Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η Jeanne Van Heeswijk έρχεται Θεσσαλονίκη

Για μια ομιλία στο LABattoir

Το πρόγραμμα LABattoir υποδέχεται την εμβληματική καλλιτέχνιδα της πρακτικής του Art for Social Change, Jeanne Van Heeswijk από την Ολλανδία για μία ομιλία στο χώρο των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων με τίτλο “Imagination: a collective exercise of care” που θα δοθεί το Σάββατο 20 Απριλίου 2019, ώρα: 12:00-14:00.

Η Jeanne van Heeswijk εστιάζει την πρακτική της στην δημιουργία δυναμικών και πλουραλιστικών δημόσιων χώρων με στόχο την “ριζοσπαστικοποίηση του τοπικού”. Τα μεγάλα σε διάρκεια πρότζεκτ της ενσωματώνονται στην εκάστοτε κοινότητα και θέτουν υπό διερεύνηση την αυτονομία της τέχνης, συνδυάζοντας επιτελεστικές δράσεις (performances), συζητήσεις και άλλες μορφές οργάνωσης και “παιδαγωγικής” με στόχο την ενίσχυση της ικανότητας για αυτενέργεια των κοινοτήτων προς την διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Η ομιλία της Jeanne Van Heeswijk θα επικεντρωθεί στην αναγκαιότητα που προκύπτει μέσα από τις ραγδαίες μεταβολές που υφίστανται οι σύγχρονες πόλεις, να εκπαιδευτούμε, προκειμένου να εργαστούμε συλλογικά και να φανταστούμε ένα δίκαιο μέλλον, που θα χαρακτηρίζεται από πλουραλισμό και φροντίδα, με στόχο τη συστράτευση προς την συλλογική ευημερία και με γνώμονα την ενσυναίσθηση.

Αυτό απαιτεί τη δημιουργία μιας ανοικτής, συγκρουσιακής και ριζοσπαστικής διαδικασίας χωρίς αποκλεισμούς, η οποία θέτει το ερώτημα: Πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε συλλογικά τους τόπους στους οποίους ζούμε, να επηρεάσουμε τις διαδικασίες σχεδιασμού, θεσμοθέτησης, χάραξης πολιτικής και ανάληψης ευθύνης; Πώς μπορούμε να εμπλακούμε ενεργά σε ουσιαστικές

πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων; Και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε μια ουσιώδη διαδικασία μάθησης, γεμάτη πολιτικές αβεβαιότητες για όλους τους εμπλεκόμενους;

Η ομιλία της Jeanne Van Heeswijk αποτελεί προπομπό του εργαστηρίου που θα συντονίσει τον Οκτώβριο του 2019 για το πρόγραμμα LABattoir και εντάσσεται στην ενότητα Empowerment Lecture Series, μία σειρά διαλέξεων του LABattoir στο πλαίσιο του Cultural Entrepreneurship Hub του Goethe-Institut Thessaloniki.

Η δουλειά της Jeanne Van Heeswijk έχει παρουσιαστεί σε πολυάριθμα βιβλία και εκδόσεις παγκοσμίως, καθώς και σε διεθνείς Μπιενάλε όπως αυτή του Λίβερπουλ, της Σανγκάη, και της Βενετίας. Το διάστημα 2014-2015 έλαβε την υποτροφία Keith Haring Fellowship in Art and Activism στο Bard College. Το 2012 τιμήθηκε με το Curry Stone Prize for Social Design Pioneers, και το 2011 με το Leonore Annenberg Prize for Art and Social Change. Αυτό το διάστημα είναι υπότροφος του BAK (Basis for Art and Knowledge) για το έτος 2018-19. Ζει και εργάζεται στο Ρότερνταμ.

Διακεκριμένα projects της αποτελούν: το Hotel New York PS1 στη Νέα Υόρκη (Σεπτέμβριος 1998 -Αύγουστος 1999), το De Strip (The Strip) στο Westwijk, Vlaardingen (Μάιος 2002 - Μάιος 2004), το Het Blauwe Huis (The Blue House) στο Άμστερνταμ (Μάιος 2005 - Δεκέμβριος 2009), το Homebaked στο Λίβερπουλ (Νοέμβριος 2011 - παρόν), το Freehouse, Radicalizing the Local στο Ρότερνταμ (Σεπτέμβριος 2008- παρόν) και το Philadelphia Assembled στην Φιλαδέλφια (2015-2017).

To πρόγραμμα LABattoir είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης, βασισμένη σε ένα concept της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας ArtBOX, με έδρα το πρόσφατα ανακαινισμένο κτήριο των παλιών δημοτικών σφαγείων και υλοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

To βιβλίο της με τίτλο Systems βρίσκεται στην ανοιχτή βιβλιοθήκη του LABattoir και μπορείτε να το διαβάσετε στις ώρες λειτουργίας του χώρου, Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-18:00.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φάμελλος για πρόταση δυσπιστίας: Η κοινωνία μας έφερε εδώ σήμερα
«Ακόμα κι αν λάβει σήμερα την ψήφο εμπιστοσύνης ο κ. Μητσοτάκης, αυτό δε σημαίνει ότι απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας»
Φάμελλος για πρόταση δυσπιστίας: Η κοινωνία μας έφερε εδώ σήμερα