Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ποδόσφαιρο στο... Θέατρο Αυλαία!

Το έργο του Θανάση Τριαρίδη «Football – Το παιχνίδι της ανθρωπότητας» ανεβαίνει στη σκηνή

Συνέντευξη στη Λεμονιά Βασβάνη

 «Football – Το παιχνίδι της ανθρωπότητας» ονομάζεται το έργο του Θανάση Τριαρίδη που θα ανεβεί στις 25 και 26/3 στο Θέατρο Αυλαία (ΧΑΝΘ, πλευρά Τσιμισκή). Πρόκειται για έναν καυστικό μονόλογο με χιούμορ, που αναλύει την ιστορία της ανθρωπότητας μέσα από την ιστορία του ποδοσφαίρου, ξεκινώντας από το 1500 μ.Χ..

Επί σκηνής θα δούμε τον "Φ." που τον υποδύεται ο Σήφης Πολυζωίδης. Αυτός είναι ένας σύγχρονος άνθρωπος-φίλαθλος-οπαδός, και παραθέτει ερωτήματα για το παρελθόν, το παρόν και κυρίως για το μέλλον αυτού του κόσμου, όπου το κοινό θα κληθεί να απαντήσει… Μας μιλάει για ένα αρχαίο ένστικτο του ανθρώπου να "κλωτσάει" και για μια άγρια ψυχή που βρίσκεται θαμμένη μέσα μας και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εξευγενισμένοι παίκτες και εξευγενισμένοι θεατές... Και κάπου στο βάθος της συνείδησης να φωλιάζουν τα κατάλοιπα της παλιάς ψυχής... Όταν κατά καιρούς εξωτερικεύονται, τότε μιλούμε για τον χουλιγκανισμό, για την άσκοπη κοινωνική βία των μητροπόλεων, για την τρομοκρατία των γηπέδων…».

Πώς συνδέεται το ποδόσφαιρο με την Ιστορία; Ο Σήφης Πολυζωίδης εξήγησε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» σε τηλεφωνική συνέντευξη που μας παραχώρησε: «Το ποδόσφαιρο είναι το παιχνίδι της ανθρωπότητας. Μέσα από την ιστορία του αθλήματος γίνεται μια ανάλυση της Ιστορίας των ανθρώπων. Μαθαίνουμε τι έγινε από το 1500μΧ έως σήμερα. Το έργο βάζει θέματα του τι κάνουμε, τι γίνεται στη γη, πώς την καταστρέφουμε. Ο Τριαρίδης έκανε ένα ταξίδι στην Αιθιοπία πριν μερικά χρόνια και είδε πράγματα που τον σόκαραν, πείνα, ανθρώπους να πεθαίνουν στο δρόμο, έναν κόσμο σκληρό, τον οποίο εμείς ενδεχομένως να μην μπορούμε καν να φανταστούμε. Και είχε ανάγκη να μιλήσει για αυτά που είδε. Οι δυτικοί έχουμε διαλύσει τον κόσμο και επιβιώνουμε εις βάρος των υποανάπτυκτων χωρών».

O γνωστός ηθοποιός είπε πως «το Football κάνει έναν παραλληλισμό με το έργο του Μπέκετ: ότι εμείς κοιμόμαστε και οι άλλοι υποφέρουν. Και δεν αλλάζουμε. Κάνουμε ότι δεν βλέπουμε. Ο άνθρωπος στην ουσία έχει επιβιώσει με τα όπλα πάνω στη γη».

Αναφερόμενος στην κατάργηση του τέταρτου τοίχου στην παράσταση διευκρίνισε πως δεν υπάρχει διάδραση. «Μπορεί πχ να πετάξω μια μπάλα σε κάποιον θεατή, αλλά μέχρι εκεί. Όμως σε έναν μονόλογο πάντα σπάει ο τέταρτος τοίχους γιατί απευθύνεσαι στο κοινό, ο συμπαίκτης σου είναι το κοινό».

Η πορεία της συγκεκριμένης παράστασης αρχίζει από την πόλη μας. Ο ίδιος ο Πολυζωίδης πρόσφατα βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για τις παραστάσεις του έργου «Υπέρ Ελλάδος» που ανέβηκε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. «Είναι ωραίο που κάνουμε πρεμιέρα στην πόλη σας. Εξάλλου και ο σκηνοθέτης μου Τριαντάφυλλος Δελής και ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης και η Πασχαλιά Ακριτίδου που επιμελήθηκε την κίνησή μου είναι Θεσσαλονικείς», ανέφερε ο ηθοποιός.

*Παραστάσεις 18.03 – 19.03 και 25.03 – 26.03 ώρα 21.00. Είσοδος 13 και 10 ευρώ. Πληροφορίες στο τηλ: 231 023 0013. Στην παράσταση “συμμετέχει” με ένα τραγούδι έκπληξη το συγκρότημα The Skelters. Μουσική του Γιώργου Παπαδόπουλου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ