Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: #Odysseia και οι έφηβοι αγάπησαν το ομηρικό έπος!

Το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα έφερε πιο κοντά τους μαθητές τριών γυμνασίων της πόλης στο θέατρο, αλλά και στην Οδύσσεια

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Πιο κοντά στο θέατρο έφερε τους μαθητές του 4ου, του 19ου και του 26ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα #Odysseia που οργανώθηκε από την Θεατρική Ομάδα Μικρός Βορράς με την υποστήριξη της EUNIC Thessaloniki (EU National Institutes for Culture).

«Η ομάδα που ανεβάζει την Οδύσσεια απευθύνθηκε σε τρεις θεατροπαιδαγωγούς για να δουλέψουν πάνω σε ένα πρόγραμμα με τη συμμετοχή μαθητών  του 4ου, του 19ου και του 26ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για σχολεία στα οποία δεν υπάρχει θεατρική εκπαίδευση. Ο “Μικρός Βορράς” επέλεξε το κείμενο της Οδύσσειας το οποίο δούλευε για παράστασή του, αλλά και γιατί είναι ένα σημαντικό κείμενο. Και εμείς μέσα από την δραματουργική εκπαίδευση συνδέσαμε την Οδύσσεια με την ζωή των εφήβων. Αυτό το κομμάτι ήταν που ενθουσίασε τα παιδιά. Κάναμε 12 συναντήσεις εκ των οποίων οι 4 ήταν πρόβες. Και το αποτέλεσμα του εργαστηρίου είναι η θεατρική δημιουργία “Οδύσσεια για τη δική μας τη ζωή” που θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, ώρα 13.00, στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ΚΘΒΕ», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η θεατροπαιδαγωγός Χριστίνα Γιαγκούλη. Όπως εξήγησε δούλεψαν σε τρεις περιπέτειες: τους Λωτοφάγους, τον Αίολο και τις Σειρήνες. «Για παράδειγμα στις Σειρήνες τα παιδιά κλήθηκαν να σκεφτούν ποιες είναι οι σειρήνες της ζωής τους σήμερα. Τι τα έλκει, αλλά μπορεί να τους κάνει κακό. Και θα δείτε συγκεκριμένα πως τα βίντεο γκέιμς είναι μια από αυτές τις σειρήνες», σχολίασε η θεατροπαιδαγωγός.

odysseia3.jpg

«Βλέπουμε την σκέψη των μαθητών πάνω σε θέματα όπως το ίντερνετ, το shopping, οι influencers, η διαφήμιση, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά και τέθηκαν οι ερωτήσεις πόσο κοντά είναι τα παιδιά σε αυτές τις σειρήνες και πόσο μπορεί κανείς να ξεφύγει από αυτές», συμπλήρωσε η θεατροπαιδαγωγός και φιλόλογος Άβρα Αυδή. «Πρόκειται για θέατρο της επινόησης. Η ίδια η ομάδα έγραψε το τελικό κείμενο που θα δείτε στην παρουσίαση», τόνισε.

Στο σύνολο το πρότζεκτ θα διαρκέσει περί τα 45 λεπτά και απευθύνεται στους γονείς, τους καθηγητές, αλλά και στο ευρύ κοινό. Στο πρόγραμμα πήραν μέρος γύρω στους 50 μαθητές.

Με ερέθισμα την ιστορία του πολύπαθου και πολυμήχανου Οδυσσέα, που ταξιδεύοντας ανακαλύπτει τον κόσμο και τον εαυτό του, δόθηκε η ευκαιρία στους εφήβους να βιώσουν, υποδυόμενοι ρόλους, περιπέτειες, κινδύνους, προβλήματα σχέσεων, διλήμματα, καθώς και να αναστοχαστούν πάνω στις εμπειρίες τους, στα όνειρά τους και στις αξίες που αναζητούν.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι έφηβοι είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνούν και να παρακολουθούν την εξέλιξη της δουλειάς  μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας  #Odysseia.

«Για να γίνει όλο αυτό εργάστηκαν πολλά άτομα», σχολίασε η κυρία Γιαγκούλη. Πέρα από την ίδια και την κυρία Αυδή, συμμετείχε η επίσης θεατροπαιδαγωγός Μελίνα Χατζηγεωργίου, η ψυχολόγος MSc, ψυχοθεραπεύτρια Φωτεινή Παπαχαραλάμπους, τη σκηνοθετική επιμέλεια είχε ο Τάσος Ράτζος, τη Μουσική διδασκαλία η μουσικός Έλσα Μουρατίδου, τους στίχοι τραγουδιών έγραψε η   Ιωάννα Ιωακείμ για τον Λωτό κι η κα Γιαγκούλη για την «Οδύσσεια για τη δική μας τη ζωή», ενώ την επιμέλεια κίνησης είχε η Δόμνα Μπίκου. Το βίντεο έκανε η Τατιάνα Νικολαΐδου και την δράση υποστηρίζουν οι ηθοποιοί της νεανικής σκηνής του Μικρού Βορρά: Ιωάννης Καμπούρης, Αργιέττα Οκαλίδου, Χρήστος Τσάβος και Σοφία Φραγγή.

odysseia2.jpg

4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Διευθυντής: Ιωάννης Θεοδοσιάδης

Υπεύθυνη ομάδας: Χριστίνα Γιαγκούλη

Μαθητές: Αγκίρι Χριστίνα, Βάτα Αιμιλιάνο, Δημοφέρλια Μαριλίνα,Ευθυμιάδου Χρυσούλα,Ιωακείμ Ιωάννα, Καρυπίδου Θεοφιλία, ΚορέντζελουΜαρία, Λάλα Γκέρτα, Λόλουα Άννα, Μαλαθούνη Δήμητρα, Παντσουλίτζε Άγγελος, Παπαδόπουλος Χρυσοβαλάντης, Ράπη Ελένη, Σκεντεράσι Ζάνη

Χατζηιώαννου Ιουλία.

 

19ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Διευθύντρια: Μαρία Φαρσιαρώτου

Υπεύθυνη ομάδας: Μελίνα Χατζηγεωργίου

Μαθητές: Αποστολόπουλος Λουκάς, Γκατζόφλια Χριστίνα, Εντέλφι Άλια, Εντέλφι Τίπα, Ζαβάρα Μάρσια, Κασί Ριχάμπ, Οροΐλίδης Μπάμπης, Παπαβλασοπούλου Νώνη, Σγουρή Ζωή, Σούλκου Αλεξάνδρα, Τσαχιρίδου Νίνα

 

26ο  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Διευθύντρια: Ευτυχία Δημητριάδου

Υπεύθυνη ομάδας: Άβρα Αυδή

Μαθητές: Αρζουμανίδου Σαββίνα, Αχμέτογλου Νουριέ-Φωτεινή, Γρηγοριάδου Μαρία, Ελευθεριάδου Βασιλεία, Ιτόγια Λορίνα, Κάλλο Ιζαμπέλα, Καραμανλή Μαρία, Κοντογεωργοπούλου Ελένη, Κουρτίδου Βικτώρια, Σαρίδου Νικολέτα, Σαφαρίδου Αικατερίνη, Τοψής Γεώργιος, Τσώτσου Κωνσταντίνα,  Ψωμάς Δημήτριος. 

 

Υποστήριξη:  ΚΘΒΕ,  EUNIC Thessaloniki (EU National Institutes for Culture).

Τα μέλη της  EUNIC Θεσσαλονίκης είναι: το British Council,  το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο και  το Ελληνο-Ισπανικό Κέντρο Πολιτισμού - «Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα».

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ