Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θοδωρής Τσάτσος: «Τα ανάπηρα άτομα έχουν ισότιμα δικαιώματα σε εργασία, ψυχαγωγία και κοινωνική ζωή»

Για τις δράσεις του στην προσπάθειά του να φέρει τα άτομα με απώλεια όρασης πιο κοντά στην τέχνη και στην εργασία μίλησε ο κ. Τσάτσος

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Να δημιουργήσει ευκαιρίες που θα φέρουν άτομα με απώλεια όρασης πιο κοντά στην τέχνη αλλά και θα βοηθήσουν στην καλύτερη εξυπηρέτησή τους σε καταστήματα λιανικής πώλησης επιχειρεί ο Θοδωρής Τσάτσος . Μεγάλη του αγάπη όμως είναι η μουσική. Και το πρώτο  ολοκληρωμένο album του με τίτλο «Το πιο δικό μου ψέμα» που κυκλοφορεί από την MLK στάθηκε αφορμή για μια κουβέντα μαζί του. "Είναι σημαντικό πια ο κόσμος να σταματήσει να σκέφτεται για την αναπηρία με στερεότυπα και να αρχίσει να αντιλαμβάνεται πως τα ανάπηρα άτομα έχουν απολύτως ισότιμα δικαιώματα στην εργασία, στην ψυχαγωγία και οποιοδήποτε άλλο τομέα της κοινωνικής ζωής", τόνισε, ενώ μίλησε για το "Διαβάζω για άλλους" που προωθεί την ισότιμη πρόσβαση ατόμων με απώλεια όρασης στη γνώση και τη λογοτεχνία, αλλά και για το «Dialogue in the dark», μια έκθεση στην οποία οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μια βιωματική προσομοίωση ενός περιπάτου στην πόλη στο απόλυτο σκοτάδι με τη βοήθεια ξεναγών που είναι άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης.

-Τι είναι η μουσική για εσάς;

-Είναι καταφύγιο, απόλαυση και θεραπεία. Όλες μου οι στιγμές μικρές και μεγάλες  είναι συνδεδεμένες με μουσική.

 

-Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτήν και ποιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε;

-Τραγουδούσα από πολύ μικρός αλλά πιο συνειδητά το πρώτο συγκρότημα το έκανα στα δεκαοκτώ μου. Ύστερα ξεκίνησα και μαθήματα φωνητικής ενώ παράλληλα άρχισα να παίζω σε μικρές μουσικές σκηνές. Όπως για τους περισσότερους πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες οι μεγαλύτερες δυσκολίες έχουν να κάνουν με το να μπορέσουν τα τραγούδια σου να φτάσουν στον κόσμο. Αυτό είναι κάτι που θέλει χρόνο, επιμονή και πίστη σε αυτό που κάνεις.

-Δραστηριοποιήστε στο θέμα της ισότιμης πρόσβασης ατόμων με απώλεια όρασης στη λογοτεχνία και τη γνώση. Πόσο σημαντικές είναι τέτοιες πρωτοβουλίες και πόσο τις γνωρίζουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι;

-Η ισότιμη πρόσβαση στη λογοτεχνία και τη γνώση είναι θεμελιώδες δικαίωμα. Χωρίς το βιβλίο το πνεύμα και η καρδιά παραμένουν πολύ φτωχά. Προσωπικά χρωστάω παρά πολλά σε ανθρώπους που διάβασαν ένα βιβλίο σε εμένα είτε προσωπικά είτε το ηχογράφησαν ώστε να μπορώ να έχω πρόσβαση σε αυτό. Τα τελευταία έξι χρόνια μέσα από την ενασχόλησή μου με το «Διαβάζω για τους άλλους», έχω τη χαρά να συναντώ όλο και περισσότερο κόσμο που αγκαλιάζει τις δράσεις μας και γίνεται μέρος τους.

-Παράλληλα μέσω της Black light φροντίζετε για την καλύτερη εξυπηρέτηση πελατών με προβλήματα όρασης. Πώς λειτουργεί αυτή η κοινωνική επιχείρηση;

-Η «Black Light» είναι μια κοινωνική επιχείρηση στην οποία οι περισσότεροι εργαζόμενοι είμαστε άτομα με οπτική αναπηρία. Δημιουργούμε εκπαιδεύσεις για το προσωπικό καταστημάτων λιανικής πώλησης με αντικείμενο την σωστή εξυπηρέτηση πελατών με οπτική αναπηρία. Παράλληλα δημιουργούμε βιωματικές δράσεις σε σχολεία όπου τα παιδιά εξοικειώνονται με την αναπηρία, το διαφορετικό και έρχονται σε επαφή πρακτικά με την έννοια της συμπερίληψης. Ένας μεγάλος μας στόχος που ξεκινάμε τώρα να τον υλοποιήσουμε είναι η επαναλειτουργία του «Dialogue in the dark». Πρόκειται για μια έκθεση στην οποία οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μια βιωματική προσομοίωση ενός περιπάτου στην πόλη στο απόλυτο σκοτάδι με τη βοήθεια ξεναγών που είναι άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης. Η έκθεση φιλοξενήθηκε για τέσσερα χρόνια στο θέατρο «Badminton» και συγκέντρωσε χιλιάδες επισκέπτες.

-Πόσο ευαισθητοποιημένη είναι η κοινωνία σε θέματα ευκαιριών και ευαισθησίας απέναντι σε άτομα με αναπηρίες;

-Μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν είναι ακόμα εξοικειωμένο με την αναπηρία και τους ανάπηρους. Δυστυχώς υπάρχουν ακόμα πολλοί μύθοι και στερεοτυπικές αντιλήψεις που συνδέουν την αναπηρία μόνο με δυσκολίες και περιορισμούς. Από την άλλη είναι ελπιδοφόρο πως οι συζητήσεις για την συμπερίληψη των αναπήρων ατόμων στην κοινωνική ζωή ανοίγουν ολοένα και πιο συχνά. Είναι σημαντικό πια ο κόσμος να σταματήσει να σκέφτεται για την αναπηρία με στερεότυπα και να αρχίσει να αντιλαμβάνεται πως τα ανάπηρα άτομα έχουν απολύτως ισότιμα δικαιώματα στην εργασία, στην ψυχαγωγία και οποιοδήποτε άλλο τομέα της κοινωνικής ζωής.

thodoris_tsatsos_7.jpg

-Μιλήστε μας για τον δίσκο σας με τίτλο «Το πιο δικό μου ψέμα»…

-Είναι ένας δίσκος εννέα τραγουδιών. Οι στίχοι σε οκτώ από αυτά είναι δικοί μου και ένα υπογράφει η Αθηνά Σπανού. Οι συνθέτες του δίσκου είναι ο Κώστας Γάκης, ο Δημήτρης Ιλεμόσογλου, ο Σπύρος Παρασκευάκος, ο Γιώργος Κυριάκος και ο Γρηγόρης Πολύζος που έχει κάνει επίσης την ενορχήστρωση και την παραγωγή. Ερμηνευτικά πέρα από εμένα συμμετέχει η Πολυξένη Καράκογλου σε δύο κομμάτια. Ο δίσκος κυκλοφορεί από την MLK. Είμαι ιδιαίτερα περήφανος για το υλικό και τους συνεργάτες που πλαισιώνουν αυτή τη δουλειά. Νιώθω μεγάλη τιμή που η πρώτη μου εμφάνιση στη δισκογραφία γίνεται με αυτό το δίσκο.

-Τι θα περιλαμβάνει το καλοκαίρι σας;

-Δεν είμαι άνθρωπος των διακοπών μεγάλης διάρκειας. Υπάρχει λοιπόν αρκετή δουλειά και κάποια σχέδια για καινούργια τραγούδια που σιγά σιγά μπαίνουν σε εφαρμογή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ