναι πχ σαν να κάνει παρέα ένας ματσό στενόμυαλος στρέιτ με έναν γκέι». 

 

Ερμηνεύοντας μια 90χρονη

16f1.jpg

Τι αναφέρει για τον ρόλο της 90χρονης γιαγιάς που ερμηνεύει στη σκηνή; «Μέχρι τώρα έκανα τις μάνες…. Και στην τηλεόραση και στο θέατρο (γέλια). Τώρα προβιβάστηκα λίγο, αλλά όχι γιατί μεγάλωσα. Είναι δύσκολο να βρεις ηθοποιό πραγματικά 90 χρονών. Όπως είναι επίσης δύσκολο να είσαι επί 1 ½ ώρα συνέχεια στη σκηνή. Εμείς αυτό κάνουμε και μπορεί να είναι κουραστικό, όμως μας δίνει μεγάλη χαρά».

Έπλεξε το εγκώμιο του σκηνοθέτη Γιάννη Λασπιά και πρόσθεσε πως η παράσταση αυτή έγινε πραγματικότητα χάρη σε αυτόν, ενώ μίλησε με τα καλύτερα λόγια και για την συμπρωταγωνίστριά της την κυρία Δώρα Χρυσικού, λέγοντας πως έχουν μεγάλη χημεία. «Με τον Γιάννη Λασπιά δουλέψαμε εξαντλητικά στις πρόβες. Δεν είναι μόνο να καταφέρεις την ηλικία. Εγώ πρέπει να πείσω πως είμαι 90, ενώ δεν είμαι. Παράλληλα όμως έπρεπε να βρω την κίνηση, την φωνή… Επέμενε τόσο πολύ σε κάθε λεπτομέρεια και μας βοήθησε πολύ», σημείωσε η ηθοποιός.

Την ρωτήσαμε αν έχει απωθημένα και μας είπε τα εξής: «Όταν ξεκίνησα να κάνω θέατρο φανταζόμουν ότι θα ζούσα από αυτή τη δουλειά. Και για πολλά χρόνια έζησα από την δουλειά μου, όπως και όλη η δική μου γενιά. Μετά την κρίση, δεν ζεις πια από την δουλειά σου. Είναι ένα πρώην επάγγελμα. Οι συνθήκες είναι δύσκολες, οι πρόβες δεν πληρώνονται…».

Η ίδια ονειρεύεται καλές συνεργασίες. «Πάντα ονειρευόμουν να είμαι σε μια ομάδα. Όμως όσο εύκολα στήνονται οι ομάδες, άλλο τόσο εύκολα διαλύονται. Αυτό που ονειρεύομαι δεν είναι ρόλοι, ούτε έργα, αλλά συνεργασίες! Αυτό ψάχνω. Και αυτό συνέβη εδώ. Είμαστε σαν μια οικογένεια με τον Γιάννη και την Δώρα. Όμως δεν συμβαίνει πάντα. Εύχομαι λοιπόν να μου συμβαίνει συχνά», σημείωσε η κυρία Παντελάκη.

Τι θα έλεγε στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το θέατρο; «Θα τους έλεγα ότι δεν μπορούν να ζήσουν μόνο από αυτό. Πρέπει να κάνουν 2-3 δουλειές συγχρόνων, πράγμα που αποκλείει την αφοσίωση σε μια δουλειά. Όμως δεν βγαίνει αλλιώς. Πρέπει επίσης να διαλέγουν πολύ προσεκτικά σε ποια δραματική σχολή θα φοιτήσουν, γιατί υπάρχουν άπειρες σχολές που μπορεί να τους πάρουν τα χρήματα και μετά να βγουν αμόρφωτοι. Και θα τους συμβούλευα να βλέπουν πολύ θέατρο, για να γνωρίζουν το τοπίο στο οποίο θα κολυμπήσουν».

«Εσείς ποια παράσταση ξεχωρίσατε πέρυσι;», την ρωτήσαμε. «Εκτός από την δική μας (γέλια), θα σας έλεγα τις εξής: “Ο Καραφλομπέκατσος και η Σπυριδούλα” από την ομάδα This Famous Tiny Circus theater group, την “Γρανάδα” του Καλαβριανού, το “Απόψε αυτοσχεδιάζουμε” του Πιραντέλο σε σκηνοθεσία Δ. Μαυρίκιου, τον “Διγενή Ακρίτα, στα όρια” που παίχτηκε στο Θέατρο 104 από την ομάδα Gaff και το “Στέλλα κοιμήσου” του Γιάννη Οικονομίδη. Ξέρετε στην Ελλάδα έχουμε καλό θέατρο και καλούς ηθοποιούς. Έχουμε πληθώρα παραγωγών, και ανάμεσα στις 1500 παραστάσεις πρέπει να έχεις κάποιον δίπλα σου που να ξέρει να σου υποδείξει τι να προσέξεις, αλλά από αυτές οι 20 είναι διαμάντια».

 

Χρήσιμα

Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα – Καλογήρου, Σκηνοθεσία: Γιάννης Λασπιάς, Βοηθός Σκηνοθέτη: Γεωργία Παντέλη, Σκηνικά: Αρετή Μουστάκα, Κοστούμια: Χριστίνα Πανοπούλου, Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας, Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Λασπιάς, Φωτογραφίες : Χριστίνα Φυλακτοπούλου, Παίζουν: Αλεξάνδρα Παντελάκη και Δώρα Χρυσικού.

Είσοδος: 13€, Φοιτητικό –Ανέργων: 10€. Ειδικές τιμές εισιτηρίων για φορείς και συλλόγους (6986713300, 2310257218). Προπώληση: ταμείο θεάτρου καθημερινά 09.30-13.30 & 17.30-21.30, Τηλέφωνο: 2310230013.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ