Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Μαρία Κοσκινά: «Ο περιορισμός είναι πρόκληση για τον καλλιτέχνη»

Η δημιουργός μίλησε μαζί μας για την κωμωδία «Κουμ Κουάτ», που έρχεται στη Θεσσαλονίκη για λίγες παραστάσεις

Συνέντευξη στη Λεμονιά Βασβάνη

 

Την Κυριακή του Πάσχα, 9 Απριλίου 1972, εν μέσω της δικτατορίας στην Ελλάδα, ένα ζευγάρι λέει ψέματα, για να μην αναγκαστεί να ξαναπάει στο χωριό. Και ενώ πιστεύουν πως τα έχουν καταφέρει να μείνουν μόνοι, αρχίζουν να καταφθάνουν πρώην εραστές, χουντικοί, ένα τάγμα φαντάρων με σούβλες και αρνιά και μία αγάπη από το παρελθόν.

Αυτά συμβαίνουν στο «Κουμ Κουάτ», στην κωμωδία που έγραψαν ο Γιάννης Καλαβριανός και η Μαρία Κοσκινά που θα δούμε και στην πόλη μας από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου, στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών( Εθνικής Αμύνης 2).

Επί σκηνής η ίδια μαζί με τον Γιώργο Γλάστρα υποδύονται όλους τους χαρακτήρες του έργου και ζωντανεύουν μια εποχή που υπήρξε εξίσου αστεία, όσο και επικίνδυνη. «Η κωμική οπτική επάνω σε μία εποχή που ήταν πραγματικά πικρή για όσους την έζησαν, αφήνει τη γεύση του γλυκόπικρου, όπως αυτή του κουμ κουάτ», δήλωσε μεταξύ άλλων η Μαρία Κοσκινά στη συνέντευξη που μας παραχώρησε με αφορμή τις παραστάσεις που θα δοθούν στην πόλη μας.

synedeuxi_kosnina_lida.jpg

-Το κουμ κουάτ φέρνει στον νου κάτι από παλιά, χρησιμοποιούνταν ως πρώτη ύλη σε γλυκά του κουταλιού και λικέρ. Παράλληλα, έχει μια πικρή επίγευση. Γιατί επιλέξατε αυτή την ονομασία για το έργο σας;

-Η κωμική οπτική επάνω σε μία εποχή που ήταν πραγματικά πικρή για όσους την έζησαν, αφήνει τη γεύση του γλυκόπικρου, όπως αυτή του κουμ κουάτ. Από την άλλη, το κουμ κουάτ είναι ένα τοπικό παραδοσιακό προϊόν της Κέρκυρας, το οποίο όμως έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι εισαγωγής. Η δικτατορία προσπάθησε με κάθε μέσο να επιβάλλει μία συγκεκριμένη εθνική ταυτότητα που όμως ήταν faux.

synedeuxi_maria_koskina.jpg

-Τι γνωρίζατε για την εποχή της δικτατορίας πριν γράψετε το έργο με τον κύριο Καλαβριανό;

-Γνώριζα αυτά που γνωρίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι της γενιάς μου μέσα από τις αφηγήσεις των γονιών μας. Τραγελαφικές προφανώς καταστάσεις, που επιχειρήσαμε να αποτυπώσουμε κι εμείς στο κείμενο. Για τη συγγραφή του έργου χρειάστηκε να εμβαθύνουμε στο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο, μελετώντας διάφορες πηγές.

-Πώς ζωντανεύουν στη σκηνή όλοι οι ρόλοι του έργου από εσάς και τον κ. Γλάστρα; Και πώς το καταφέρνετε σε επίπεδο ερμηνείας; Φαντάζει σαν μια μάχη με τον χρόνο…

-Στην παράσταση συμβαίνει μία ταχύτατη εναλλαγή μεταμφιέσεων επί σκηνής, καθώς ο καθένας από μας υποδύεται τρεις ρόλους. Η δυσκολία είναι δεδομένη, καθώς κάθε ρόλος πρέπει να υποστηριχτεί όχι μόνο μέσα από την εξωτερική μεταμόρφωση, αλλά προσεγγίζοντας τη mentalite και την ψυχοσύνθεση του κάθε χαρακτήρα.

 

-Πώς προκύπτει το γέλιο, αν και το έργο αναφέρεται σε μια εποχή ανελευθερίας;

-Κάθε εποχή έχει στοιχεία ανελευθερίας. Ο περιορισμός όμως, όπως μας έχει  αποδείξει όλη η ιστορία της τέχνης, είναι πρόκληση για τον καλλιτέχνη και μέσο απόδρασης. Το γέλιο είναι μία δήλωση αλλά και αίσθηση ελευθερίας.

synedeuxi_koskinamary.jpg

-Πρόκειται για μια δουλειά της θεατρικής ομάδας Sforaris. Πώς ήταν η συνεργασία σας; Και ποια τα σχέδιά σας για το μέλλον;

-Την εταιρία θεάτρου Sforaris δημιουργήσαμε με επικεφαλής το Γιάννη Καλαβριανό πέντε απόφοιτοι του Τμήματος Θεάτρου Θεσσαλονίκης. Κατά καιρούς συναντιόμαστε ξανά και εμπλουτίζουμε τη δουλειά της ομάδας με νέες εμπειρίες. Επειδή υπάρχει το συγκεκριμένο κοινό background, κάθε φορά η συνεργασία είναι απολαυστική, παιχνιδιάρικη και αθώα. Έχουμε σχέδια πολλά και έναν συγκεκριμένο στόχο: να είμαστε χαρούμενοι και δημιουργικοί κάθε φορά που βρισκόμαστε!

kataxwrisi_koukkouat.jpg

Συντελεστές

Κείμενο: Γιάννης Καλαβριανός - Μαρία Κοσκινά, Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός, Σκηνικά: Τίνα Τζόκα, Κοστούμια: Βάνα Γιαννούλα, Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, Επιμέλεια κίνησης - Βοηθός σκηνοθέτη: Αλεξία Μπεζίκη, Βοηθός σκηνοθέτη: Αναστασία Μποζοπούλου, Σχεδιασμός κομμώσεων: Χρόνης Τζήμος, Σχεδιασμός μακιγιάζ: Όλγα Φαλέι, Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή. Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Sforaris.

Παίζουν: Γιώργος Γλάστρας, Μαρία Κοσκινά.

 

Χρήσιμα

Παραστάσεις: 6 – 9 Ιουνίου 2019, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή στις 21:15. Διάρκεια: 70’. Είσοδος: 15€ κανονικό, 12€ φοιτητών, μαθητών, πολυτέκνων & ΑΜΕΑ, 6€ ανέργων & ατέλειες. Προπώληση:

VIVA.GR, 11876, Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Ιανός, Reload

Ταμεία Κ.Θ.Β.Ε.. Πληροφορίες / κρατήσεις: 2315 200 200.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ