Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

63 ΦΚΘ: Άνοιξαν οι καταθέσεις για την Αγορά

Μέχρι πότε είναι οι προθεσμίες για συμμετοχές

Πιστή στο ραντεβού της και στηρίζοντας για ακόμα μία χρονιά το ελληνικό σινεμά, η Αγορά, το αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, επιστρέφει δυναμικά στο πλαίσιο της 63ης διοργάνωσης (3-13 Νοεμβρίου 2022) με τα τμήματα AgoraFilm Market, Crossroads Co-productionForum και Agora Works in Progress. Παράλληλα, συνεχίζονται οι επιτυχημένες δράσεις AgoraShortFilmLab, Meet the Future και ThessalonikiLocarno Industry Academy.

Η Αγορά στηρίζει τον κινηματογράφο της ευρύτερης γεωγραφικής μας περιοχής, ιδιαίτερα των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Οι χώρες στις οποίες επικεντρώνεται η Αγορά και που έχουν δυνατότητα να καταθέσουν προτάσεις και ταινίες είναι οι εξής: Αίγυπτος, Αλβανία, Αλγερία, Αρμενία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Β. Μακεδονία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γεωργία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κόσοβο*, Κροατία, Κύπρος, Λίβανος, Λιβύη, Μάλτα, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Παλαιστίνη, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Συρία, Τουρκία, Τσεχία, Τυνησία. Η Αγορά του Φεστιβάλ που επί χρόνια υποστηρίζεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Creative Europe Media καλεί τους ενδιαφερόμενους δημιουργούς να καταθέσουν τα κινηματογραφικά σχέδια και τις ταινίες τους.

Αναλυτικά τα τμήματα της Αγοράς και οι τελικές ημερομηνίες καταθέσεων: 

18ο ΦΟΡΟΥΜ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΩΝ CROSSROADS

6-10 Νοεμβρίου 2022

Ημερομηνία τελικών καταθέσεων: 18 Ιουλίου 2022

Στόχος του Crossroads Co-productionForum είναι να υποστηρίξει τους παραγωγούς ταινιών μυθοπλασίας μεγάλου μήκους που συνδέονται με περιοχές της Μεσογείου, της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Οι ταινίες πρέπει να είναι παραγωγές ή συμπαραγωγές από χώρες αυτών των γεωγραφικών περιοχών ή ταινίες των οποίων συγκεκριμένα στοιχεία της ιστορίας τους συνδέονται με αυτές τις περιοχές. Οι παραγωγοί των επιλεγμένων κινηματογραφικών σχεδίων σε ανάπτυξη θα έχουν την δυνατότητα να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τα σχέδιά τους με συμπαραγωγούς, διανομείς, εκπροσώπους εταιρειών πωλήσεων (salesagents) και κορυφαίους ειδικούς από τομείς της παραγωγής. 

Στις προηγούμενες εκδόσεις του, το Crossroads Co-productionForum συμπεριέλαβε κινηματογραφικά σχέδια όπως τα προσφάτως βραβευμένα Ghosts της ΑzraDenizOkyay (μεγάλο βραβείο στο φεστιβάλ Βενετίας Critics’ Week 2020) και 200 Meters του AmeenNayfeh (Βραβείο κοινού VeniceDays 2020), όπως επίσης και τα βραβευμένα Οι Ατίθασες της DenizGamzeErgüven, September της Πέννυ Παναγιωτοπούλου, Ακίνητο Ποτάμι του Άγγελου Φραντζή, When I SawYou της AnnemarieJacir, As I OpenmyEyes της LaylaBouzid, Park της Σοφίας Εξάρχου, The Cakemaker του OfirRaulGraizer, Το μυστικό συστατικό του GjorceStavreski, μεταξύ άλλων.

 

AGORA WORKS IN PROGRESS 

6 -10 Νοεμβρίου 2022

Ημερομηνία τελικών καταθέσεων: 9 Σεπτεμβρίου 2022

Το τμήμα Agora Works in Progress της Αγοράς του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί προβολές, οι οποίες αφορούν αποκλειστικά τους διαπιστευμένους της Αγοράς και παρουσιάζονται στους παραγωγούς, εκπροσώπους πωλήσεων (salesagents), διανομείς και εκπροσώπους φεστιβάλ που θα συμμετέχουν στην 63η διοργάνωση. Με αυτό τον τρόπο, οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να είναι οι πρώτοι που θα ανακαλύψουν ταινίες μεγάλου μήκους από τη Μεσόγειο, την κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, σε ένα στάδιο αμέσως πριν την ολοκλήρωση τους. 

Ανάμεσα στις ταινίες που έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν στο Works in Progress της Αγοράς περιλαμβάνονται και οι εξής: Η Πόλη και η Πόλη των Σύλλα Τζουμέρκα και ΧρήστουΠασσαλή (Διαγωνιστικό τμήμα BerlinaleEncounters 2022) Σελήνη, 66 Ερωτήσεις της Ζακλίν Λέντζου (Διαγωνιστικό τμήμα BerlinaleEncounters 2021), RockBottomRiser του FernSilva (Special Mention -BerlinaleEncounters 2021), SWEAT του MagnusvonHorn (Cannes2020 Label),  LastDay of Spring της IsabelLamberti (L’ACID Cannes2020 Label), Papicha της MouniaMeddour (Ένα Κάποιο Βλέμμα 2019 Φεστιβάλ Καννών).

AGORA FILM MARKET 

4 - 12 Νοεμβρίου 2022  

Ημερομηνία τελικών καταθέσεων: 15 Οκτωβρίου 2022

Το AgoraFilm Market προωθεί την πλειοψηφία των ταινιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αλλά και ταινίες από τις χώρες στις οποίες επικεντρώνεται η Αγορά και δεν συμμετέχουν στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα σε μεγαλύτερο αριθμό ταινιών να βρουν το δρόμο προς άλλα φεστιβάλ και εταιρείες διανομής. Επίσης παρουσιάζεται μια επιλογή από ελληνικές ταινίες παραγωγής των δύο τελευταίων ετών. Στόχος της Αγοράς είναι να φέρει σε επαφή τους επαγγελματίες με τους σκηνοθέτες και παραγωγούς για νέες και μελλοντικές συνεργασίες.

Thessaloniki Locarno Industry Academy

Οι αιτήσεις για το 63ο Φεστιβάλ θα ανοίξουν σύντομα
 

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μαζί με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο συνδιοργανώνουν το Industry Academy. Η Ακαδημία λειτουργεί ήδη επιτυχώς στην Ελβετία, το Μεξικό, τη Βραζιλία, τη Νέα Υόρκη, το Λίβανο και τη Ν. Αφρική και είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει σκοπό να βοηθήσει τους νέους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου που ειδικεύονται στην προώθηση και διανομή ταινιών. Απευθύνεται, επίσης, σε επαγγελματίες των newmedia και τους βοηθά να επεκτείνουν την εμπειρία τους και να διευρύνουν το επαγγελματικό τους δίκτυο στα πεδία των διεθνών πωλήσεων, του μάρκετινγκ, της διανομής και του προγραμματισμού ταινιών.

Η Αγορά επίσης διοργανώνει τα:
 

AgoraShortFilmLab

Το AgoraShortFilmLab για ταινίες μικρού μήκους στο πλαίσιο του 63ου ΦΚΘ, αποτελεί μια πρωτοβουλία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και το Clermont-Ferrand International ShortFilmFestival. Στο νεοσύστατο εργαστήριο της Αγοράς συμμετέχουν οι σκηνοθέτες που θα κερδίσουν τα σημαντικότερα βραβεία στο Εθνικό Διαγωνιστικό του 45ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (Χρυσός Διόνυσος Καλύτερης Ταινίας, Βραβείο Σκηνοθεσίας, Βραβείο Σεναρίου), καθώς και οι τρεις σκηνοθέτες που απέσπασαν τα σημαντικότερα βραβεία στο φετινό φεστιβάλ του Κλερμόν-Φεράν (Μέγα Βραβείο στο Διεθνές Διαγωνιστικό, Μέγα Βραβείο στο LabCompetition και Μέγα Βραβείο στο Εθνικό Διαγωνιστικό).

Οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με κορυφαίους επαγγελματίες του χώρου, λαμβάνοντας ανεκτίμητες πρακτικές συμβουλές για τα επόμενα βήματά τους στον χώρο και ειδικότερα για το πέρασμα στον κόσμο των ταινιών μεγάλου μήκους. Οι εισηγητές του AgoraShortFilmLab θα καταθέσουν τις πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις τους για διάφορα στάδια της κινηματογραφικής διαδικασίας, όπως το σενάριο, η παραγωγή, το μάρκετινγκ και ο κομβικός ρόλος των salesagents. Παράλληλα, θα προσφέρουν κατευθυντήριες γραμμές στους τομείς του pitching και του networking, καθώς και χρήσιμες πληροφορίες για τα ευρωπαϊκά κινηματογραφικά προγράμματα. Οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες θα έχουν, επίσης, την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ και τις δράσεις της Αγοράς, καθώς και να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις με συναδέλφους και καταξιωμένους επαγγελματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Meet the Future


Κάθε χρόνο παρουσιάζει στους καλεσμένους της Αγοράς από το εξωτερικό ανερχόμενους δημιουργούς και επαγγελματίες που διαμένουν στην Ελλάδα από διαφορετικούς τομείς του κινηματογραφικού φάσματος.

Το 2019 στο Meet the Future συμμετείχαν 15 σκηνοθέτιδες και σκηνοθέτες ελληνικών ταινιών μικρού μήκους που οι ταινίες τους έχουν προβληθεί τα τελευταία πέντε χρόνια στα μεγαλύτερα φεστιβάλ κινηματογράφου του κόσμου ή έχουν κερδίσει υποψηφιότητα για τα βραβεία Όσκαρ, και δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία τους.

Το 2020 το Meet the Future παρουσίασε οκτώ ανερχόμενους διευθυντές φωτογραφίας, νέους στην ηλικία, αλλά ήδη διακεκριμένους επαγγελματίες. Επιλέχθηκαν οι διευθυντές φωτογραφίας που έχουν κάνει μικρού μήκους ή/και μία μεγάλου μήκους ταινία, οι οποίοι είτε έχουν βραβευτεί ως διευθυντές φωτογραφίας σε ελληνικό φεστιβάλ μικρού ή μεγάλου μήκους, είτε ταινία τους μικρού ή μεγάλου μήκους έχει συμμετάσχει σε μεγάλα Φεστιβάλ του εξωτερικού.

Οι διευθυντές φωτογραφίας δημιούργησαν ο καθένας μια μικρού μήκους ταινία ειδικά για την παρουσίαση τους στην Αγορά του ΦΚΘ.

Το 2021, στο Meet theFuture τη σκυτάλη πήραν οι νέοι επαγγελματίες του μοντάζ, που καθιερώνονται σταδιακά στην ελληνική και διεθνή αγορά. Οι επτά προσκεκλημένοι παρουσίασαν στους Έλληνες και ξένους επαγγελματίες του σινεμά το showreel τους, παρακολούθησαν ομιλίες και εργαστήρια, ενώ είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δύο στοχευμένες, κεκλεισμένων των θυρών, συναντήσεις με τον Γιώργο Μαυροψαρίδη και τον Γιάννη Χαλκιαδάκη.

AgoraTalks

Κάθε χρόνο η Αγορά παρουσιάζει στους επαγγελματίες του σινεμά και στα πρότζεκτ που συμμετέχουν στην Αγορά, τα εργαλεία για καλύτερη κατανόηση στα πολλά και διάφορα θέματα που τους απασχολούν. Από την ανάπτυξη σεναρίου, τη συμπαραγωγή, το μάρκετινγκ, την πώληση και διανομή μιας ταινίας, η Αγορά φέρνει στο προσκήνιο ειδικούς που μοιράζονται τις εμπειρίες τους και πρακτικές συμβουλές.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διαδικασία υποβολής αιτήσεων, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.filmfestival.gr ή να επικοινωνήσετε στο e-mail [email protected] και στο τηλ. 210 8706000.

Υπεύθυνη Αγοράς: Γιάννα Σαρρή ([email protected])

Υπεύθυνη Crossroads Co-productionForum: Αγγελική Βέργου ([email protected]), Συντονισμός: Έρρικα Ζαχαροπούλου ([email protected]). Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα της Αγοράς: https://www.filmfestival.gr/el/professionals/agora-gr

*Ο χαρακτηρισμός αυτός δεν θίγει τις θέσεις ως προς το καθεστώς, είναι δε σύμφωνος με την UNSCR 1244/1999 και τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Θεσσαλονίκη: Πρωτοπόρο φάρμακο δωρεάν για πάσχοντες με 2 καρκίνους

Θεσσαλονίκη: Μαθητές σε ρόλο ερευνητή στη Θέρμη - Ποια η ποιότητα αέρα

Καιρός στη Θεσσαλονίκη: Με ζέστη ξυπνάει η πόλη – Πότε έρχονται βροχές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φρίκη στη Νέα Σμύρνη - Εξέδιδαν 14χρονη από δομή φιλοξενίας ανηλίκων
Μια κοινωνική λειτουργός ενημέρωσε σχετικά την ΕΛΑΣ που συνέλαβε τρία άτομα, τα οποία είχαν συναντηθεί με την 14χρονη σε ξενοδοχείο του Μεταξουργείου
Φρίκη στη Νέα Σμύρνη - Εξέδιδαν 14χρονη από δομή φιλοξενίας ανηλίκων
Θεσσαλονίκη: Στην ανακρίτρια ο απόστρατος που έκλεισε τα παιδιά του σε ΙΧ με υγραέριο
Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν – Ποιες είναι οι κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν
Θεσσαλονίκη: Στην ανακρίτρια ο απόστρατος που έκλεισε τα παιδιά του σε ΙΧ με υγραέριο