Χειρόφρενο τραβούν σήμερα Τρίτη 3 Νοεμβρίου με 24ωρη πανελλαδική απεργία οι εργαζόμενοι στα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ, με βασικό αίτημα την υπογραφή νέας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν κανονικά στο πόστο τους με τα δρομολόγια να διεξάγονται κανονικά.
Όπως δήλωσε στο TyposThes o κ. Κοζκόζης Παύλος, πρόεδρος του Σωματείος εργαζομένων ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, στην απεργία θα συμμετέχει η Διοίκηση του Σωματείου, με παρουσία στην κινητοποίηση στην Αθήνα.
Η κινητοποίηση αφορά εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων και οργανώνεται από την Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ).
Η Ομοσπονδία ζητά ενιαία ρύθμιση των όρων αμοιβής και εργασίας για το σύνολο του προσωπικού στα ΚΤΕΛ της χώρας, καθώς και αυξήσεις στους μισθούς και διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Η ημέρα της κινητοποίησης συμπίπτει με την εκδίκαση της προσφυγής της Ομοσπονδίας στο Εφετείο Αθηνών, με την οποία η ΟΣΜΕ ζητά την ακύρωση της υπ' αριθμ. 8/2026 Διαιτητικής Απόφασης της Πενταμελούς Επιτροπής Διαιτησίας του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι εργαζόμενοι, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις των αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ «λυμαίνονται υπό διαχρονική κυβερνητική κάλυψη, το δημόσιο έργο της συγκοινωνίας της χώρας μη σεβόμενες το μόχθο των χιλιάδων εργαζομένων και δεν είναι διατεθειμένες να παραχωρήσουν ούτε ελάχιστο μέρος της πίτας, την οποία απολαμβάνουν επί σχεδόν ογδόντα (80) χρόνια», σημειώνουν σε σχετική ανακοίνωση.
Όπως αναφέρεται από την ΟΣΜΕ, «η Πενταμελής Επιτροπή Διαιτησίας ακύρωσε την πρωτοβάθμια απόφαση της Τριμελούς Επιτροπής Διαιτησίας του Μαΐου του 2026, η οποία προέβλεπε στοιχειώδεις αυξήσεις και απέρριψε την προσφυγή μας ως δήθεν «απαράδεκτη», αφήνοντας εκατοντάδες εργαζόμενους χωρίς καμία ουσιαστική μισθολογική και θεσμική κάλυψη», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι και καλούν μαζικά τους συναδέλφους τους στην πανελλαδική απεργιακή τους κινητοποίηση.