Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Φιλαρέτη Κομνηνού: «Από τα κλασσικά κείμενα αντλείς δύναμη»

Η ηθοποιός παίζει στην παράσταση με τίτλο «Από Θέση Ισχύος», που έρχεται στη Θεσσαλονίκη

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

 

Στη Θεσσαλονίκη και στο Θέατρο Κήπου θα ανεβεί την Πέμπτη 30 Ιουλίου η παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών με τίτλο «Από Θέση Ισχύος- Η δύναμη του δημόσιου λόγου».

«Είναι μια σύνθεση κειμένων με άξονες τους λόγους και τα διαγγέλματα που εκφωνήθηκαν από επιφανείς στρατηγούς, πολίτες και ρήτορες και που καταγράφηκαν στην Ιστορία. Με τον ρητορικό τους λόγο και τα επιχειρήματά τους επηρέασαν την Εκκλησία του Δήμου και έπαιξαν ρόλο στην Ιστορία», μάς ανέφερε η ηθοποιός Φιλαρέτη Κομνηνού που παίζει στην παράσταση.

Και συμπλήρωσε: «Για παράδειγμα χωρίς τον εμπνευσμένο λόγο του Θεμιστοκλή ίσως να μην είχαμε την μεγάλη νίκη στην ναυμαχία της Σαλαμίνας». Η ίδια ζωντανεύει στη σκηνή δύο λόγους που απευθύνει ο Περικλή όταν τον κατηγορούσαν πως έφταιγε για τις συμφορές που πάθαιναν από την επιδημία που είχε ενσκήψει τότε στην Αθήνα. 

Επί σκηνής ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, η Σικελική εκστρατεία, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Περικλής, ο Θεμιστοκλής, ο Αλκιβιάδης, παρελαύνουν και εφορμούν, καθοδηγούν και υποδεικνύουν την ατομική ευθύνη στην συλλογική δράση.

apo_thesi_isxyos.jpg

Η παράσταση με άξονα τους λόγους αυτούς όπως μας παραδοθήκαν από τους Θουκυδίδη, Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Αρριανό, Διόδωρο Σικελιώτη και με την φόρμα της Αρχαίας τραγωδίας γίνεται μια εποποιΐα ιστορικής αναζήτησης  στο επίκεντρο της οποίας είναι ο Άνθρωπος-Πολίτης, η αρετή, η συμμετοχή στα κοινά, η ανάγκη για συλλογικότητα.  

«Πρόκειται για σπουδαία κείμενα που μιλούν για θέματα δημοκρατίας και πολλές φορές σύγχρονοι πολιτικοί ανατρέχουν σε αυτά. Για παράδειγμα ο Επιτάφιος Λόγος του Περικλή είναι ένα πρότυπο πολιτικού λόγου. Κι αν δει κανείς πώς περιγράφει ο Θουκυδίδης τον λοιμό θα βρει ανατριχιαστικές περιγραφές που θα του θυμίσουν κάπως όσα ζήσαμε με την πανδημία», ανέφερε η ηθοποιός.

Αυτοί οι λόγοι και τα διαγέλματα για να γίνει η παράσταση είναι συνδεδεμένοι και με γέφυρες στη αφηγηματική δομή και με πληροφορίες για το Ιστορικό πλαίσιο. Τέσσερις ηθοποιοί η Φιλαρέτη Κομνηνού, ο Αλέκος Συσσοβίτης, η Άννα Μάσχα και η Καλλιόπη Ευαγγελίδου, ερμηνεύουν ο καθένας από δύο λόγους.

Η παράσταση παίζεται εν μέσω της πανδημίας και η προετοιμασία της έγινε μέσα σε αυτή τη νέα πραγματικότητα του κορωνοϊού. «Το θέατρο έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα από τον κορωνοϊό και δεν ξέρω πώς θα ανταποκριθεί ο κόσμος και αν θα το ξεπεράσει. Φοβάμαι πως στους επόμενους μήνες αρκετοί ηθοποιοί θα μείνουν άνεργοι. Το μέλλον δεν προβλέπεται αισιόδοξο. Ήδη υπάρχει ένας δισταγμός από τις παραγωγές θεατρικών παραστάσεων για το πώς θα ανταποκριθεί ο κόσμος. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε πως σε περιόδους κρίσης το θέατρο είναι ένα είδος παρηγοριάς και πως ό,τι έχει σχέση με τον πολιτισμό προσφέρει μια ανακούφιση, δίνει κουράγιο», σημείωσε. Τέλος αναφερόμενη και στα κείμενα της παράστασης στην οποία συμμετέχει είπε πως δεν πρέπει να ξεχνούμε πως σε δύσκολες περιόδους «ο κόσμος ανατρέχει στα κλασσικά κείμενα που για να αντλήσει δύναμη και να συνεχίσει».

 

Συντελεστές

Σύλληψη –Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι, Δραματουργία-έρευνα – επιλογή κειμένων : Κάτια Σωτηρίου Ενκε Φεζολλάρι, Μουσική: Γιώργος Ανδρέου, Σκηνικός χώρος-κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης, Συγγραφική επιμέλεια : Σοφία Καψούρου, Βοηθός Σκηνοθέτη : Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος, Φωτογραφίες: Ελπίδα Μουμουλίδου, Παραγωγή ΔΗΠΕΘΕ Σερρών. Διάρκεια: 1 ώρα και 20΄ λεπτά.  Είσοδος : 10€, Προπώληση : Εκδοτήρια Πλ.Αριστοτέλους και ταμείο θεάτρου.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ