Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Το Woodstock αναβιώνει στη Μονή Λαζαριστών

Δύο μέρες με προβολή ταινιών, ντοκιμαντέρ και μουσικών δρώμενων

 

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Το Woodstock αναβιώνει στη Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη) σε ένα διήμερο με ντοκιμαντέρ, φωτογραφικά ντοκουμέντα και βιντεοσκοπήσεις των ιστορικών εμφανίσεων θρυλικών αστέρων της ροκ όπως ο Jimmy Hendrix, ο Joe Cocker, η Janis Joplin και η Joan Baez. Πότε; Την Τετάρτη 28 και την Πέμπτη 29 Αυγούστου ώρα 20.30.

Το Φεστιβάλ που άλλαξε τη ροκ μουσική όπως την ξέρουμε, που συγκαταλέγεται στη λίστα του Rolling Stone με τις 50 στιγμές που άλλαξαν την ιστορία του Rock and Roll θα «ζωντανέψει» μέσα από την εκδήλωση με τίτλο « Σινεμά στη ΜΟΝΗ: 50 χρόνια Woodstock».

«Για την επέτειο αυτή γίνονται εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Το Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών μας πρότεινε να κάνουμε ένα σχετικό αφιέρωμα. Ο Τάσος Ρέτζιος που γνωρίζει πολλά για τον κινηματογράφο και είναι και στο ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου βρήκε το θρυλικό ντοκιμαντέρ  Woodstock (1970) και με αφορμή αυτό χτίσαμε ένα ολόκληρο πρόγραμμα. Στόχος μας να αναβιώσει το Woodstock μέσα από ένα διήμερο με άφθονη μουσική και συζήτηση. Θα προβληθεί ένα μεγάλο κομμάτι του ομώνυμου ντοκιμαντέρ σε μεγάλη οθόνη και με εξαιρετικό ήχο, ενώ επιτυχίες της εποχής θα παίξει ο Νίκος Ντουνούσης. Παράλληλα θα υπάρχουν σταντ στην πλατεία της Μονής Λαζαριστών όπου ο κόσμος θα μπορεί να αγοράσει t-shirt και διάφορα άλλα αναμνηστικά της εποχής. Και τη δεύτερη μέρα θα προβληθεί η ταινία “Taking Woodstock” (2009)», σχολίασε ο κ. Νίκος Θεοδωράκης.

woodstock.jpg

Το εξώφυλλο του δίσκου

Εξήγησε πως είχε προηγηθεί μια μουσική εκδήλωση για το ιστορικό αυτό Φεστιβάλ της Αμερικής στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης με τον Κώστα Μπλιάτκα, που θα επαναληφθεί στις 18/8 στην Ασπροβάλτα. Μάλιστα οι δύο τους κλήθηκαν από εκδοτικό οίκο στις ΗΠΑ για να συμμετάσχουν στην συγγραφή ενός βιβλίου για να μοιραστούν το τι έγινε στην προβολή της ταινίας Woodstock στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Αθήνα το 1970.

«Όταν βγήκε η ταινία ήμουν στρατιώτης στην Αθήνα και πήρα άδεια για να πάω να δω την πρώτη προβολή. Μάλιστα θυμάμαι πως πήγα με τη στολή μου. Είχε τόσο κόσμο στο Παλλάς που ήταν σαν καρφιτσωμένοι στα ρολά.

woodstock50xroniameta.jpg

Το ίδιο ζευγάρι  από το εξώφυλλο του δίσκου 50 χρόνια μετά. 

Περίπου 5000 άτομα ήμασταν εκεί. Η αίθουσα του σινεμά κατακλύστηκε από 2.000 θεατές, ενώ απ’  έξω υπήρχαν άλλα 3.000 άτομα. Σπάσαμε τα ρολά και ορμήσαμε μέσα για να πάρουμε μια θέση! Αρκετοί ήμασταν τότε πολιτικοποιημένοι. Εγώ ήμουν τότε επαγγελματίας μουσικός. Και θυμάμαι πως μόλις άρχισε να παίζει στην ταινία το κομμάτι Freedom που γράφτηκε φυσικά για το Βιετνάμ ο κόσμος στην αίθουσα άρχισε να φωνάζει. Ξαφνικά η προβολή σταμάτησε, έγινε φασαρία με τους αστυνομικούς, έπεσε ξύλο και έγιναν προσαγωγές. Εγώ γλίτωσα επειδή φορούσα τη στολή του φαντάρου. Με το πρόσχημα της παρενόχλησης της κυκλοφορίας έξω από το Παλλάς, η δεύτερη προβολή απαγορεύθηκε. Ακολούθησαν έντονες διαμαρτυρίες που εξελίχθηκαν σε σοβαρά επεισόδια. Για την πρώτη προβολή είχε έρθει και ο σκηνοθέτης της, Michael Wadleigh, ο οποίος θα μιλούσε για το Woodstock. Τελικά η ομιλία του απαγορεύτηκε όμως ο ίδιος αποθεώθηκε από το κοινό. Και το βράδυ πήγαν μαζί με τον Ντόνοβαν να ακούσουν τον Σαββόπουλο στο Ροντέο.

Η πρώτη ολοκληρωμένη προβολή έγινε δέκα μέρες μετά, μετά από την λογοκρισία της Χούντας που έσβησε ό,τι είχε αναφορά σε ελευθερία. Ήταν μια δύσκολη εποχή. Δεν ήταν απλά τα πράγματα. Η Χούντα μας κυνηγούσε και μας κούρευε γιατί είχαμε μακριά μαλλιά», σχολίασε ο κ Θεοδωράκης.

 

Ν. Θεοδωράκης: «Από την ταινία μάθαμε πώς γίνονται οι ροκ συναυλίες»

jimi-hendrix-woodstock-woodstock-music.jpg

Αναφερόμενος στο φιλμ Woodstock τόνισε: «Από την ταινία μάθαμε πάρα πολλά για την τεχνική και το πώς γίνονται οι ροκ συναυλίες.

Είδα την ταινία αρκετές φορές, όταν την άφησαν να παίζεται οι χουντικοί,  για να δω τον ντράμερ του Κάρλος Σαντάνα στο περίφημο σόλο ….

Όσο κι αν μου άρεσαν ωστόσο ο Τζίμι Χέντριξ, ο Ρίτσι Χέιβενς, ο Τζο Κόκερ, ο Σαντάνα, η σπουδαιότερη στιγμή του φεστιβάλ για μένα ήταν όταν ο Σλάι Στόουν τραγούδησε το "Ι wanna take you higher".

Η συμμετοχή και η ενέργεια του κόσμου εκείνη τη στιγμή ήταν κάτι που δεν έχω ξανασυναντήσει».

Γ. Παπαδημητρίου:

«Το Woodstock είναι μια μελαγχολική υπενθύμιση του τέλους των ψευδαισθήσεων»

 

Ο Γιώργος Παπαδημητρίου από το κινηματογραφικό site CineDogs, που είναι επιφορτισμένο με το κινηματογραφικό σκέλος του διημέρου, καθώς και με την επεξεργασία του ντοκιμαντέρ "Woodstock" για τις ανάγκες του event, δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»: «Αυτό το χειμαρρώδες και ξέχειλο ντοκιμαντέρ στέκει ακόμη και σήμερα, σχεδόν μισό αιώνα από την κυκλοφορία του, ως ένα αποχαιρετισμό στα όπλα σε ένα όνειρο που επιβίωσε ακόμη και μετά το οδυνηρό ξύπνημα. Το Woodstock (η ταινία, όχι το φεστιβάλ) είναι κάτι πολύ βαθύτερο από ένα ημερολόγιο καταστρώματος της κορωνίδας μιας εποχής αμφισβήτησης και ελευθεριότητας. Είναι μια μελαγχολική υπενθύμιση του τέλους των ψευδαισθήσεων, καθώς και μια επώδυνη υπόμνηση ότι κάθε μορφή αντιδραστικότητας μπορεί να καλουπωθεί από τις επίσημες φόρμες (Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, για να μην ξεχνιόμαστε). Στον αντίποδα ή μάλλον συμπληρωματικά, το Taking Woodstock του Άνγκ Λι αντιστρέφει, απολαυστικά και παιχνιδιάρικα, τη φορά της συνήθους αφήγησης. Έχοντας ως κεντρικό ήρωα όχι έναν νεαρό χίπι που έχει προορισμό να προσκυνήσει στη Μέκκα της counterculture, άλλα ένα φοβισμένο επαρχιωτόπουλο, που βλέπει έντρομο μια κοσμογονία να προσγειώνεται (σχεδόν κυριολεκτικά) στην πίσω αυλή του. Ένας πανέξυπνος φόρος τιμής, μια ταινία για τις μαγικές εκείνες στιγμές που ο κόσμος ταράζεται συθέμελα και ισοπεδωτικά, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά».

woodstock-photos-1969-18.jpg

 

Πρόγραμμα:

 

Τετάρτη 28/8

Προβολή εκτενών αποσπασμάτων του θρυλικού ντοκιμαντέρ Woodstock (1970), σχολιασμός και παράλληλη μουσική

Επεξεργασία ταινίας από τους Cinedogs

Έρευνα και σχολιασμός: Νίκος Θεοδωράκης

Μουσική επιμέλεια: Νίκος Ντουνούσης

 

Πέμπτη 29/8

Προβολή της ταινίας “Taking Woodstock” (2009), Έτσι πήραμε το Woodstock

Στη συνέχεια ζωντανή μουσική.

 

Ώρα προσέλευσης: 20:00

Τιμές εισιτηρίων: 7€ (γενική είσοδος), 12€ (προσφορά διημέρου).

Προπώληση: Ηλεκτρονικά στο viva.gr και σε όλα τα καταστήματα SevenSpots και WIND.

 

Ευχαριστούμε τον κ. Θεοδωράκη για την παραχώρηση των φωτογραφιών

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη