Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πολυξένη Καράκογλου: «Ο κόσμος έχει αντιληφθεί την σημαντικότητα της τέχνης»

Είναι άδικο να χάσουμε άλλον έναν χρόνο από τη ζωή μας επιλέγοντας να μη ζούμε, σχολίασε η δημιουργός με αφορμή το live που θα δώσει στη Θεσσαλονίκη

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Δημιουργική, με νέες προτάσεις και με όρεξη για μουσική η Πολυξένη Καράκογλου δεν άφησε την καραντίνα να την καταβάλει. Αντίθετα η καλλιτέχνης μέσα στην καραντίνα έκανε το νέο της δίσκο με τίτλο «Σημεία Στίξης», διασκεύασε το Bohemian Rhapsody, έγραψε πολλά καινούργια τραγούδια ενώ δεν παρέλειψε να αγωνιστεί και για τα δικαιώματα των μουσικών που για πολλούς μήνες ήταν σε αναστολή. Η ίδια ομολογεί πως οι 24 ώρες δεν της αρκούν και τα κόμματα γίνονται τα απαραίτητα σημεία στίξης στην καθημερινότητά της.

Στην πόλη μας έρχεται να μας συστήσει το νέα της κομμάτια. Θα μοιραστεί τη σκηνή του Block 33 με τον με τον Παντελή Κυραμαργιό στις4 Σεπτεμβρίου ((26ης Οκτωβρίου 33)). «Ο κόσμος έχει αντιληφθεί την σημαντικότητα της τέχνης» είπε μιλώντας μαζί μας λίγο πριν τη συναυλία. Παράλληλα αναφέρθηκε και στο κομμάτι της διδασκαλίας, με δεδομένο πως διδάσκει φωνητική – σύγχρονο τραγούδι. «Ο δάσκαλος πρέπει να νοιάζεται, να αγαπάει τον άνθρωπο, να μην σταματάει να μελετάει, να ξέρει να παραδέχεται τα λάθη του, και να γίνεται κάθε μέρα καλύτερος…», σημείωσε χαρακτηριστικά. Περισσότερα στη συνέντευξη που ακολουθεί.

 

-Τα σημεία στίξης καθορίζουν το τέλος, τις ανάσες, τις ερωτήσεις. Πότε βάζετε τα δικά σας σημεία στίξης στην ζωή;

-Κάθε μέρα προσπαθώ να έχει η ζωή μου όλα τα σημεία στίξης, όλα τα χρώματα που αυτά επιβάλλουν. Αλλά για να είμαι απόλυτα ειλικρινής το κόμμα είναι αυτό που υπερισχύει. Προσπαθώ να χωρέσω τόσα πολλά πράγματα μέσα σε 24 ώρες (τις περισσότερες φορές με παταγώδη αποτυχία) που θέλοντας και μη το κόμμα καθίσταται απαραίτητο…Παρ’ ολ’ αυτά τα 2 πιο σημαντικά είναι το ερωτηματικό και το θαυμαστικό. Ερωτηματικό για να θέτω τις σωστές ερωτήσεις στον εαυτό μου και να με επαναφέρω στη τάξη και θαυμαστικό για να μην πάψω να βλέπω όλα όσα με ενθουσιάζουν και να τα ακολουθώ.

-Πώς γεννήθηκε ο δίσκος;

-Τα πρώτα τραγούδια αυτού του άλμπουμ προέκυψαν χωρίς κανέναν απώτερο στόχο. Ήταν μια ανάγκη που προέκυψε μετά από μια υπέροχη κουβέντα με την Αθηνά Σπανού, εκείνη έστειλε τους στίχους και εγώ έγραψα τη μουσική. Αφού όμως δημιουργήθηκαν, η απόφαση να γίνουν ολοκληρωμένη δουλειά ήταν μια απόλυτα συνειδητή απόφαση, δύσκολη θα έλεγα, καθώς άνοιξα δική μου εταιρεία για να τα κυκλοφορήσω ονόματι «Moika Records» με σκοπό να έχουν τη μορφή και την οπτικοποίηση που ήθελα. Έπειτα ήρθαν στην παρέα ο Μάριος Ιβάν Παπούλιας και ο Αλέξανδρος Κούρος που έκαναν την ενορχήστρωση με σεβασμό και μεράκι, ο Κώστας Παρίσσης που με μαγικό τρόπο έκανε την ηχογράφηση και το mastering των τραγουδιών, ο Αποστόλης Πλατανιάς που έκανε τη φωτογράφηση και η Πηνελόπη Πατσέλη που έφτιαξε το υπέροχο εξώφυλλο και φυσικά μην ξεχάσω τον Άκη Βαλεργάκη που έχει αναλάβει όλα τα βιντεοκλίπ που ανεβαίνουν λίγα λίγα στο προσωπικό μου κανάλι στο youtube( Polyxeni Karakoglou).

polyxeni_karakogloy_1.jpg

-Στις 4/9 θα έρθετε Θεσσαλονίκη. Τι θα ακούσουμε;

-Καταρχάς να πω ότι θα έρθουμε μαζί με τον Παντελή Κυραμαργιό έναν υπέροχο τραγουδοποιό που θαυμάζω απεριόριστα και για τα τραγούδια του αλλά και γιατί είναι υπέροχος τύπος! Οριακά κάνει και stand up comedy κατά τη διάρκεια του live. Είναι από τους φίλους και συνεργάτες που πραγματικά απολαμβάνω 100% τα live μας. Σας έχουμε ετοιμάσει ένα πρόγραμμα με δικά μας τραγούδια πιο παλιά και καινούργια , περιστοιχισμένα με αγαπημένες διασκευές που ταιριάζουν στο ύφος της μουσικής μας. Στη συναυλία αυτή συμμετέχει ο Γιάννης Ταυλάς, όπου θα παίξει και εκείνος δικά του τραγούδια καθώς και έγχορδα, και ο Θανάσης Μάντζαρης θα μας συνοδεύσει στο πιάνο και στο καχόν.

-Το καλοκαίρι είχαμε επιστροφή στα ζωντανά θεάματα. Πώς ήταν η επαφή με το κοινό;

-Είχα τη χαρά να παρουσιάσω για πρώτη φορά τα Σημεία Στίξης, και με μεγάλη μου έκπληξη παρατήρησα ότι ο κόσμος παρακολούθησε με μεγάλη αγάπη και προσοχή.

Νοιώθω πως μετά από αυτή τη δύσκολη περίοδο που έχουμε περάσει, ο κόσμος έχει αντιληφθεί την σημαντικότητα της τέχνης, και ενδιαφέρεται περισσότερο για νέα πράγματα και νέους ανθρώπους.

-Πιστεύετε πως ο κόσμος μπορεί να είναι διστακτικός στο να έρθει σε κλειστούς χώρους, δεδομένων των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν προσφάτως;

-Ναι, αυτό είναι σίγουρα κάτι που ένα ποσοστό ανθρώπων θα επιλέξει είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω φόβου, είτε λόγω φόβου για τους άλλους. Όπως και να έχει όμως αυτή η απομόνωση, πέρα από σοβαρές αιτίες (ζητήματα υγείας κλπ) δεν πιστεύω πως είναι κάτι που πρέπει να θεωρήσουμε απολύτως φυσιολογικό. Αν κάποιος έχει εμβολιαστεί, προσέχει, και αποφασίσει να διασκεδάσει σε χώρους όπου τηρούνται τα μέτρα, οι πιθανότητες να κολλήσει είναι μικρές και συγκεκριμένα να περάσει και άσχημα την ασθένεια. Οπότε το να χάσουμε άλλον έναν χρόνο από τη ζωή μας επιλέγοντας να μη ζούμε το θεωρώ άδικο για εμάς.

polyxeni_karakogloy_2.jpg

-Η πανδημία φαίνεται πως θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί. Πόσο επηρέασε τη δική σας ζωή και καθημερινότητα; Τι ελπίζετε για το επόμενο φθινόπωρο;

-Προσωπικά με πείσμωσε…Μέσα στην καραντίνα έκανα τα Σημεία Στίξης, διασκεύασα το Bohemian Rhapsody, έγραψα πολλά καινούργια τραγούδια και το πιο σημαντικό ένωσα τις δυνάμεις μου με συναδέλφους για να απαιτήσουμε τα αυτονόητα. Παρ’ όλ’ αυτά εργασιακά ήταν πολύ σκληρό για όλους μας, ευτυχώς συνέχισα τα μαθήματα μου διαδικτυακά με τους μαθητές μου.

Το Φθινόπωρο ετοιμάζω την παράσταση μου «Σημεία Στίξης» με μια όμορφη μπάντα με ενορχηστρωτή τον Μάριο Ιβάν Παπούλια και τον Αλέξανδρο Κούρο, που ενορχήστρωσαν και το άλμπουμ. Στόχος είναι να παρουσιάσω αυτήν την παράσταση σε όλη την Ελλάδα. Ακόμη θα συνεχίσουμε να παίζουμε με τον πολυαγαπημένο μου Παντελή Κυραμαργιό το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουμε το Σάββατο, όπου μας βγάλει ο δρόμος μας!

-Διακριθήκατε στην 4η ακρόαση Νέων Δημιουργών και Ερμηνευτών της Μικρής Άρκτου. Πόσο σημαντικές είναι τέτοιες πρωτοβουλίες για νέους δημιουργούς;

-Είναι πολύ σημαντικό το έργο που έχει ήδη κάνει η Μικρή Άρκτος με αυτή την πρωτοβουλία. Το ξεκίνημα ενός δημιουργού, ερμηνευτή, στιχουργού, φαίνεται πάρα πολύ δύσκολο, οπότε η Άρκτος ανοίγει την πόρτα. Πιστεύω πως θα έπρεπε να το τολμήσουν και άλλες εταιρείες φορείς, ομάδες. Έχουμε εξαιρετικούς νέους καλλιτέχνες που απλά πρέπει να ανακαλυφτούν και να στηριχθούν έμπρακτα.

-Ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής σας είναι και η διδασκαλία. Ποια εφόδια πρέπει να έχει ένας δάσκαλος;

-Καταρχάς να δηλώσω ότι λατρεύω τη διδασκαλία σαν επάγγελμα γενικά. Στα φοιτητικά μου χρόνια δίδασκα παιδιά σε φροντιστήριο ξένων γλωσσών, αγγλικά και μουσικοκινητική, και τώρα τα τελευταία χρόνια έχω τους μαθητές μου στη φωνητική-σύγχρονο τραγούδι.

Ο δάσκαλος πρέπει να νοιάζεται, να αγαπάει τον άνθρωπο, να μην σταματάει να μελετάει, να ξέρει να παραδέχεται τα λάθη του, και να γίνεται κάθε μέρα καλύτερος…Είναι υπέροχο να βλέπεις νέους ανθρώπους να σε εμπιστεύονται, έπειτα να εμπιστεύονται τη φωνή τους και να κάνουν θαύματα, να προχωρούν και να ανεβάζουν τον πήχη καθημερινά!

Αφού ολοκλήρωσα τις σπουδές μου και με το δίπλωμα της μονωδίας αλλά και κάνοντας σεμινάρια με εξειδικευμένους φωνιάτρους και φωνοθεραπευτές, αντιλήφθηκα την αναγκαιότητα της διδασκαλίας και σε κλάδους που δεν τους περνάει από το μυαλό. Γι’ αυτό το λόγοπλέον διδάσκω και διαδικτυακά σε περιοχές που δεν μπορώ να πάω, ετοιμάζω διαδικτυακά σεμινάρια αλλά και ειδικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς με τίτλο «Η χρήση της φωνής μέσα στην τάξη».

-Ποια τα επόμενα βήματά σας;

-Πριν την καραντίνα μπλέχτηκα με έναν ταλαντούχο παραμυθά-μουσικό-στιχουργό τον Γιώργο Καλτσούνη, όπου μου θύμισε πόσο πολύ αγαπώ το παιδικό τραγούδι. Έτσι δημιουργήσαμε παιδικά τραγούδια , ένα όμορφο παιδικό παραμύθι και μέσα στο 2021 θα το ετοιμάσω με στόχο να κυκλοφορήσει το 2022.

Χρήσιμα

Για το live στις 4/9/2/2021 στο Block 33

Ώρα έναρξης: 21.00. Εισιτήρια: εδώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ουκρανία: Εκκενώνονται δύο νοσοκομεία στο Κίεβο υπό το φόβο ρωσικών επιδρομών
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 1.682 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης
Ουκρανία: Εκκενώνονται δύο νοσοκομεία στο Κίεβο υπό το φόβο ρωσικών επιδρομών
«Ακριβό μου σπίτι»: Δεύτερη ακριβότερη στην ΕΕ η Ελλάδα - Πόσος μισθός πάει για στέγαση
Eάν ληφθεί υπόψη το εισόδημα που έχουν τα ελληνικά νοικοκυριά, τότε θεωρείται η δεύτερη ακριβότερη χώρα στη στέγαση
«Ακριβό μου σπίτι»: Δεύτερη ακριβότερη στην ΕΕ η Ελλάδα - Πόσος μισθός πάει για στέγαση