Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Εικαστικές παρεμβάσεις και performances στo MOMus

Στο πλαίσιο του #SKG Bridges Festival

Πρώτη χρονιά που ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus) συμμετέχει ως νέος φορέας με όλες τις διευθύνσεις-μουσεία του στο φετινό, δεύτερο Φεστιβάλ #SKG BRIDGES που θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως τις 12 Μαΐου 2019, με ειδικές παραγωγές από το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, καθώς και φιλοξενίες δράσεων στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Η φετινή συμμετοχή από την πλευρά του MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης είναι η παρουσίαση δεκαπέντε φωτογραφικών έργω νέων καλλιτεχνών από χώρες του ευρωπαϊκού Νότου,  εν είδει σπονδυλωτής έκθεσης υπό τον γενικό τίτλο ‘ZOO (Zones Of Otherness)’, σε δημόσιους χώρους του κέντρου της Θεσσαλονίκης σε επιμέλεια της ομάδας Post-Spectacular Office. Ο ζωολογικός κήπος, ένας τόπος με ιδιαίτερη λογική οργάνωσης, όπου ζώα από διαφορετικά μέρη του κόσμου συμβιώνουν σε μια μικρογραφία του φυσικού τους περιβάλλοντος, αποτελεί ένα όχημα ανάγνωσης της πόλης. Πρόθεση της δράσης είναι να φέρει το κοινό σε μια απρόοπτη επαφή με την φωτογραφική τέχνη, μέσα στην καθημερινότητά του και όχι μόνο μέσα από επισκέψεις σε σχετικούς θεσμικούς χώρους, συνθέτοντας μια νέα αλληγορία, ένα πεδίο ανάδυσης πολλαπλών τόπων και εικόνων.

Η συμμετοχή του MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών είναι δυναμική και εναλλακτική, διαδραστική και πολυσυλλεκτική, και επενδύει στη σύνθεση και σύνδεση των τεχνών, καταργώντας διαχωριστικές γραμμές και λειτουργώντας ως γέφυρα για τις διαφορετικές καλλιτεχνικές εκφράσεις, όπως άλλωστε είναι και το προφίλ του συγκεκριμένου φορέα. Το πρόγραμμα που επιμελούνται ο Γιάννης Μπόλης και Δόμνα Γούναρη -επιμελητές MOMus- περιλαμβάνει performances από τους Ina Valentinova, την ομάδα Haveit και την enacttheatre, 3D projection mapping installation από τον Στάθη Μήτσιο με βάση ένα θρηνητικό μοιρολόι για τους νεκρούς και τους ξενιτεμένους, μια εικαστική παρέμβαση με stencils από την Zorica Zafirovska, τους ήχους της οδού Ολύμπου - μια ανθολογία πειραματικής ηλεκτρονικής, ηλεκτροακουστικής και αυτοσχεδιαστικής μουσικής από καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη με την υποστήριξη του To Pikap Records, μια διάλεξη-ξενάγηση με επίκεντρο την αριστερή προσέγγιση της ιστορίας και την έννοια της πάλης των τάξεων από τον Nebojsa Milikic, ένα εφήμερο μνημείο από τον Stefano Romano που καλεί τους θεατές να αναστρέψουν την κυρίαρχη ιδέα του ήρωα, πρώιμη αγγλική μουσική για σοπράνο και κιθάρα, και τέλος μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα τις σύγχρονες πρακτικές επιμέλειας και τη δράση σε μουσεία, κέντρα, ινστιτούτα και ανεξάρτητα δίκτυα για τη σύγχρονη τέχνη στις βαλκανικές χώρες, με συμμετοχές από το Κόσσοβο, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία και τη Ρουμανία.

Το 2ο #SKG Bridges Festival δημιουργεί «γέφυρες» επικοινωνίας και πολιτισμών και αποτελεί μία πρωτοβουλία του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, με διοργανωτές το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Διεξάγεται με τη σύμπραξη όλων των πολιτιστικών φορέων της πόλης και τη συμμετοχή δημιουργικών ομάδων της Θεσσαλονίκης αλλά και χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου. Όλο το πρόγραμμα, εδώ https://skgbridgesfestival.com/. Όλες οι δράσεις είναι με δωρεάν είσοδο για το κοινό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ