Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Βιωματικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς

Από ΦΚΘ και Φεστιβάλ Ολυμπίας

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και την Camera Zizanio προσκαλούν τους εκπαιδευτικούς σε μια σειρά βιωματικών εργαστηρίων με τίτλο «Κινηματογραφική εκπαίδευση: Η κάμερα στο ύψος του παιδικού βλέμματος» που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 8 και την Πέμπτη 9 Μαΐου 2019, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας (κτίριο Ολύμπιον, πλ. Αριστοτέλους 10, Θεσ/κη).

 

Πιο συγκεκριμένα:

- Την Τετάρτη 8 Μαΐου (ώρα 17:30) θα πραγματοποιηθεί επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με τίτλο «Η Ολυμπία στο Ολύμπιον: Διδακτικές της έβδομης τέχνης», η οποία εστιάζει σε τεχνικές και μεθόδους οπτικοακουστικού αλφαβητισμού. Ειδικότερα, μέσα από την προβολή και ανάλυση της ταινίας Ψύλλος σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σπύρου (Ελλάδα, 1990), οι συμμετέχοντες καλούνται να εντοπίσουν τις διαφορές και τις ομοιότητες ανάμεσα στην κινηματογραφική και λογοτεχνική αφήγηση, αλλά και να εξοικειωθούν με τις βασικές αρχές του σεναρίου και της σκηνοθεσίας. Σημειώνεται ότι η ταινία αφηγείται την ιστορία του «Ψύλλου», της χειρόγραφης εφημερίδας πoυ εκδίδει ένας δωδεκάχρονος μαθητής σ’ ένα απομονωμένο χωριό της ορεινής Πελοποννήσου τη δεκαετία του ’60. Απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή: Οι ενδιαφερόμενοι να έχουν διαβάσει το μυθιστόρημα «Ο Ψύλλος» του Δημήτρη Σπύρου (Εκδόσεις Πατάκη). Ο Δημήτρης Σπύρου είναι σκηνοθέτης και σεναριογράφος ειδικευμένος στον κινηματογράφο παιδιών και νέων και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

 

-Την Πέμπτη 9 Μαΐου (ώρα 17:30) θα προβληθεί η ταινία Μπλάνκα σε σκηνοθεσία Kohki Hasei (Ιταλία, Ιαπωνία, Φιλιππίνες, 2015) και θα παρουσιαστεί ο εκπαιδευτικός φάκελος του φιλμ (εγκεκριμένος από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής). Η ταινία εστιάζει σε ένα εντεκάχρονο κορίτσι, την Μπλάνκα, η οποία προσπαθεί να επιβιώσει μόνη της στους δρόμους της Μανίλα και ονειρεύεται να βρει μια μαμά. Στόχοι της δράσης είναι να αναδειχθούν οι ιδιαιτερότητες, η φύση και η σημασία των ταινιών για παιδιά και νέους και επίσης να τονιστεί η σημασία των ενεργειών πριν την παρακολούθηση της ταινίας από μια σχολική τάξη, καθώς και μετά την προβολή.

 

 

Κόστος συμμετοχής: 7 ευρώ (ένα εργαστήριο), 10 ευρώ (δύο εργαστήρια)

Προπώληση εισιτηρίων συμμετοχής: από Πέμπτη 2 Μαΐου – δεν γίνονται επιστροφές χρημάτων

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παπαστεργίου από Θεσσαλονίκη: Δεν ψηφιοποιούμε απλά, καταργούμε τη γραφειοκρατία
Τι είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μιλώντας στο 3ο Συνέδριο Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Παπαστεργίου από Θεσσαλονίκη: Δεν ψηφιοποιούμε απλά, καταργούμε τη γραφειοκρατία