Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κωνσταντίνος Μοσχάτος: «Το μυστήριο μού κεντρίζει το ενδιαφέρον»

Ο συγγραφέας θα βρίσκεται στην πόλη μας για να υπογράψει το αστυνομικό μυθιστόρημά του «Ρωξάνη»

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Τη νύχτα της Μεγάλης Παρασκευής, ένα νεαρό κορίτσι πέφτει από τον βράχο της Μονεμβασιάς. Ο Άρης Βικέλας, ένας συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας που βρίσκεται στην Καστροπολιτεία αναζητώντας έμπνευση, μπλέκεται χωρίς να το καταλάβει στον μυστηριώδη θάνατο της Ρωξάνης Λάσκαρη. Αυτά συμβαίνουν στο μυθιστόρηματου Κωνσταντίνου Μοσχάτου με τίτλο «Ρωξάνη». Ο ίδιος θα βρίσκεται αύριο (27/6) 19.00-21.00 στο σταντ 37 των εκδόσεων  Κλειδάριθμος στο πλαίσιο του 40ου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί στην Παραλία Λευκού Πύργου για να υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του. Λίγο πριν απάντησε στις ερωτήσεις μας.

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το βιβλίο;

-Η ιδέα γεννήθηκε σ' ένα ταξίδι μου στο κάστρο της Μονεμβασιάς. Στην άνω πόλη δημιουργήθηκε στη φαντασία μου μια σκηνή, από τις εναρκτήριες του βιβλίου. Αυτό το έναυσμα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ήθελα μια ατμοσφαιρική νουάρ ιστορία με ήρωες καθημερινούς ανθρώπους σε μια κλειστή κοινωνία, βοήθησαν στο να ενισχυθεί η ιδέα μου με άλλες σκηνές για όσο διάστημα έμεινα εκεί αλλά και μετά, ώσπου να καθίσω να τη γράψω.

-Ένας συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο και ως δημοσιογράφος; Είναι ο Άρης Βικέλας το alter ego σας;

-Όχι, δεν θα έλεγα κάτι τέτοιο. Ήθελα έναν ήρωα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ουσιαστικά έναν αντι-ήρωα με πληγωμένο ψυχισμό που θα έχει στοιχεία και θα κάνει πράγματα που δεν θα έκανα εγώ. Ασυνείδητα ίσως και να έδωσα κάποια δικά μου στοιχεία στον Άρη, όμως σε γενικές γραμμές νομίζω είναι αρκετά διαφορετικός από μένα και δρα αυτόνομα, σαν να ήταν κάποιος πραγματικός ολοκληρωμένος χαρακτήρας.

- Ο ήρωάς σας, ενώ η αστυνομία θέλει να κλείσει βιαστικά την υπόθεση, επιμένει. Πού θα τον οδηγήσει η περιέργειά του;

-Θα τον οδηγήσει στο να πολεμήσει τα σκοτάδια του και να αλλάξει τη ζωή του με πολλούς τρόπους. Πέρα από τη λύση του μυστηρίου, που έτσι κι αλλιώς συνιστά μια πρόκληση, θα ανακαλύψει τη γενναιότητα που κρύβει πίσω από τις φοβίες, την τόλμη και τον δυναμισμό που μπορούν να προκύψουν μέσα από τις συγκρούσεις και τις αποκαλύψεις. Ενώ παράλληλα θα περπατήσει και μονοπάτια συναισθηματικής φόρτισης από έναν ξαφνικό έρωτα.

synedeuxi_mosxatos.jpeg

-Πώς λειτουργεί η τοποθεσία στην πλοκή του βιβλίου;

-Έχει μεγάλη επίδραση στην ιστορία, σε σημείο που έχω πεισθεί  ότι δεν θα μπορούσα να την έχω τοποθετήσει αλλού. Από το στάδιο της έμπνευσης, το κάστρο μού καθόρισε σημαντικό μέρος της πλοκής και της εξέλιξής της, συνεισέφερε σε όλη την ατμόσφαιρα του μυστηρίου, περικλείοντας ταυτόχρονα τα χαρακτηριστικά της μικρής, κλειστής και γεμάτης μυστικά κοινωνίας που ήθελα να φτιάξω.

-Τι αγαπάτε στα αστυνομικά μυθιστορήματα;

-Μου κεντρίζει αρκετά το ενδιαφέρον το μυστήριο και ειδικότερα το έγκλημα. Όχι μόνο από την πλευρά των στοιχείων, των γρίφων και της εξιχνίασης του, αλλά και από τη μεριά των προσωπικών ιστοριών. Τα κίνητρα, οι συγκρούσεις, οι δύσκολες καταστάσεις κι οι ακραίες δράσεις  των ηρώων που εμπλέκονται γύρω του, δημιουργούν ένα κόσμο με πολλά μονοπάτια, σκοτεινό και κυνικό, όπως μπορεί να γίνει καμιά φορά η ζωή.

-Ποιοι οι δικοί σας αγαπημένοι συγγραφείς;

-Από τους παλιούς, μου αρέσει πολύ ο Τσάντλερ με τις προσωποκεντρικές ιστορίες κι ο Σιμενόν για την εμβάθυνση στα ψυχολογικά προφίλ των ηρώων. Από τους νεότερους ο Κινγκ κι ο Νέσμπο είναι από τους πλέον αγαπημένους μου, ο ένας για την ποικιλία στις ιστορίες και την τόσο άρτια αφήγηση κι άλλος για τη δράση και την σκοτεινή και βρόμικη πλευρά του τόσο πολιτισμένου κι αναπτυγμένου βορρά.

-Ποια στοιχεία είναι αυτά που κεντρίζουν την προσοχή σας για να τα κάνετε ιστορία;

-Σε πρώτο επίπεδο είναι μια κεντρική ιδέα από κάποιο θέμα της καθημερινής ζωής που μπορεί να είναι διαφορετικό απ' αυτό που φαίνεται. Ή που σε δύσκολες καταστάσεις να οδηγήσει έναν άνθρωπο στα άκρα. Από κει και έπειτα, μπορεί να κεντρίσει την προσοχή μου οτιδήποτε. Μια φανταστική εικόνα μπροστά σε μια πραγματική, όπως στην περίπτωση της Ρωξάνης. Κάποιο τοπίο, μια συναισθηματική κατάσταση, ένα κοινωνικό γεγονός, ένας έντονος διάλογος, μια ιστορία που μου έχουν διηγηθεί ή ακόμα και μια είδηση. Και φυσικά οι ανθρώπινες συμπεριφορές. Μέσα από πράγματα της καθημερινής ζωής παίρνω έμπνευση για να γράψω μια φανταστική ιστορία.

-Τι διαβάζετε αυτό το διάστημα;

-Τον κύριο Μερσέντες του Στίβεν Κινγκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ