Της Λεμονιάς Βασβάνη
Ανάσες στον χώρο των σύγχρονων τεχνών που έχει πληγεί από τον κορωνοϊό δίνει το πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» του υπουργείου Πολιτισμού στο οποίο συμμετέχει και η Θεσσαλονίκη με φορείς της.
Συγκεκριμένα από την πόλη μας θα δούμε παραγωγές από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, και από το ΜΟMus σε χώρους όπως η Ρωμαϊκή Αγορά, το αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου κα ιτο Επταπύργιο.
Η πρώτη φάση του προγράμματος θα διαρκέσει από τις 18 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου και θα ισχύσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας που επιβάλλει η πανδημία, ενώ όπως τόνισε κατά την παρουσίαση του προγράμματος πριν λίγες μέρες η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη σε εξέλιξη «είναι η διαδικασία δημιουργίας ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας για τη στήριξη του προγράμματος του θεσμού Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός».
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι συνολικά θα γίνουν 55 παραγωγές, σε 251 παρουσιάσεις, με 11 καλλιτεχνικούς οργανισμούς, σε 111 αρχαιολογικούς χώρους και σε 38 περιφερειακές ενότητες.
Με 5 παραγωγές το ΚΘΒΕ
Στην εισήγησή του ο καλλιτεχνικός διευθυντής Νίκος Κολοβός τόνισε μεταξύ άλλων: «Τα οράματα μας για το “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” δεν διακατέχονται από μειωμένες προσδοκίες…Αντίθετα, η περισυλλογή και η αυξημένη μας ευαισθησία, ας βρουν την έκφραση τους τώρα, τη στιγμή που υπάρχει η αφορμή και ευκαιρία για μια ακόμη συνολική εποποιϊα κοντά στις τόσες άλλες των τελευταίων μηνών». Στο πρακτικό κομμάτι το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμμετέχει με πέντε παραγωγές.
1. Την Ποιητική δράση «Κωνσταντίνος Καβάφης», ένα μουσικό έργο με πρόζα και 5 ηθοποιούς σε σκηνοθεσία- μουσική Θοδωρή Οικονόμου.
Το έργο προσφέρεται για αρχαιολογικούς χώρους, μικρά θέατρα, κάστρα, ακόμη και ευρηματικές προσαρμογές χώρων εμβληματικής ταυτότητας, όπως προαύλια μουσείων, μνημεία κλπ, με δεδομένο ότι απαιτεί ηλεκτρικό πιάνο και δύο ακόμη όργανα.
Χώροι: Ρωμαϊκή Αγορά, Πέλλα, Κάστρο Καβάλας.
2.Το θεατρικό-ιστορικό έργο «Η Φυλλάδα του Μ. Αλέξανδρου» με αναφορά στα παραλειπόμενα της ζωής του Μ. Αλεξάνδρου από διαχρονικές αναφορές ανά τους αιώνες, από Αρριανό και Πλούταρχο. Ο λόγος περί «Αρετής και Τύχης» σχετικά με την πορεία του Μ. Αλεξάνδρου. Η πρόταση είναι η πρεμιέρα να πραγματοποιηθεί στις Αιγές και έπειτα η παράσταση να παίξει σε Φιλίππους και Επταπύργιο. Τη σκηνοθεσία θα υπογράψει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Θοδωρής Γκόνης.
3. «Έρως - Ήρως» με επίκεντρο τον Παπαδιαμάτη και τη δυνατότητα του έρωτα να μετατρέπει τους ανθρώπους σε ήρωες. Σκηνοθεσία: Νίκος Κουσούλης.
Χώροι: Προαύλιο Αγίας Σοφίας, Μίεζα (κολέγιο), Αγία Κυριακή Πορταριάς Πηλίου.
4. «Μήδεια» του Ευριπίδη σε επεξεργασμένη διασκευή με τέσσερις ηθοποιούς σε σκηνοθεσία Ελένης Ζιάννα.
Χώροι: Αίθριο Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Πύδνα, Σαμοθράκη.
5. «Στα Όρια των Ποιητών», της Φένιας Χρήστου σε σκηνοθεσία της ιδίας. Μια παράσταση με πρόζα-μουσική από δύο ηθοποιούς και τρεις μουσικούς ή τρεις ηθοποιούς και δύο μουσικούς.
Χώροι: Μαρώνεια, Αρχαιολογικός χώρος Δίου, Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων.
Κύκλος τεσσάρων δράσεων από το ΜΟΜus
Από την πλευρά του το ΜΟΜus (Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης) σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης προγραμματίζει έναν κύκλο τεσσάρων δράσεων στις 23 και 30 Ιουλίου, 6 Αυγούστου και 3 Σεπτεμβρίου στην Κρυπτή Στοά της Ρωμαϊκής Αγοράς (Cryptoporticus) και στο Επταπύργιο. Θα πραγματοποιηθούν μετά τη λήξη του κανονικού ωραρίου λειτουργίας των χώρων για τους επισκέπτες, έτσι ώστε να μην υπάρξει ζήτημα με την επισκεψιμότητα των μνημείων, ενώ ο ακριβής αριθμός των συμμετεχόντων στις δράσεις θα ανακοινωθεί αφού ληφθούν υπόψη οι επικαιροποιημένες οδηγίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού καθώς και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τη θερινή περίοδο.
Όπως τόνισε η αναπληρώτρια διευθύντρια MOMus – ΜΣΤ κυρία Συραγώ Τσιάρα που έχει την Σύνταξη πρότασης – Επίβλεψη έργου: «Παραφράζοντας το γνωστό βιβλίο του David Lowenthal (The Past is a Foreign Country) και λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες αναθεωρήσεις στις μεθόδους “επίσκεψης” του παρελθόντος, η πρόταση του MOMus στοχεύει στην ενεργοποίηση των αρχαιολογικών χώρων μέσα από ένα πρόγραμμα προβολών βίντεο έργων σύγχρονης τέχνης από τις συλλογές και τις εκθέσεις του MOMus και παράλληλη διεξαγωγή δημόσιων συζητήσεων με άξονα τα ζητήματα που θέτουν ίδια τα έργα τέχνης».
Παράλληλα συμπλήρωσε: «Επισκεπτόμενοι εκ νέου τα μνημεία επιχειρούμε να διερευνήσουμε κοινωνικά, πολιτικά και οικολογικά ζητήματα που θέτουν τα έργα σύγχρονης τέχνης μέσα στο περιβάλλον των μνημείων που είναι φορτισμένο από παλαιότερες χρήσεις και εμπειρίες».
Δείτε το promo video του προγράμματος