Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Λευθέρης Πλακίδας: «Ο σωστός ντόπιος είναι καλύτερος από το google»

Ο δημοσιογράφος μίλησε για το βιβλίο του με τίτλο «Ταξιδεύοντας» με αφορμή την παρουσίαση που θα κάνει στη Θεσσαλονίκη

Συνέντευξη στη Λεμονιά Βασβάνη

 

Μια βιωματική σχέση με κάθε τόπο παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Λευθέρης Πλακίδας στο βιβλίο του με τίτλο «Ταξιδεύοντας» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Sportbook. Ο ίδιος λίγο πριν την αποψινή παρουσίαση  Παρασκευή 19 Απριλίου 2019 και ώρα 19:00 στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης της ΔΕΘ μίλησε μαζί μας για τα ταξίδια, το ποδήλατο που είναι ένας τρόπος να φτάσεις γρήγορα εκεί που θέλεις και με χαμόγελο, αλλά και για το γιατί ο σωστός ντόπιος είναι καλύτερος από το google στο να σου δώσει χρήσιμες πληροφορίες για έναν τόπο.

 

-Πώς προέκυψε η ιδέα για αυτό το βιβλίο;

-Τα κείμενα με τις φωτογραφίες τις έχω δημοσιεύσει στην αθηΝΕΑ. Εκεί τα διάβαζε γιατί είναι συνδρομήτρια η φίλη μου Αθηνά Κωδωνά και είχε τη σκέψη και την ιδέα να τα κάνω βιβλίο γιατί θεωρούσε και τελικά είχε πολύ δίκιο, ότι θα ήταν ένας εξαιρετικός ταξιδιωτικός οδηγός για ανήσυχους ταξιδιώτες. Και μάλιστα το έχει προεκτείνει και θα γίνει και αυτό σύντομα, να μεταφραστεί και σε άλλες γλώσσες. Εκείνη θα αναλάβει τα Γαλλικά ως μεταφράστρια που είναι.

politiismos_plakidasexofillo2c2site.jpg

-Θυμάστε το πρώτο σας ταξιδιωτικό ρεπορτάζ;

-Η στήλη στο Close Up ονομάζονταν Αποδράσεις, οπότε ήταν κάτι κοντινό στη Θεσσαλονίκη και στην Ορεινή Χαλκιδική. Στο Σώγαμπρο στην ταβέρνα έξω από το χωριό Ταξιάρχη, που μου το είχε προτείνει ο Κωστής Σκλαβούνος. Ήταν βασική πηγή εκείνα τα χρόνια για να ανακαλύπτω περιοχές. Ένα μαγικό σημείο το χειμώνα ο Χολωμόντας. Κάθε φορά που περνάω από εκεί θυμάμαι πάντα το κείμενο και τις φωτογραφίες της εποχής.

 

-Έχετε γράψει για χρόνια θέματα σχετικά με τα ταξίδια και όχι πάντα με τον συμβατικό τρόπο. Κάνατε πχ εκπομπές για το ποδήλατο, αλλά και κείμενα για το τρέξιμο, που προβάλουν προορισμούς. Πόσο ο κόσμος ακολουθεί εναλλακτικές προτάσεις τουρισμού; Και πόσο τις στηρίζει η πολιτεία/ οι ιδιώτες;

-Η επίσημη πολιτεία στην Ελλάδα ακολουθεί καταϊδρωμένη τους πολίτες της και δεν ήταν ποτέ μπροστάρης σε ανάλογες προσπάθειες που θα βοηθούσαν στη βελτίωση της καθημερινότητας τους. Το ποδήλατο για μένα ήταν από φοιτητής τρόπος μετακίνησης και συνεχίζει να είναι η καλύτερη πρόταση για να φτάσεις γρήγορα και με χαμόγελο στον προορισμό σου. Το Pedal που ήταν ένα ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ είχε στόχο να αναδείξει πρόσωπα που έκαναν κάτι ενδιαφέρον και ζούσαν στην Περιφέρεια. Τώρα με το Ταξιδεύοντας θέλω να παρακινήσω τον κόσμο (εκείνους που είναι έτοιμοι να το ζήσουν) να αναζητήσει και κάτι παραπάνω όταν πηγαίνει σε έναν τόπο. Να δοκιμάσει νέες προσεγγίσεις στα γνωστά σημεία που πιθανόν να έχει ξαναπάει. Είναι βιωματική η σχέση με τον κάθε τόπο και τους ανθρώπους του και τα κείμενα αναδύουν αυτή την αίσθηση. Όπως και με το τρέξιμο η χαρά μου θα είναι μεγάλη να δω και να μάθω ότι ακολούθησε κάποιος τις προτάσεις μου.

synedeuxi_plakidassite.jpg

-Πώς επιλέγετε τους προορισμούς σας, τι ψάχνετε όταν φτάνετε σε ένα νέο τόπο και τι θέλετε να μεταφέρετε μέσα από τα κείμενα και τις φωτογραφίες σας όταν βρεθείτε ξανά μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή;

-Συνήθως με επιλέγουν οι προορισμοί. Η δουλειά μου ως διοργανωτή αγώνων τα τελευταία χρόνια με έχει οδηγήσει σε περιοχές που δεν είχα ξαναβρεθεί. Αλλά και σε τόπους που τους ήξερα, αλλά δεν τους είχα δει με το βλέμμα του ταξιδιώτη. Γράφω πολύ κοντά από τη μέρα επιστροφής για να το έχω πολύ φρέσκο μέσα μου. Είναι σα να μου ζητάει κάποιος να γράψω ένα είδος ημερολογίου. Αλλά και μία πρόταση για κάποιους που αναζητούν τέτοιες διαδρομές και περιοχές. Ακούω πάντα όποιον έχει πάει, ή ψάχνω τοπικούς γιατί μόνο έτσι φτάνεις στα καλύτερα μέρη. Ο σωστός ντόπιος είναι καλύτερος από το google.

 

-Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας προορισμοί;

-Όλη η ανεξερεύνητη Ελλάδα. Όταν κάποιος που εκτιμώ την άποψη και την αισθητική του, μου προτείνει κάποια περιοχή, φροντίζω να βρω τρόπο να φτάσω εκεί. Αγαπώ κάθε σημείο που έχω πατήσε το πόδι μου στην Ελλάδα, αλλά σίγουρα υπάρχουν περιοχές που τις έχω λατρέψει, όπως η Λακωνική Μάνη, το Κυπαρίσσι στην Αρκαδία, η Κοζάνη (ναι έχει απίστευτα χωριά και φυσικές ομορφιές), το Μεταξοχώρι, η πόλη των Ιωαννίνων, τα Κάτω Πεδινά, τα χωριά της Ευρυτανίας και το Κουφονήσι.

 

-Σε σημείωμά σας για το βιβλίο λέτε πως «Όταν ταξιδεύεις στην Ελλάδα ανακαλύπτεις γιατί είμαστε το κέντρο του κόσμου». Γιατί;

-Γιατί τα έχει όλα. Είναι ένας τόπος που μπορεί κάποιος απαιτητικός από τη ζωή και από τον εαυτό του να συναντήσει και να γευτεί τα πάντα. Το φυσικό περιβάλλον είναι απίθανο, οι άνθρωποι που αν τους επιλέξεις από το σωρό θα σε εκπλήξουν ευχάριστα, οι εναλλαγές του καιρού και των πολιτισμών. Η χώρα που κάθε της σπιθαμή έχει τόσα να πει και αν δε διαμαρτύρεται από την κακογουστιά, είναι γιατί πάντα κάτι θεσπέσιο θα συμβεί και θα την κάνει να ξεχαστεί.

 

-Τι σημαίνει ταξιδεύω για εσάς;

-Να ζω. Να ανασαίνω τον αέρα της κίνησης. Το να ανακαλύπτω τον εαυτό μου μέσα από τους άλλους και από όσα νοιώθω και βλέπω ταξιδεύοντας

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

elaiolado
«Τέλεια καταιγίδα» για ελαιολάδο - Προειδοποιεί ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο
Καύσωνες, υψηλά επιτόκια και πληθωρισμός συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που ωθεί στα ύψη τις τιμές
«Τέλεια καταιγίδα» για ελαιολάδο - Προειδοποιεί ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο