Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Έτοιμο για δράση το Γκατζολάκι και σε καιρό πανδημίας

Πρόσκληση συμμετοχής σε ομάδες στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου στη Νέα Ορεστιάδα, ενώ θα γίνουν εργασίες στο ανοιχτό θέατρο σύμφωνα με τα μέτρα που θα ισχύσουν

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Έτοιμο να υποδεχτεί το κοινό, έστω και μειωμένο λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου που θα γίνει κανονικά φέτος από το Σάββατο 22 έως και την Κυριακή 30 Αυγούστου 2020 στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο Νέας Ορεστιάδας Έβρου ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Πολιτισμού για εκδηλώσεις σε υπαίθριους χώρους.

Μάλιστα απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής στις ομάδες όλης της χώρας που θέλουν να λάβουν μέρος να το δηλώσουν έως τις 3 Ιουλίου 2020.

Εν μέσω λοιπόν των πρωτόγνωρων συνθηκών της νέας καθημερινότητας, το αγαπημένο Γκατζολάκι του Έβρου (όπως είναι το λογότυπό του με την γνώριμη εικόνα του γαϊδαράκου- γκάτζου) επιμένει να δημιουργεί με υπομονή, εργατικότητα και οργάνωση.

Και δίνει βήμα έκφρασης σε ερασιτέχνες του θεάτρου όλης της χώρας. Πριν τους υποδεχτεί όμως, θα προβεί στις απαραίτητες εργασίες που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο περιορισμού εξάπλωσης της πανδημίας.

«Η πληρότητα του θεάτρου θα είναι στο 40%. Άρα από τις 1000 θέσεις που υπάρχουν θα καλυφθούν οι 400. Επίσης είμαστε σε συνεργασία με τον δήμο ώστε να γίνουν στο δημοτικό θέατρο οι απαραίτητες εργασίες για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στα καμαρίνια και στα παρασκήνια, αλλά και ακόμη πάνω στη σκηνή. Μπορεί να είναι δύσκολο να κρατούν οι ηθοποιοί 1,5 μέτρο απόσταση ο ένας με τον άλλο σε μια παράσταση, όμως θα το καταφέρουμε. Και άραγε είναι πιο επίφοβο να είναι κοντά δύο ηθοποιοί, από το ταξίδι πχ στο αεροπλάνο που κάθεσαι δίπλα σε κάποιον άλλο; Σε κάθε περίπτωση πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα λεπτομερή μέτρα που πρέπει να ληφθούν πιστεύω πως θα έχουμε στο επόμενο διάστημα. Εξάλλου οι ανοιχτοί υπαίθριοι χώροι θα επανα-λειτουργήσουν στις 15 Ιουλίου. Έχουμε χρόνο μέχρι τότε», σημείωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Πατούνας Νίκος που είναι Ιδρυτικό μέλος του πολιτιστικού οργανισμού ΔΙΟΝΥΣΟΣ.

Αναφορικά με την ανταπόκριση των ομάδων στο κάλεσμά τους ο ίδιος είπε πως ήδη τους στέλνουν διευκρινιστικές ερωτήσεις και ζητούν πληροφορίες. «Ξέρετε πολλές παραστάσεις έμειναν στη μέση, άλλες δεν άνοιξαν καν αυλαία. Είναι μια ωραία ευκαιρία για τις ομάδες που θέλουν να παίξουν να έχουν ένα νέο στόχο, να πάρουν μέρος στο φεστιβάλ», σχολίασε.

 

Για τη διαδικασία συμμετοχών

 

Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου διοργανώνεται από το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ, σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Ορεστιάδας και τη ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Ο.

•Το Φεστιβάλ είναι διαγωνιστικό και απευθύνεται σε ερασιτεχνικά θεατρικά σχήματα από όλη την Ελλάδα (θεατρικές ομάδες ενηλίκων από δήμους, συλλόγους, πανεπιστήμια και κάθε πολιτιστικό φορέα της χώρας), για όλα τα είδη θεάτρου εκτός αρχαίου δράματος και παιδικού θεάτρου.

•Θα διεξαχθεί από το Σάββατο 22 έως και την Κυριακή 30 Αυγούστου 2020 στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο Νέας Ορεστιάδας.

•Για την τελική φάση του διαγωνιστικού μέρους επιλέγονται έξι θεατρικά σχήματα από όλη την Ελλάδα και έξι αναπληρωματικά.

•Η Κριτική Επιτροπή αποτελείται και φέτος από έμπειρους και καταξιωμένους καλλιτέχνες του Θεάτρου.

•Θα απονεμηθούν τιμητικά βραβεία (1ο , 2ο , 3ο Καλύτερης Παράστασης, Σκηνοθεσίας, Α΄ & Β΄ Αντρικού Ρόλου, Α΄ & Β΄ Γυναικείου Ρόλου, Σκηνικών, Κοστουμιών, Μουσικής, Φωτισμών, Βραβεία Κοινού).

•Απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να αποσταλούν ταχυδρομικά ή ψηφιακά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:

•Αίτηση Συμμετοχής (θα πρέπει να αναγράφεται η επωνυμία του Θεατρικού Σχήματος, ο τίτλος του έργου, ο συγγραφέας, όνομα υπευθύνου και τηλέφωνα επικοινωνίας).

•Ιστορικό Θεατρικού Σχήματος.

•Έγγραφη Άδεια του συγγραφέα, του μεταφραστή ή της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων ή οποιουδήποτε άλλου νόμιμου φορέα.

•Φωτογραφίες, Πρόγραμμα, Αφίσα, της συγκεκριμένης θεατρικής παράστασης.

•Video της παράστασης (dvd ή usb stick ή μέσω link).

Η υποβολή των συμμετοχών μπορεί να γίνει είτε ηλεκτρονικά είτε ταχυδρομικά, το αργότερο μέχρι και την Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020.

-- Ηλεκτρονικά: [email protected] (με απαραίτητη κοινοποίηση για λόγους ασφαλείας στο: [email protected])

-- ΕΛ.ΤΑ.:  “ΔΙΟΝΥΣΟΣ”, τ.θ. 34, τ.κ. 68200, Νέα Ορεστιάδα.

-- Courier: “ΔΙΟΝΥΣΟΣ” Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας, Ορέστου 76, τ.κ .68200

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2552028280 και 6932324944 (Άκης Τσονίδης).

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ