Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βιβλία που παρουσιάζονται τις επόμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη

Σε κεντρικά βιβλιοπωλεία

Επιμέλεια: Λεμονιά Βασβάνη

 

Πολλές βιβλιοπαρουσιάσεις έχουν προγραμματιστεί στην πόλη για το επόμενο διάστημα. Ενδεικτικά το TyposThes σας αναφέρει μερικές από αυτές.

-Την Πέμπτη 26 Μαΐου στις 19:00oι Εκδόσεις IANOS παρουσιάζουν στον ΙΑΝΟ της Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλους 7,  τον τρίτο τόμο του βιβλίου του Μανόλη Ξεξάκη «Το θέατρο της Οικουμένης», που έχει τον τίτλο Ουρανοδύτης.  Με τον τόμο αυτό ολοκληρώνεται ένα μυθιστόρημα που ανιχνεύει σχέσεις πάθους απαγορευμένες από θεούς κι ανθρώπους, στιγμές της Ιστορίας που καταρρακώνουν κάθε είδους ανθρωπισμό, αντιφάσεις στον έρωτα, στην κατασκοπεία και στην ιδέα-ψυχή. 

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο καθηγητής στο Τμήμα Μαθηματικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννης Αντωνίου, ο συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτήςΣάββας Καλεντερίδης, και ο συγγραφέας του βιβλίου  Μανόλης Ξεξάκης,.

Την εκδήλωση συντονίζει ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης, ο οποίος θα εισηγηθεί και το θέμα της εκδήλωσης. 

kseksakis_to_theatro_tis_oikoumenis_c_mik.jpg

 Όσο για την πλοκή;

Το Θέατρο της Οικουμένης είναι ένα μυθιστόρημα που ανιχνεύει αντιφάσεις στον έρωτα, την κυριακάτικη στολή μας, που όμως υπονομεύεται από την προδοσία για την οποία ευθύνονται τα ένστικτα, στην κατασκοπεία, που είναι αναγκαία για τη συνέχεια των κοινωνιών μας αλλά και παραβαίνει τους νόμους τους, και στην ιδέα «ψυχή», που δημιουργεί προσδοκίες για αιώνιο μέλλον αλλά και είναι κατασκευή του εγκεφάλου μας. 

Με τον τρίτο τόμο ολοκληρώνεται η ιστορία της ζωής του Βασίλη Ευαγγελίδη και των προσώπων που εμπλέκονται στην αφήγηση, καθώς και τα ταξίδια στο Άγιον Όρος, στο Ρέθυμνο, στην Κοζάνη, στη Βιέννη, στην Πράγα, στο Μιλάνο και στη Βενετία. Τα ταξίδια αυτά είναι πρόσχημα για να ενσωματωθούν στην αφήγηση μεγάλες στιγμές των επιστημών, των τεχνών, της ιστορίας του ελληνικού έθνους και της «σκέψης» των προγόνων μας.

Εκτός από τη συναρπαστική πλοκή, που θα ανταμείψει τον υπομονετικό αναγνώστη, αναλύονται στο βιβλίο: 

- Η ελληνική ταυτότητα όπως την αποτύπωσε πριν από 225 χρόνια ο Ρήγας Φεραίος στη «Χάρτα» του. 

- Οι στίχοι του Οδυσσέα Ελύτη: «Ποια ψυχή να φεύγει και μυρίζει / τόσο δυνατά ο αέρας και άλλο δεν αντέχω».  

- Τα αποσπάσματα του Ηράκλειτου: «Όταν πεθάνουν οι άνθρωποι, τους περιμένουν πράγματα που δεν ελπίζουν κι ούτε μπορούν να φανταστούν» και «Οι ψυχές μυρίζουν όσο βρίσκονται στον Άδη». 

- Τα μαθηματικά παράδοξα, αλλά κι ερωτήματα όπως το «γιατί δεν μπορεί να κατασκευαστεί τέλειος χάρτης της Γης». 

- Ο αγώνας για τα σύνορά μας, το άλυτο Κυπριακό, η εμπλοκή του διπλωμάτη ποιητή Γιώργου Σεφέρη στις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου του 1959, κι η ανιστόρητη διεκδίκηση των βραχονησίδων του Αιγαίου από τους Τούρκους. 

denaxas.jpg

-Το βιβλίο του Μιχάλη ΔεναξάΟύτε Ρωμιόςούτε Τούρκος” θα παρουσιαστεί του την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022 και ώρα 19.00στο βιβλιοπωλείο του Αρμού Θεσσαλονίκης (Πρασακάκη 5, Θεσσαλονίκη) σε μια εκδήλωση που γίνεται σε συνεργασία με την«Ένωση Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ελλάδος»

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: η Φιλόλογος, υποψ. Διδάκτωρ Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. Αγλαΐα Αρχοντά, η Φιλόλογος, Msc Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας & Διευθύντρια 1ου Γυμνασίου Ευόσμου Παναγιώτα Βλάχου, η Ποιήτρια, Δοκιμιογράφος Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου, ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Θεολόγων Κεντρικής Μακεδονίας & Πρόεδρος «Ένωσις Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Β.Ε.» Πολύβιος Στράντζαλης,  και ο συγγραφέας του βιβλίου Μιχάλης Δεναξάς.

Θα συμμετάσχει το μουσικό σχήμα «Οι Ωδηπόροι της Σαλονίκης».

Ο συγγραφέας έχει προσωπικά βιώματα από την Πόλη καθώς τα ανέμελα παιδικά του χρόνια διακόπηκαν, όταν αναγκάστηκε να έρθει με την οικογένειά του στην Αθήνα το 1964 λόγω των τελευταίων διωγμών. Σε σημείωμα του για το βιβλίο αναφέρει τα εξής: «Επτά χρονών ήμουν, όταν η μάνα μου με πήρε από το χέρι και μαζί με τη γιαγιά μου, που ήταν φορτωμένες με ό,τι μπορούσαν να κουβαλήσουν, πήραμε την ανηφόρα της γειτονιάς μας. Χωρίς να καταλάβω πολλά-πολλά βρεθήκαμε στην Ελλάδα. Η ζωή μας άλλαξε μέσα σ ένα βράδυ. Η χαρά έφυγε από τα πρόσωπά μας και οι δυσκολίες άρχισαν να μας βαραίνουν. Ως τότε ζούσαμε μια ευτυχισμένη ζωή. Τώρα έπρεπε να προσαρμοστούμε και να επιβιώσουμε σε συνθήκες τελείως διαφορετικές. Η προσαρμογή δύσκολη. Ξένοι ανάμεσα σε ξένους. Γεννήθηκα από Έλληνες γονείς. Για τους Τούρκους ήμουν Ρωμιός, για τους Έλληνες Τούρκος. Είκοσι χρόνια έζησα χωρίς πατρίδα… Ούτε Ρωμιός ούτε Τούρκος».

endoxoteros_agonas.jpg

-Η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Ο ενδοξότερος αγώνας- Η Ελληνική Επανάσταση του 1821» του Αριστείδη Ν. Χατζή, Καθηγητή Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διευθυντή Ερευνών στο κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ) θα γίνει την Παρασκευή 27 Μαΐου στις 19:00 στην Αίθουσα Τελετών του Πειραματικού Σχολείου ΑΠΘ (Δελμούζου 1, 54631, Θεσσαλονικη).

Πρόκειται για μια μνημειώδης επισκόπηση της τεράστιας σημασίας της Ελληνικής Επανάστασης που διαβάζεται ως μυθιστόρημα. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος κα η παρουσίαση γίνεται σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αποφοίτων του Πειραματικού Σχολείου του ΑΠΘ

και το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟS.

hroniko.jpg

-Ο εκδοτικός οίκος University Studio Press μας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου
«Το χρονικό μιας εκούσιας απαγωγής Aline Fernandez Diaz – Σπύρος Αλιμπέρτης, Θεσσαλονίκη 1914» σε επιμέλεια της Μαρίας Πλαστήρα-Βαλκανου την Πέμπτη 26.5 ώρα 19.00  στην Casa Bianca (Β.Ολγας 180). Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, ΑΠΘΜαρία Καβάλα, ο Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ Δημήτρης Κ. Μαυροσκούφης και 
Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ – Συγγραφέας Λέων Α. Ναρ.

Η πλοκή μας μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη του 1914, στην Casa Bianca, το αρχοντικό του Εβραίου Dino Fernandez Diaz, όπου ένας απαγορευμένος έρωτας συγκλονίζει την οικογένεια και την τοπική κοινωνία. Το βιβλίο δίνει το χρονικό της εκούσιας απαγωγής και φωτίζει την ιστορία του Σπύρου και της Aline μέσα από τις αδημοσίευτες μέχρι σήμερα επιστολές τους στον κοινό τους φίλο, τον αρχιτέκτονα και ζωγράφο Δημήτρη Πικιώνη.
Πηγή: Cityportal
https://cityportal.gr/to-chroniko-mias-ekoysias-apagogis-aline-fernandez-diaz-spyros-alimpertis-thessaloniki-1914/

-O Σύλλογος Ιδιοκτητών ΚΞΓ PALSO Θεσσαλονίκης και οι Εκδόσεις ΓΕΡΜΑΝΟΣ μας προσκαλούν το Σάββατο 28 Μαΐου 2022 και ώρα 19.00 στην παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος της Τέρψας Αγαθοκλέους-Παπακώστα «Ένας Κύπριος αγνοούμενος στις στράτες της Σμύρνης».

Χαιρετισμό θα απευθύνουν: ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη κ. Σπύρος Μιλτιάδης και ο εκδότης Ανδρέας Γερμανός.

Για το βιβλίο θα μιλήσει η Μαρία Αγγελίδου. Αποσπάσματα, απαγγελίες και αφήγηση ιστορικών γεγονότων: Τέρψα Αγαθοκλέους-Παπακώστα, Γεωργία Παστελλή, Αριστείδης Βλαχοπάνος. Η παρουσίαση θα λάβει χώρα στην αίθουσα διαλέξεων του Αριστοτέλειου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας (Α.Μ.Φ.Ι.Θ) (Ναυάρχου Βότση 3-Προβλήτα Α΄ Λιμάνι Θεσσαλονίκης).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί Υπό την Αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη

Όσο για το βιβλίο; Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα όπου μπλέκονται οι ανθρώπινες σχέσεις με την Ιστορία. Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, φυλακισμοί, βασανιστήρια βάζουν εμπόδια στις ζωές των κεντρικών ηρώων του βιβλιου.

 

-Ο ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΙΑΝΟS (Γρ. Παλαμά 3, Θεσσαλονίκη Τηλ.: 231 026 8682) και οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ προσκαλούν μικρούς και μεγάλους αναγνώστες στην υπογραφή του νέου βιβλίου της Έλενας Αρτζανίδου, στον χώρο του βιβλιοπωλείου το  Σάββατο 28/05/2022 στις  12:00 μμ

Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

-Την ίδια μέρα και ώρα η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι Εκδόσεις Θερμαϊκός παρουσιάζουν στον ΙΑΝΟ της Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλους 7, το βιβλίο της Κατερίνας Ζωγραφάκη με τίτλο «Ένα παιδί που περπατούσε με τα χέρια» στον ΙΑΝΟ της Θεσσαλονίκης. Ασυμβίβαστος, παρορμητικός, με όρεξη για ζωή –παρά τις αντιφάσεις της–, ανίκανος όμως να χωρέσει στο καλούπι για το οποίο προορίζεται, ο Αλέξης βλέπει τον κόσμο από το δικό του πρίσμα. Βρίσκεται πια στο κατώφλι της ενηλικίωσης κι όπως του είναι αδύνατο να συμβιβαστεί, η θάλασσα θα αποδειχθεί η μόνη έξοδος διαφυγής από τη σκληρή πραγματικότητα που τον περιβάλλει. 

Συμμετέχουν στην παρουσίαση οι: 

Άρης Δημοκίδης, δημοσιογράφος, συγγραφέας 

Γιάννης Λαμπριανίδης, αρχιτέκτων μηχανικός, αντιπρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης 

Σοφία Νικολαΐδου, συγγραφέας 

Χριστόφορος Πριτσούλης, ωκεανοπόρος, διευθυντής της Σχολής Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θάλασσας του ΝΟΘ .

Τη συζήτηση θα συντονίσει η σύμβουλος marketing, Γιώτα Ζωγραφάκη. 

teliko_xekatharisma.jpg

Τα βιβλία του Γιάννη Μπελενιώτη, "Το τελικό ξεκαθάρισμα", "Σχέδιο για την επόμενη μέρα" και "Το τελικό ξεκαθάρισμα - η εκδίκηση", που κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία, θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Mediterranean Palace Hotel (Σαλαμίνος 3, Θεσσαλονίκη), το Σάββατο 28 Μαΐου 2022, ώρα 12.00’.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο υφυπουργός υποδομών Γεώργιος Καραγιάννης, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ηβουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου,  και ο συγγραφέας. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Φώτης Κουτσαμπάρης.

«Το τελικό ξεκαθάρισμα»  είναι ο τίτλος του πρώτου βιβλίου του Γιάννη Μπελενιώτη, που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2020. Πρόκειται για μυθιστόρημα με υπόθεση που εστιάζει στα παρασκήνια της πολιτικής και εκτυλίσσεται σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Ακολούθησε, στα μέσα του 2021, το «Σχέδιο για την επόμενη ημέρα», το οποίο περιλαμβάνει σκέψεις και προτάσεις για τη Θεσσαλονίκη, την Οικονομία, την Ανάπτυξη, την Πολιτική.

Στις αρχές Μαρτίου 2022 κυκλοφόρησε το τρίτο βιβλίο του με τίτλο «Το τελικό ξεκαθάρισμα – η εκδίκηση», το οποίο αποτελεί συνέχεια του πρώτου πολιτικού μυθιστορήματος του συγγραφέα «το τελικό ξεκαθάρισμα».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Καμίνι για 4 μέρες η Θεσσαλονίκη: Χτυπάει 36άρι ο καιρός – Ποια η πιο καυτή ημέρα

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ θα μείνει αύριο για 4 ώρες η Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Έρχεται το Φεστιβάλ Βιβλίου στη Νέα Παραλία – Γιορτή για 17 ημέρες

Θεσσαλονίκη: Τουρισμός και νέες επενδύσεις στη συνάντηση Τζιτζικώστα - Τσούνη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πούτιν: Απειλεί ότι θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου λόγω πλαφόν
«Δεν θα είμαστε χαμένοι σε καμιά περίπτωση», διαβεβαίωσε ο Ρώσος Πρόεδρος κάνοντας λόγο για ενδεχόμενη μείωση της παραγωγής λίγες μέρες μετά την...
Πούτιν: Απειλεί ότι θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου λόγω πλαφόν
Τα αγροτικά προϊόντα της Κεντρικής Μακεδονίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Σε δηλώσεις του ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποτελούν μία από τις πλέον δυναμικές αγορές για τα τρόφιμα και ποτά της...
Τα αγροτικά προϊόντα της Κεντρικής Μακεδονίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα