Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μαζί βλέπουμε στις οθόνες μας τέχνη από το MOMus

Με θερμή συμμετοχή του κοινού ξεκινά σήμερα ο νέος κύκλος δωρεάν διαδικτυακών συναντήσεων

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Να δούμε τέχνη στις οθόνες του υπολογιστή μας μάς καλεί ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus), MOMus με τις ψηφιακές συναντήσεις του τρίτου κύκλου του προγράμματος «Together We Look / Μαζί Βλέπουμε» που ξεκινούν σήμερα.

Το πρόγραμμα είχε εφαρμοστεί και την περασμένη άνοιξη. Τώρα που είμαστε στο δεύτερο lockdown επιλεγμένα έργα «ανοίγουν» τους κλειστούς μουσειακούς χώρους για τα μάτια μας μόνο!

Η συμμετοχή είναι δωρεάν, ενώ απαιτείται η σύνδεση στο διαδίκτυο για την αποστολή προπαρασκευαστικού υλικού.

Μάλιστα ήδη για τις πρώτες διαδικτυακές συναντήσεις για την έκθεση «Anthropause» του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα και για τις 26 Νοεμβρίου, 19:00-20:30 οι θέσεις έχουν ήδη εξαντληθεί.

 

Ανάγκη για δημιουργικές συναντήσεις

Η αν. διευθύντρια του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης κυρία Μαρία Κοκορότσκου, δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»: «Από την στιγμή που ανακοινώθηκε ο τρίτος κύκλος του προγράμματος οι θέσεις για τις ξεναγήσεις του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης έκλεισαν σε μια ώρα. Είχαμε σκεφτεί να είναι 15 άτομα σε κάθε διαδικτυακή συνάντηση, και μαζί με εμένα, τον επιμελητή και ένα φωτογράφο από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες της έκθεσης «Anthropause» να φτάνουμε τους 18, ώστε να γίνεται πιο εύκολα η συζήτηση. Μέχρι στιγμής έχουμε φτάσει τις 35 συμμετοχές, υπάρχει λίστα αναμονής, και σκεφτόμαστε να κάνουμε και άλλες διαδικτυακές ξεναγήσεις. Έχουμε ανάγκη τον κόσμο. Και ο κόσμος έχει ανάγκη να ασχοληθεί με κάτι δημιουργικό, να έχει δημιουργικές συναντήσεις. Για εμάς ήταν τραγικό το ότι έπρεπε ξαφνικά να μην έχουμε επισκέπτες και να είναι άδεια τα μουσεία».

Η κυρία Κοκορότσκου συμπλήρωσε πως αυτή τη φορά οι ψηφιακές συναντήσεις θα είναι διαφορετικές από τις προηγούμενες καθώς υπάρχει η κοινή εμπειρία της πανδημίας. «Οπότε θα μιλήσουμε για το έργο του καλλιτέχνη με τον δημιουργό αλλά και για τις απόψεις για το κοινό βίωμα με την πανδημία».

 

«Η τέχνη μας βοηθά να ξεπερνούμε αυτό που βιώνουμε ως δυστοπικό και αδιανόητο»

momus2.jpg

Ρωτήσαμε την κυρία Μαρία Τσαντσάνογλου, Αν. Γενική Διευθύντρια του MOMus, πώς λήφθηκε η απόφαση για την συνέχεια του προγράμματος και τι πέτυχαν στους δύο προηγούμενους κύκλους του. «Την περίοδο της καραντίνας καταλάβαμε ότι ο κόσμος στρέφεται στον πολιτισμό γιατί η τέχνη μας βοηθά να ξεπερνούμε αυτό που βιώνουμε ως δυστοπικό και αδιανόητο. Ως εργαζόμενοι στον πολιτισμό αποκτήσαμε μεγαλύτερη συνείδηση του κοινωνικού μας ρόλου και σπεύσαμε να προσφέρουμε μια ποικιλία διαδικτυακών προγραμμάτων, ορισμένα από τα οποία, όπως το “Together We Look”, διαπιστώσαμε ότι είχαν μεγάλη ανταπόκριση και ίσως λειτούργησαν σε κάποιο βαθμό για όλους μας και ψυχοθεραπευτικά, αν και γνωρίζουμε ότι η απομακρυσμένη δραστηριότητα μέσω ψηφιακών προγραμμάτων μόνο σε μικρό βαθμό μπορεί να υποκαταστήσει την κανονική λειτουργία των μουσείων», ανέφερε η κυρία Τσαντσάνογλου.

Στο ποια είναι η σημασία του “Together we look” τόνισε τα εξής: «Είδαμε θετικά σημεία αυτής της διαδικτυακής επικοινωνίας και διάδρασης με το κοινό στο πρόγραμμα “Together We Look” που έδωσε τη δυνατότητα σε ανθρώπους από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού να συναντηθούν στο διαδίκτυο. Οι άνθρωποι αυτοί δεν θα μπορούσαν να έχουν ταυτόχρονη φυσική παρουσία στο μουσείο και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα της διαδικτυακής δράσης. Ακούσαμε τις σκέψεις και τις απόψεις των διαδικτυακών φίλων μας και μας βοήθησαν πολύ ουσιαστικά, μεταξύ άλλων και προς την κατεύθυνση της επικοινωνίας με το κοινό μέσω της μουσειολογικής προσέγγισης».

 

Και ένας προπομπός της έκθεσης του Ιβάν Κλιουν

Αξίζει να σημειωθεί πως στις διαδικτυακές συναντήσεις του νέου κύκλου περιλαμβάνεται και ένας προπομπός της έκθεσης του Ιβάν Κλιουν. Όπως εξήγησε η κυρία Τσαντσάνογλου: «Η επόμενη μεγάλη έκθεση του MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης είναι μια αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη της ρωσικής πρωτοπορίας Ιβάν Κλιουν, ο οποίος εκπροσωπείται εξαιρετικά μέσα από τη συλλογή Κωστάκη του MOMus. Ήταν ένας πολύ σημαντικός ζωγράφος, γλύπτης, δάσκαλος και θεωρητικός της τέχνης που είχε την δική του αυτόνομη δραστηριότητα στα χρόνια της ρωσικής πρωτοπορίας και συνδέθηκε με τα κινήματα του Κυβοφουτουρισμού και του Σουπρεματισμού. Η συλλογή Κωστάκη στο MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης έχει πάνω από 200 έργα και αρχειακό υλικό του Ivan Kliun που καλύπτουν όλο το φάσμα της διαδρομής του στον χώρο των πειραματισμών του μοντερνισμού της περιόδου 1900-1930. Η πολυαναμενόμενη αυτή έκθεση θα παρουσιαστεί στο κοινό την άνοιξη του 2021 με την ελπίδα ότι θα έχουμε ως τότε επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Ως τότε, θα ετοιμάσουμε τους φίλους μας να υποδεχθούν το έργο του Ιβάν Κλιουν μέσα από το διαδικτυακό πρόγραμμα “Together We Look”».

 

12f1.jpg

Μια ματιά στις επόμενες προγραμματισμένες διαδικτυακές συναντήσεις…

-Τρίτη 24 Νοεμβρίου & 1 Δεκεμβρίου, Σάββατο 28 Νοεμβρίου & 5 Δεκεμβρίου, 19:00-21:30: «TogetherWeLook / Μαζί Βλέπουμε» την έκθεση «Together, So Far So Close» του MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών. H έκθεση που δημιουργήθηκε από 23 συνεπιμελητές-μέλη του κοινού του MOMus αναφορικά με τον COVID19 και αποτύπωσε την εκθεσιακή εκδοχή του ανοιχτού ψηφιακού καλέσματος που πραγματοποίησε το MOMus τον περασμένο Μάρτιο υπό το γενικό τίτλο «Resilience Project-Μαζί Ανθεκτικοί» είναι στο επίκεντρο των συναντήσεων. Έναρξη δηλώσεων συμμετοχής: Παρασκευή 20 Νοεμβρίου στο [email protected], με την αναφορά ΤWL@MOMusExperimental.

-Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, 19:00-21:30: «TogetherWeLook / Μαζί Βλέπουμε» έναν από τους βασικούς εκπροσώπους της ρωσικής πρωτοπορίας, τον Ιβαν Κλιουν, ενόψει της έκθεσης που ετοιμάζει το MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη τον Μάρτιο του 2021. Τα έργα που θα αποτελέσουν την αφετηρία για την ψηφιακή ξενάγηση-συνάντηση, ανήκουν στη συλλογή Κωστάκη του μουσείου και είναι αντιπροσωπευτικά της εκτενούς πορείας και της πολυσχιδούς εικαστικής παραγωγής του καλλιτέχνη. Έναρξη δηλώσεων συμμετοχής: Δευτέρα 23 Νοεμβρίου στο  [email protected] με την αναφορά ΤWL@MOMusModern.

-Παρασκευή 27 Νοεμβρίoυ, 19:00-20:30:  «TogetherWeLook / Μαζί Βλέπουμε» τα έργα τoυ Στήβεν Αντωνάκου μαζί με έργα της ρωσικής πρωτοπορίας από την έκθεση «Στήβεν Αντωνάκος: Φως - Ο Στήβεν Αντωνάκος και η ρωσική πρωτοπορία» στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά. Έναρξη δηλώσεων συμμετοχής: Τρίτη 24 Νοεμβρίου στο [email protected] με την αναφορά ΤWL@MOMusAlexMylona.

-Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, 19:00-20:30:  «TogetherWeLook / Μαζί Βλέπουμε» τα έργα της γλύπτριας Άλεξ Μυλωνά στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά. Έναρξη δηλώσεων συμμετοχής: Τρίτη 24 Νοεμβρίου στο [email protected] με την αναφορά ΤWL@MOMusAlexMylona.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Τέλος υγειονομική «βόμβα» 10 ετών – Πάνω από τον Περιφερειακό (ΦΩΤΟ)
Συνεργεία του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου καθάρισαν μέρος της τεράστιας παράνομης χωματερής πάνω από τον Περιφερειακό
Θεσσαλονίκη: Τέλος υγειονομική «βόμβα» 10 ετών – Πάνω από τον Περιφερειακό (ΦΩΤΟ)