Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Η φετινή Γιορτή της Γαλλοφωνίας στις οθόνες μας!

Λόγω συνθηκών της πανδημίας Covid-19, όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Διαδίκτυο

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Διαδικτυακά θα πραγματοποιηθεί η φετινή Γιορτή της Γαλλοφωνίας, στη Θεσσαλονίκη. Κάθε χρόνο, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα της Γαλλοφωνίας στις 20  Μαρτίου, η γαλλική γλώσσα γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο. Το 2021 ωστόσο λόγω συνθηκών της πανδημίας Covid-19, όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Διαδίκτυο.

Η Γενική Πρόξενος της Γαλλίας και Διευθύντρια Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης Sandrine Mouchet αναφέρει σε σημείωμά της: «Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης με όλους τους συνεργάτες του, σας προσκαλεί να γιορτάσουμε τη γαλλοφωνία με ένα πλούσιο και ποικίλο πρόγραμμα, ειδικά για φέτος αποκλειστικά στο Διαδίκτυο. Είτε είστε μαθητής, φοιτητής, εκπαιδευτικός, εργαζόμενος, συνταξιούχος ή απλά άτομο εξωστρεφές και με πολλές ανησυχίες, επιτρέψτε στον εαυτό σας να εκπλαγεί από την ποικιλία εκδηλώσεων που σας προτείνουμε: διαλέξεις, συζητήσεις, διαγωνισμοί, εργαστήρια, ψηφιακά μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα για προβολή των ιδεών της γαλλοφωνίας και των συγγραφέων της κ.λπ. Πιστεύουμε ότι όλο αυτό το πρόγραμμα παρουσιάζει την ποικιλομορφία των δράσεων μας για τη γαλλοφωνία στη Θεσσαλονίκη».

Μια ματιά τις εκδηλώσεις

francophonie.jpg

Το ευρύ κοινό μπορεί να παρακολουθήσει το Εργαστήριο Δημιουργίας βιβλίου-αντικειμένου με θέμα «Αλφαβητάριο της ετερότητας» και συνεργασία του Συλλόγου Arts en Cercle.

Στις 16.3 θα δημιουργηθεί μια ομάδα, θα συζητηθούν οι έννοιες της ετερότητας και του Άλλου. Θα επιλεγούν οι λέξεις μέσα από την τέχνη και τη φιλοσοφία. Στις 21.3 οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με το κομμάτι της δημιουργίας και θα δημιουργήσουν ένα συλλογικό αλφαβητάρι, ένα βιβλίο αντικείμενο.

Στις 5/3 ώρα 19.00 θα γίνει Λογοτεχνική συνάντηση με τον Camille de Toledo (σημ. ένας από τους τέσσερεις φιναλίστ του βραβείου Gongourt 2020 αλλά και του Βραβείου Goncourt Ελλάδας), ενώ στις 18/3, την ίδια ώρα σειρά θα έχει η λογοτεχνική συνάντηση με τη συγγραφέα και ποιήτρια Κατερίνα Αποστολοπούλου με αφορμή την δίγλωσση συλλογή της, «Είδα τον Σίσυφο ευτυχισμένο», και τα ζητήματα τής παράλληλης γραφής σε δύο γλώσσες (αυτο-μετάφραση).

Η συζήτηση θα είναι στα γαλλικά και στα ελληνικά. Οι λογοτεχνικές συναντήσεις θα συνεχιστούν στις 26/3 με τη Djaïli Amadou Amal η οποία απέσπασε το Βραβείο Γκονκούρ Μαθητών Λυκείου και είναι στους τέσσερεις φιναλίστ για το Βραβείο Γκονκούρ Ελλάδας.

Σε παιδιά 6 έως 10 ετών απευθύνεται το εργαστήρι γλωσσικού κεντρίσματος «Τα ζώα μέσα από τους μύθους του Ζαν Ντε Λα Φονταίν» που θα γίνει 17,19 και 20/3, για την παρακολούθηση του οποίου δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζει κανείς γαλλικά.

Στις Επιμορφώσεις για καθηγητές γαλλικής γλώσσας εντάσσεται η εκδήλωση «Μαγειρεύοντας μαζί στη γαλλοφωνία Επιρροή της γαλλικής γαστρονομίας» στις 19/3 που θα έχει και εργαστήριο για την ιστορία της σοκολάτας στη Γαλλία, καθώς και μια επίδειξη με μους σοκολάτας και των παραλλαγών της και συντονίστρια την Σμαράγδα Ντασιούδη Μακρή.

Στο εκπαιδευτικό κομμάτι εντάσσεται και το Εργαστήριο εξοικείωσης με τις εκπαιδευτικές προσεγγίσεις του TV5MONDE στις 26/3.

jean_de_la_fontaine.jpg

Μεγάλο μέρος των εκδηλώσεων θα αναπτυχθεί στα κοινωνικά δίκτυα. Εκεί θα γίνουν:

α) Μαραθώνιοι Ανάγνωσης για καθηγητές καθηγήτριες & μαθητές-μαθήτριες (20-31/3) με τους μαθητές να διαβάζουν του Αισώπου και του Ζαν ντε Λα Φονταίν με αφορμή και τον εορτασμό των 400 χρόνων από τη γέννηση του τελευταίου,

β) ανάρτηση αποφθεγμάτων επτά συγγραφέων οι οποίοι έχουν λαμπρύνει τη γαλλική λογοτεχνία (16-30/3),

γ) στο instagram θα τρέξει το «Λέξη προς Λέξη με τους E.X.I.S» (20/3) με επίκεντρο την ετυμολογική ανάλυση σε λέξεις της επικαιρότητας,

δ) αναφορά στο ρόλο της γαλλικής γλώσσας στη Θεσσαλονίκη μέσα και από τη στήλη Chroniques du Jeudi (Ιστορικές Αναδρομές κάθε Πέμπτη) (19/3)

ε) και Τα γαλλικά εν δράσει στο Γαλλικό Σχολείο Θεσ/νίκης (16-30/3)όπου μαθητές-μαθήτριες του Γαλλικού Σχολείου Θεσ/νίκης ζουν τη γαλλική γλώσσα με πολλαπλές και διαδραστικές δράσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Οι μαθητές θα παρουσιάσουν ένα πρότζεκτ γύρω από την ποίηση και την απαγγελία, ενώ κατά τη διάρκεια της "Εβδομάδας Τύπου", θα κατανοήσουν το σύστημα των μέσων ενημέρωσης, θα διαμορφώσουν την κριτική τους σκέψη και θα σφυρηλατήσουν την ταυτότητα του ενεργού πολίτη.

Η συμμετοχή / παρακολούθηση είναι δωρεάν!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπίλλιας: Εντός του έτους το Διάταγμα για ανάπλαση παραλιακού μετώπου Θεσσαλονίκης
Τι είπε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της ΠΚΜ, απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία»
Μπίλλιας: Εντός του έτους το Διάταγμα για ανάπλαση παραλιακού μετώπου Θεσσαλονίκης