Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές με ελεύθερη είσοδο σε μουσεία!

Με εκδηλώσεις από τις 9 έως τις 12 Μαΐου

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει και φέτος για όγδοη συνεχή χρονιά, από τις 9 έως τις 12 Μαΐου σε όλη τη χώρα, την επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με πλήθος εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό και τη μαθητική κοινότητα. Η είσοδος για τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για τους συμμετέχοντες.

Οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» σχεδιάστηκαν από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση στην Αειφόρο Ανάπτυξη. Σκοπός της δράσης είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας. Η δράση εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2012 σε 3 νομούς, και στη συνέχεια το 2013, το 2014 και το 2015 σε 12, 29 και 31 νομούς αντίστοιχα. Το 2016 συμμετείχαν φορείς από 36 νομούς, το 2017 140 φορείς από 37 νομούς ενώ το 2018 συμμετείχαν φορείς από 40 νομούς. Φέτος συμμετέχουν φορείς από 42 νομούς.

Συγκεκριμένα 57 Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προγραμματίζουν πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με 18 Δήμους, 19 Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και πολλά μη δημόσια μουσεία, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστημιακές Σχολές, σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σωματεία και συνεταιρισμούς πολιτών, αλλά και με πολλούς εθελοντές.

Από την Πέμπτη 9 έως την Κυριακή 12 Μαΐου οι διοργανωτές προσκαλούν το κοινό να ενημερωθεί αλλά και να ψυχαγωγηθεί συμμετέχοντας σε ενημερωτικές παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, θεματικές ξεναγήσεις, περιηγήσεις, περιπάτους, πεζοπορίες, ποδηλατικές διαδρομές, καλλιτεχνικά δρώμενα κ.ά.

Ακολουθεί ο πλήρης κατάλογος των εκδηλώσεων για τη Θεσσαλονίκη.

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης

Συμμετέχοντας και φέτος στη δράση η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 9 και  την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019 και ώρα 9:30 και 12:00, εκπαιδευτικά προγράμματα στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσσαλονίκης και στο Γενί Τζαμί (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο).

Τα προγράμματα εστιάζουν στους συμβολισμούς του φυτικού κόσμου από την αρχαιότητα έως και τα νεώτερα χρόνια όπως διασώζονται σε αρχαίους ελληνικούς μύθους για τα ιερά δέντρα και νεότερες παραδόσεις και θα απευθύνονται σε μαθητές σχολικών τάξεων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στη διάρκεια της δράσης οι μαθητές θα συμμετέχουν σε ομαδική δραστηριότητα και θα παίξουν αρχαία παιχνίδια στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς. 

 

Ημερομηνία εκδήλωσης: 9 και 10 Μαΐου 2019

Ώρα εκδήλωσης: 9:30 και 12:00

Σημείο συνάντησης:

Φυλάκιο Ρωμαϊκής Αγοράς (γωνία οδών Φιλίππου και Αγνώστου Στρατιώτου)

Γενί Τζαμί (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο) Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικού Μουσείου 30

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό:  23133 10442 (Ζ. Μπίλη), 23133 10454 (Γ. Καρλιάμπας), 2313 310418 (Ο. Μπακιρτζή), 

  

 

Eφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις ως ακολούθως:

Α) Περιήγηση στη νεκρόπολη Δερβενίου. Θα επισκεφτούμε τον Μακεδονικό τάφο Μακρίδη Μπέη, τον λαξευτό τάφο και τον μονοθαλάμο μακεδονικό, καθώς και τους κιβωτιόσχημους από όπου προέρχονται ο γνωστός πάπυρος του Δερβενίου και ο κρατήρας. Η επίσκεψη μας θα ολοκληρωθεί στο ταφικό συγκρότημα Α, το οποίο περιλαμβάνει το διθάλαμο Μακεδονικό τάφο ΙΙΙ και τον κιβωτιόσχημο με τις ζωγραφικές απεικονίσεις από τον κόσμο των γυναικών.

Ημερομηνία εκδήλωσης: α. 10 Μαΐου 2019, β. 12 Μαΐου 2019

Ώρα εκδήλωσης: 9:00-12:00

Σημείο συνάντησης: Μακεδονικός τάφος Μακρίδη Μπέη

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:  2310 801402 (Ά. Παντή – Α. Μουράτη).

 

Β) Eκπαιδευτική περιήγηση ενηλίκων σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών, με σκοπό την ανάδειξη του φυσικού τόπου ως πολιτιστικού τοπίου.

Η αρχαιολογική δράση επικεντρώνεται στην αναπόσπαστη σχέση φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και επιχειρεί αναγνώσεις στρωμάτων ιστορικής πραγματικότητας του τόπου με αφορμή τα μνημεία του. Έχοντας ως αφετηρία τον παρόχθιο πύργο της λίμνης Κορώνειας στον Άγιο Βασίλειο η περιήγηση θα ακολουθήσει την πορεία της αρχαίας Εγνατίας Οδού προς τη λίμνη Βόλβη και διαμέσου των Μακεδονικών Τεμπών προς τον Στρυμονικό κόλπο, με σταθμούς το ιαματικό λουτρό στη νότια όχθη της Βόλβης και τον όμορο προς το παραλίμνιο υγρόφιλο δάσος της αρχαιολογικό χώρο της Παζαρούδας, για να καταλήξει διασχίζοντας την ύπαιθρο του κάστρου της Ρεντίνας στον πύργο των Βρασνών.

Η περιήγηση απευθύνεται σε συγκροτημένες ομάδες κοινού και προϋποθέτει την υποβολή δήλωσης συμμετοχής, για την οποία θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ημερομηνία εκδήλωσης: 9η έως 12η Μαΐου 2019

Ώρα εκδήλωσης: 09.00-17.00

Σημείο συνάντησης: Άγιος Βασίλειος Θεσσαλονίκης

Επικοινωνία για το κοινό: 231 0801402 (Ε.  Ντάφου).

 

Γ) Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης προγραμματίζει, για την Κυριακή, 12 Μαΐου 2019, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο (Ε.Ο.Σ.) Θεσσαλονίκης, δράση υπό τον τίτλο: «Πορεία στην Φύση και την Ιστορία του λεκανοπεδίου των Βρωμολιμνών και του Κερδυλλίου Όρους».

Η δράση αναλύεται ως εξής: Μεταφορά με λεωφορείο των συμμετεχόντ ν από την στο χωριό Στεφανινά. Ξενάγηση κατά την διάρκεια της διαδρομής επί της Ιστορίας της περιοχής του λεκανοπεδίου των Βρωμολιμνών και του Κατεπανικίου των Στεφανιανών, καθώς και διανομή ενημερωτικού υλικού στους συμμετέχοντες. Ξενάγηση επί τόπου, στο βυζαντινό κάστρο (το καλούμενο: «Πύργος») των Στεφανινών και στον μεταβυζαντινό ενοριακό ναό του Αγίου Δημητρίου εκεί. Εκκίνηση της πορείας από το χωριό των Στεφανινών, με σκοπό την διάσχιση των Κερδυλλίων, και κατεύθυνση, μέσα από παλαιά ορεινά μονοπάτια και δασικούς δρόμους, προς την Ασπροβάλτα. Στάση εκτενής, μετά από πορεία 12 περίπου χιλιομέτρων, μέσα από το πανέμορφο δάσος των Κερδυλλίων στην εγκαταλελειμμένη μεταβυζαντινή μονή του Αγίου Γεωργίου, σε υψόμετρο 450 περίπου μέτρων, όπου και ξενάγηση. Μετάβαση στην Πλάκα του Αγίου Γεωργίου, ή Μοναστηρόπετρα, απέχουσα μόλις 250 μέτρα από τον Άγιο Γεώργιο, όπου γνωριμία με το εκεί βυζαντινό διατείχισμα. Στην κορυφή του βράχου οι συμμετέχοντες θα απολαύσουν την καταπληκτική θέα και θα γνωρίσουν την Ιστορική Τοπογραφία του πεδίου που απλώνεται στα πόδια του βράχου. Κατόπιν, οι συμμετέχοντες θα κατηφορήσουν το λεγόμενο «Μονοπάτι του Άη-Γιώργη», μήκους 2,5 περίπου χιλιομέτρων, έως την Ασπροβάλτα, απ’όπου και θα επιστρέψουν με το λεωφορείο στην Θεσσαλονίκη.

Ημερομηνία εκδήλωσης: 12 Μαΐου 2019, ημέρα Κυριακή

Ώρα εκδήλωσης: 07:00-19:00

 

Σημείο συνάντησηςΤα γραφεία του Ε.Ο.Σ Θεσσαλονίκης (07:00), ή η κεντρική πλατεία των Στεφανινών (08:15). Τηλέφωνο επικοινωνίας: ΕΦΑΠΕΘ 2310-801402 (κ. Ε. Παπαθανασίου). 

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης διοργανώνει εργαστήρια γλυπτικής, εκπαιδευτικές δράσεις, μουσικές εκδηλώσεις, διαλέξεις και ξεναγήσεις.

Από την Πέμπτη 9 Μαΐου έως και την Κυριακή 12 Μαΐου σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ-Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών θα πραγματοποιηθούν στην αυλή του Μουσείο Εργαστήρια γλυπτικής ανοιχτά στο κοινό.

Από την Πέμπτη 9 Μαΐου έως και την Κυριακή 12 Μαΐου σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ-Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών θα πραγματοποιηθούν Εκπαιδευτικά προγράμματα για οικογένειες, μαθητές, προσφυγόπαιδες και φοιτητές.

Την Πέμπτη 9 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί συναυλία ηλεκτρονικής μουσικής. Στο προστώο του ΑΜΘ θα εμφανιστεί το συγκρότημα Insanlar, η συναυλία εντάσσεται στην εκδήλωση Street Outdoors στο πλαίσιο του SKG Bridges Festival.

Την Πέμπτη 9 Μαΐου θα γίνουν ξεναγήσεις στις υπαίθριες εκθέσεις του ΑΜΘ

Την Παρασκευή 10 Μαΐου θα δοθεί διάλεξη του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών κ. Άρη Κατσιλάκη με τίτλο «Φύση και Τέχνη».

 

Ημερομηνία εκδήλωσης: Πέμπτη 9 έως Κυριακή 12 Μαΐου 2019

 

Ώρα εκδήλωσης: α) Εργαστήρι γλυπτικής: 11:00 -20:00 β) Μουσική εκδήλωση: 20:30 - 22:30 γ) Διάλεξη: 12:00 δ) Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές, φοιτητές και προσφυγόπαιδες Πέμπτη και Παρασκευή 10:00-12:00,   για οικογένειες Σάββατο 18:00-20:00 και Κυριακή 12:00-14:00  ε) ξενάγηση στις υπαίθριες εκθέσεις του ΑΜΘ: 12:00

 

Σημείο συνάντησης: Χώρος υποδοχής Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 2313 310244 & 255  (Κ. Μπεχτσή, Χρ. Γουδελή)

 

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχοντας στον εορτασμό, αναδεικνύει τον φυτικό κόσμο μέσα από τα εκθέματά του.

 

Οι φετινές δράσεις είναι οι εξής:

  • Ξεναγήσεις στον φυτικό κόσμο των Βυζαντινών μέσα από τα εκθέματα της μόνιμης έκθεσής του από αρχαιολόγους του Μουσείου στις 9/5/2019.
  • Ξενάγηση στον φυτικό κόσμο των Βυζαντινών μέσα από τα εκθέματα της μόνιμης έκθεσής του από αρχαιολόγο του Μουσείου στις 10/5/2019. Σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης διανομή εποχικών φυτών στους συμμετέχοντες στην ξενάγηση.
  • Ημερομηνία εκδήλωσης:

9/5/2019 & 10/5/2019

  • Ώρα εκδήλωσης:

12.00 θεματικές ξεναγήσεις   

  • Σημείο συνάντησης:

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού 

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 

2313306468 (Α, Αντωνάρας)

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ