Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τέχνη που ενώνει τη ΝΑ Ευρώπη στο MOMus

Έργα 14 καλλιτεχνών από χώρες της ΝΑ Ευρώπης στην έκθεση με τίτλο «Όλα Όσα Έχουμε Κοινά - All That We Have in Common» που εγκαινιάζεται στο Πειραματικό Κέντρο Τεχνών

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Τέχνη που ενώνει, που προβάλει κοινά σημεία από χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου αποτυπώνεται στα έργα της έκθεσης «Όλα Όσα Έχουμε Κοινά» (All Τhat We Have In Common) που θα παρουσιαστεί στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, από τις 17 Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2019 (εγκαίνια: Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019, 20:00).

Πρόκειται για μια συνδιοργάνωση με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης των Σκοπίων, αποτελεί καρπό της συνεργασίας των δύο μουσείων που εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα συνεργασιών του MOMus με φορείς και μουσεία της ΝΑ Ευρώπης.

Τι θα δει ο επισκέπτης; Έργα καλλιτεχνών από την Σερβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Τουρκία, την Βουλγαρία, το Κόσοβο, την Κροατία και την Ελλάδα που προτείνουν πρακτικές «που να μπορούν να μας κατευθύνουν σε ένα πλαίσιο όπου αυτά που μας ενώνουν και μας καθορίζουν ως κοινές πανανθρώπινες αξίες να λειτουργήσουν έτσι ώστε οι διαχωρισμοί και οι ανησυχίες να αντιμετωπίζονται και να υποχωρούν». Έργα βίντεο, ζωγραφικής, φωτογραφίας και εγκαταστάσεις καλλιεργούν  τη συνειδητοποίηση της γενικής επισφάλειας και μάς υποχρεώνουν να αμφισβητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την τρέχουσα κατάστασή μας και μας κάνουν να  αναλογιστούμε πώς τα ατομικά οράματα, οι ευθύνες και οι δεσμεύσεις μας μπορούν να διαμοιραστούν κοινωνικά και να υπηρετήσουν συλλογικούς στόχους.

 

«Μια συνεργασία με ΝΑ Ευρώπη και Σκόπια σε βάθος χρόνου»

politismos_momus_alban_muja.jpg

Alban Muja, Φαλλοκρατία της Αδελφότητας, 2014 

 

Η ιστορικός τέχνης, αναπληρώτρια διευθύντρια Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης - Πειραματικού Κέντρου Τεχνών MOMus κα. Συραγώ Τσιάρα δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» αναφερόμενη στη συνδιοργάνωση της έκθεσης: «Η συνεργασία μας με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης των Σκοπίων είναι αποτέλεσμα μιας ουσιαστικής και σε βάθος χρόνου σχέσης που έχουμε αναπτύξει μαζί του, και όχι μόνο. Γενικώς μας ενδιαφέρει η περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Και θα έχει και συνέχεια αυτή η συνεργασία. Τον Σεπτέμβρη θα παρουσιάσουμε μια δική μας συνεργασία εκεί».

Παράλληλα η ίδια σχολίασε πως ανάμεσα στα δύο μουσεία, πέρα από την αγάπη για την τέχνη υπάρχει και ένα ακόμη κοινό σημείο αναφοράς: «Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ήταν το 1ο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Ελλάδα, που δημιουργήθηκε μετά τον σεισμό του 1978 σε μια προσπάθεια των πολιτών για πολιτιστική συνεισφορά στον τόπο, το ίδιο περίπου συνέβη και με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης των Σκοπίων». Όμως διευκρίνισε πως πέρα από αυτό «μάς συνδέουν και οι κοινές ανησυχίες που φαίνονται και μέσα από τα έργα της συγκεκριμένης έκθεσης για την επισφάλεια, για την διακυνδύνευση της περιοχής, για τους οικονομικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς λόγους που δημιουργούν προβλήματα, αλλά και για το πώς μπορούμε να δούμε με θετικό τρόπο αυτά που μας συνδέουν και να ξεπεράσουμε τις διαφορές».

politismos_momusflaka_haliti_1.jpg


Flaka Haliti, Μου Λείπεις, Μου Λείπεις, Μέχρι Που Δεν Μου Λείπεις Πια, 2012 

Αναφορικά με την έκθεση του του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης των Σκοπίων στα τέλη Σεπτεμβρίου 2019 που θα την επιμεληθεί η κυρία Τσιάρα θα περιλαμβάνει όπως μας είπε: «έργα για το πώς διαμορφώνεται η σημερινή ταυτότητα του ανθρώπου στις συνθήκες της ψηφιακής κουλτούρας. Θα δούμε κατά πόσο τα κοινωνικά δίκτυα και η τεχνολογία, και ο νέος τρόπος επικοινωνίας έχει επηρεάσει και την διαμόρφωση των ταυτοτήτων και των κοινωνικών σχέσεων. Είναι έργα νέα, αλλά και κάποια παλαιότερα που ανήκουν στη συλλογή του παλιού ΚΜΣΤ. Χρησιμοποιώ το πολιτικό απόθεμα του Μουσείου με ένα σύγχρονο όμως βλέμμα για να δούμε πώς θέματα όπως το έθνος, το φύλλο, η φυλή, η τάξη που συνεχίζουν να είναι προσδιοριστικά στοιχεία της ταυτότητας, αλλά τα βλέπουμε με νέο μάτι κυρίως μέσα από τα social media».

 

Χρήσιμα

Επιμέλεια: Mira Gakjina & Jovanka Popova (Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης των Σκοπίων).

Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες: Ana Adamovich (Σερβία), Luchezar Boyadjiev

(Βουλγαρία), Yane Calovski (Βόρεια Μακεδονία) Flaka Haliti (Κόσοβο), Ibro Hasanovich (Βοσνία-Εερζεγοβίνη), Hristina Ivanoska (Βόρεια Μακεδονία), Gjorgje Jovanovik (Βόρεια Μακεδονία), Alban Muja (Κόσοβο), Ahmet Ögüt (Τουρκία), Μαρία Παπαδημητρίου (Ελλάδα), Αντώνης Πίττας (Ελλάδα), Renata Poljak (Κροατία), Anri Sala (Αλβανία / Γαλλία), Velimir Zhernovski (Βόρεια Μακεδονία).

 

 

Η κεντρική φωτογραφία: Μαρία Παπαδημητρίου, Why Look at Animals? AGRIMIKÁ, 2015

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ