Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θοδωρής Μαυρογιώργης: «Βάζουμε στα τραγούδια θέματα της καθημερινότητας»

Ο δημιουργός μίλησε μαζί μας με αφορμή τον δικό του «Superman»

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Ο Θοδωρής Μαυρογιώρης θέλησε τα τραγούδια που θα φτιάξει με την στιχουργό Ειρήνη Τσαγκαράκη να βασίζονται σε διαλόγους από θέματα που τους απασχολούν. Κάπως έτσι γεννήθηκε και η ιδέα για τον «Superman» ένα τραγούδι που μιλάει για την απώλεια, τη μνήμη, την απώλεια της μνήμης, το Αλτσχάιμερ. Ο δικός τους Superman είναι πιο γήινος, πιο ευάλωτος. Όμως δίνει τη δική του μάχη. Αυτό το κομμάτι θα ενταχθεί στον έναν από τους δύο δίσκους που ετοιμάζει για το φθινόπωρο. Ο ίδιος μιλώντας μαζί μας είπε πως η ενασχόληση με την μουσική ήρθε φυσικά στην ζωή του. Αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πανδημίας στους καλλιτέχνες λέγοντας πόσο επηρέασε την παραγωγικότητά τους,  ενώ μίλησε και για το πώς ενυπάρχουν στοιχεία από προηγούμενους σταθμούς της καριέρας του στο solo project που έχει ξεκινήσει.

 

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το τραγούδι Superman;

-Η ιδέα του Σούπερμαν γεννήθηκε μέσα από κουβέντα με την Ειρήνη Τσαγκαράκη. Έχοντας συζητήσει, προηγουμένως, πως θα ήθελα τα τραγούδια μας να είναι διάλογοι από τις παρέες μας σε θέματα που μας απασχολούν. Η Ειρήνη έχει ένα αγαπημένο της πρόσωπο που νοσεί με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, οπότε κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα. Είναι η ανάγκη μας περισσότερο, να συνομιλήσουμε και να επικοινωνήσουμε πράγματα που μας απασχολούν στην καθημερινότητά μας και να τα βάλουμε στο κέντρο, να μην τα κρύψουμε.

-Το Αλτσχάιμερ είναι μια νόσος που πλήττει τη μυαλό. Πόσο σημαντική είναι η ευαισθητοποίηση και η έγκαιρη ενημέρωση;

-Από όποια σκοπιά κι αν το δεις η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση είναι ίσως το πιο σπουδαίο πράγμα σε αυτές τις περιπτώσεις. Είναι τεράστιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φροντιστές των ανθρώπων που νοσούν όπως και του οικογενειακού του περιβάλλοντος. Ειδικά σε μια περίοδο που σιγά σιγά ωθούμαστε στην αποξένωση ο ένας με τον άλλο, και επιστρέφει η αντίληψη του να κοιτάει ο καθένας την καμπούρα του, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενημερωνόμαστε και να στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

-Ποια θέση έχουν οι σούπερ ήρωες στο κομμάτι και γιατί δεν μπορούν να σώσουν την κατάσταση με τις «υπερδυνάμεις» τους;

-Οι υπερήρωες έχουν τη θέση των γλυκών στιγμών  από τη μια και από την άλλη των ανθρώπων που αγωνίζονται για τους ανθρώπους με Αλτσχάιμερ. Των φροντιστών. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρώ πως οι υπερδυνάμεις τους είναι περισσότερο γήινες παρά εξωπραγματικές. Δεν έχουν τη δύναμη να θεραπεύσουν, όπως θα συνέβαινε σε ένα κόμικ ίσως, αλλά έχουν τη δύναμη να αμβλύνουν τις δυσκολίες που έρχονται  και με τη φροντίδα τους να δώσουν τη ζεστασιά που χρειάζεται η ψυχή αυτών των ανθρώπων που κάποια στιγμή θα νιώσουν μόνοι. Αυτή η «υπερδύναμη», για μένα είναι σπουδαία.

thodoris_mayrogiorgis_-_soyperman.jpg

-Πότε, πού και πώς μπήκε η μουσική στη ζωή σας;

-Νιώθω πως προϋπήρχε η μουσική στη ζωή μου πολύ πριν συνειδητοποιήσω πως υπάρχει καθώς προέρχομαι από ένα πατρικό σπίτι που μόνιμα ακουγόταν μουσική, είτε από το ραδιόφωνο, είτε επειδή έπαιζε κιθάρα ο πατέρας μου. Γι’ αυτό, ίσως, δεν είχα ποτέ στο μυαλό μου ως όνειρο ή ως σκέψη το αν θα ακολουθήσω μια επαγγελματική καριέρα ως μουσικός ή τραγουδιστής. Ήταν κατά κάποιο τρόπο μια φυσιολογική εξέλιξη, όπως για παράδειγμα όταν μεγαλώνεις, συνεχίζεις να παίζεις αλλά αλλάζουν τα παιχνίδια σου. Από αυτοκινητάκια ή παζλ, γίνονται επιτραπέζια ή μουσικά όργανα.

-Πώς ήταν η μετάβαση από τους Wedding Singers, στη μπάντα του Σταυρού του Νότου και έπειτα στη σόλο καριέρα;  

-Στην πραγματικότητα αυτή η διαδρομή από Σταυρό σε Wedding μετά πάλι πίσω και ξανά σε Wedding Singers έχει γίνει αρκετές φορές. Στην ουσία ήταν η ανάγκη μου κάπως να ισορροπίσω μεταξύ του αγγλόφωνου και του ελληνόφωνου στίχου. Πάντα κάτι μου έλειπε από τη μουσική στον ελληνόφωνο στίχο που τραγουδούσα στο Σταυρό και αντίστοιχα κάτι μου έλειπε από το στίχο όταν τραγουδούσα με τους Wedding Singers. Για αυτό το λόγο στο solo project που έχει ξεκινήσει επιχειρώ να μιξάρω αυτές τις δυο εκδοχές.

superman.jpg

-Η πανδημία έχει επηρεάσει και τον χώρο των τεχνών; Ποιο αποτύπωμα θα αφήσει στους δημιουργούς;

-Φυσικά και έχει επηρεάσει τον χώρο των τεχνών, ίσως και περισσότερο από όλους τους κλάδους αν δούμε πως μιλάμε για μια σχεδόν ολοκληρωτική παύση για παραπάνω από ένα χρόνο μέχρι στιγμής και βλέπουμε. Το αποτύπωμα στους δημιουργούς θα το δούμε στο επόμενο διάστημα. Κακά τα ψέμματα, ζώντας σε ένα τόσο δύσκολο περιβάλλον με τόσο μεγάλης χρονικής διάρκειας lockdowns και απαγορεύσεις, θεωρώ πως είναι σχεδόν ακατόρθωτο για όλους μας να παραμείνουμε παραγωγικοί και σε όσο το δυνατό υψηλότερο επίπεδο. Αλλά θεωρώ, πως είναι ένας χώρος που έτσι κι αλλιώς είμαστε μαθημένοι να μαχόμαστε και να μην τα παρατάμε, επομένως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα τα καταφέρουμε.

-Πείτε μας 5 άλμπουμ που σάς κράτησαν συντροφιά στα lockdown…

-Θα σας πω 5 albums που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2020 και πέρασα πάρα πολύ ωραία μαζί τους.

ΜΑΖΟΗΑ – Μέχρι που φτάνουν τα απωθημένα

Παιδί Τραύμα – Θα καταστρέψω τον κόσμο

HumeAssine – The sweetest sound

Nalyssa Green – Ταξίδι αστρικό

Νατάσσα Μποφίλιου – Εποχή του θερισμού.

 

-Ποια τα επόμενα βήματά σας;

-Ο στόχος είναι να ολοκληρωθούν και να κυκλοφορήσουν 2 LP που ετοιμάζουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021. Το ένα σε παραγωγή του Κου Κ - έχουν κυκλοφορήσει ήδη από αυτόν τα Ψάρια και το Πόσο άντρας είσαι -  και το άλλο σε παραγωγή του Παντελή Νικηφόρου, από το οποίο έχει κυκλοφορήσει ο Superman. Από εκεί και πέρα σιγά σιγά με τη μπάντα μου οργανωνόμαστε για live εμφανίσεις όταν θα επιτραπούν αυτές, και συνεχίζω να κάνω σχέδια για νέα τραγούδια και συνεργασίες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ σε παιδιά κάτω των 13 σε πόλη στη Γαλλία
Κάθε ανήλικος ηλικίας κάτω των 13 ετών δεν θα μπορεί, χωρίς να συνοδεύεται από έναν ενήλικο, να κυκλοφορεί από τις 23.00 έως τις 06.00 σε δημόσιους...
Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ σε παιδιά κάτω των 13 σε πόλη στη Γαλλία
Η επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί όσους ξεχνούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους
Ένας καθηγητής του Χάρβαρντ μιλά για τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών που διατρέχουν όσοι αμελούν τη στοματική τους υγιεινή
Η επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί όσους ξεχνούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους