Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Έρχεται η έκθεση βιβλίου με 107 εκδηλώσεις για παιδιά

16η ΔΕΒΘ με παραμύθια, χάρτες με μύθους και βιβλία με λίγα λόγια

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Τα βιβλία δεν είναι μόνο για τους ενήλικες, αλλά και για τα παιδιά και τους εφήβους! Η 16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (9-12 Μαΐου 2019, εγκαταστάσεις ΔΕΘ – Helexpo), έχει ετοιμάσει ένα γεμάτο πρόγραμμα με 107 εκδηλώσεις στην Παιδική και Εφηβική γωνιά της.

Τι να περιμένετε; Βιβλιοπαρουσιάσεις, εργαστήρια, αφήγηση παραμυθιού, θεατρικό παιχνίδι και πολλές άλλες εκπλήξεις, που απευθύνονται σε οργανωμένες ομάδες μαθητών, αλλά και σε εκπαιδευτικούς  και στο ευρύ κοινό.

politismos_paidikh_gonia2.jpg

Στους χώρους της Παιδικής και Εφηβικής γωνιάς θα βρεθούν 137 συντελεστές, 32 εκδοτικοί οίκοι και 13 φορείς.

Επιπλέον, την Έκθεση θα επισκεφθούν (την Πέμπτη 9 και την Παρασκευή 10 Μαΐου, από τις 09:00 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι) 46 σχολεία με περισσότερες από μια ομάδες μαθητών(από Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της Θεσσαλονίκης και άλλων νομών), ενώ υπολογίζεται να βρεθούν σ’ αυτή περισσότεροι από 2500 μαθητές που θα συμμετέχουν στα δρώμενα και θα περιηγηθούν στη διοργάνωση μαζί με εκπαιδευτικούς και φορείς. 

Οι παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, θεατρικά, μουσικά και εικαστικά δρώμενα, εργαστήρια κ.ά. που οργανώσουν εκδοτικοί οίκοι και πολιτιστικοί φορείς θα γίνονται τα απογεύματα της Πέμπτης και της Παρασκευής, καθώς και στη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Μια Ζουζού κι ένας δράκος

drakos_karydas_03.jpg

Όσο για τους ξένους προσκεκλημένους συγγραφείς οι μικροί και έφηβοι αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Γαλλίδα συγγραφέα και εικονογράφο Μαϊτέ Λαμπουντίγκ με τη «Ζουζού» της (έρχεται σε  συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και των εκδόσεων Κόκκινη Κλωστή Δεμένη), και τον Γερμανό συγγραφέα Ίνγκο Ζίγκνερ με τον «Μικρό δράκο Καρύδα» του (συνεργασία του Ινστιτούτου Γκαίτε Θεσσαλονίκης και των εκδόσεων Μεταίχμιο).

 

25 Έλληνες και ξένοι εικονογράφοι σε έκθεση για το «σπίτι»

politismos_paidikh_gonia4.jpg

Στις εκδηλώσεις ξεχωρίζουν η έκθεση 25 Ελλήνων και ξένων εικονογράφων (ανάμεσά τους οι Σβετλίν Βασίλεβ, Κατερίνα Βερούτσου, Κλαίρη Γεωργέλλη, Μυρτώ Δεληβοριά, Μιχάλης Καζάζης, Σοφία Τουλιάτου, Κατερίνα Χαδουλού) με θέμα την έννοια του σπιτιού και τίτλο «σπίτι/home» που θα λειτουργεί στη διάρκεια του τετραημέρου. Πρόκειται για μια δράση σε σύλληψη, σχεδιασμό, συντονισμό και επιμέλεια του project παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας «anOther story» και φιλοξενήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεών του στους χώρους της Κοιν.Συν.Επ ειδικού σκοπού «Myrtillo» (www.myrtillocafe.gr), από τις 30 Οκτωβρίου 2018 έως και τις 2 Δεκεμβρίου 2018 (με τη στήριξη της «Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του  Δήμου Αθηναίων).

 

Ο χάρτης με τα παράξενα πλάσματα

Ιδιαίτερη νότα θα δώσει ένας τεράστιος χάρτης με δεκαπέντε χώρες, δεκαπέντε μύθους και παραμύθια με ήρωες πλάσματα αλλόκοτα… που θα φιλοτεχνηθεί στην Παιδική Γωνιά στο πλαίσιο του αφιερώματος στις ισπανόφωνες χώρες.

Σε αυτόν θα περιλαμβάνονται: Αργεντινή, Βενεζουέλα, Βολιβία, Γουατεμάλα, Εκουαδόρ, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Κούβα, Μεξικό, Ονδούρα, Ουρουγουάη, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Χιλή.

politismos_paidikh_gonia6.jpg

Εξάλλου ο τοίχος των παιδιών με θεματική «Ήμουν κι εγώ εκεί…!» θα γεμίζει με τις υπογραφές τους καθόλη τη διάρκεια της ΔΕΒΘ, ενώ θα υπάρχει και μια γωνιά ανάγνωσης για «Βιβλία με λίγα (ή καθόλου!) λόγια», «γεμάτη βιβλία που αποδεικνύουν ότι, μερικές φορές, τα λίγα λόγια είναι αρκετά».

Σημειώστε πως τη 16η ΔΕΒΘ διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Snik για Κασσελάκη: Είδα έναν εκεί, τον Καψελάκη, δεν ήξερα ποιος είναι
Viral έχει γίνει η τυχαία συνάντηση του Snik με τον Στέφανο Κασσελάκη στην Κηφισιά χθες το πρωί, όπου κανείς δεν γνώριζε τον άλλον, με το αποτέλεσμα...
Snik για Κασσελάκη: Είδα έναν εκεί, τον Καψελάκη, δεν ήξερα ποιος είναι
Χίσλοπ: Σοκαριστικό, μεγάλο λάθος του Σούνακ – Θα έχει αντίδραση από τους Άγγλους
Η κ. Hislop δήλωσε πολύ αισιόδοξη για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και μάλιστα τώρα ακόμα περισσότερο, μετά την στάση του κ. Σούνακ.
Χίσλοπ: Σοκαριστικό, μεγάλο λάθος του Σούνακ – Θα έχει αντίδραση από τους Άγγλους