Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Παράταση διαγωνισμού στη μνήμη του ζωγράφου Λουκά Βενετούλια

Πανελλήνιος διαγωνισμός ζωγραφικής - Μέχρι πότε η παράδοση έργων

Παράταση έως και την Τετάρτη 8 Ιουνίου δίνει το Τελλόγλειο σε όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στον πανελλήνιο διαγωνισμό ζωγραφικής στη μνήμη του Λουκά Βενετούλια, παραδίδοντας το έργο τους στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος (Αγίου Δημητρίου 159Α, Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54636).

Πρόκειται για τον 4ο πανελλήνιο διαγωνισμό ζωγραφικής με τίτλο «Διαγωνισμός ζωγραφικής: Λουκάς Βενετούλιας»στον οποίο μπορούν να συμμετάσχουν καλλιτέχνες έως 35 ετών (ενήλικες, με ημερομηνία γέννησης από 01.01.1987 και έπειτα). Το θέμα του φετινού 4ου διαγωνισμού είναι η κλιματική αλλαγή και ο κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να υποβάλλει ένα ζωγραφικό έργο. Πενταμελής κριτική επιτροπή θα επιλέξει τέσσερα έργα μεταξύ των διαγωνιζομένων και το καλύτερο από αυτά θα βραβευτεί με συμβολικό χρηματικό ποσό. Στα υπόλοιπα τρία έργα, θα απονεμηθούν ισότιμοι έπαινοι. Τα τέσσερα επιλεγμένα έργα, θα παραμείνουν στη συλλογή του Τελλογλείου Ιδρύματος.

Τα έργα του διαγωνισμού θα εκτεθούν εντός του εκθεσιακού χώρου του Τελλογλείου Ιδρύματος το 2022. Συνημμένο, θα βρείτε αρχείο με τους όρους και τις προϋποθέσεις του 4ου Πανελλήνιου διαγωνισμού ζωγραφικής «Λουκάς Βενετούλιας».

Υποβολή των έργων: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 9:00-14:00.

Περισσότερες πληροφορίες: Γραμματεία Τελλογλείου 2310991610 τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 09:00 – 15:00.

Όροι και προϋποθέσεις του διαγωνισμού:

diagonismos_loykas_benetoylias_4.jpg

• Ο διαγωνισμός καθιερώθηκε ως θεσμός, στη μνήμη του ζωγράφου Λουκά Βενετούλια.

• Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και σ’ αυτόν μπορούν να συμμετέχουν ενήλικες καλλιτέχνες έως τριάντα πέντε (35) ετών, χωρίς κανέναν άλλο περιορισμό.

• Οι διαγωνιζόμενοι υποβάλλουν από ένα ζωγραφικό έργο ο καθένας, μαζί με το βιογραφικό τους σημείωμα. Η μεγαλύτερη διάσταση του έργου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 150 εκ., χωρίς περιορισμό για μικρότερα μεγέθη.

• Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού είναι πενταμελής.

• Τα έργα του διαγωνισμού εκτίθενται σε χώρο του Ιδρύματος για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το οποίο ανακοινώνεται έγκαιρα και σε περίπτωση μεγάλου αριθμού έργων, η κριτική επιτροπή αποφασίζει πόσα και ποια έργα θα εκτεθούν.

• Η κριτική επιτροπή επιλέγει τέσσερα (4) από τα εκτιθέμενα έργα. Το καλύτερο από αυτά βραβεύεται με συμβολικό χρηματικό ποσό και στα άλλα τρία έργα απονέμονται τρεις ισότιμοι έπαινοι.

• Τα τέσσερα επιλεγμένα έργα παραμένουν στη συλλογή του Τελλογλείου Ιδρύματος.

• Η προκήρυξη του διαγωνισμού δημοσιοποιείται σε κάθε διαθέσιμο μέσο, στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Instagram, Twitter κ.λπ.

• Για τη φετινή, 4η διεξαγωγή του διαγωνισμού, η διάρκεια υποβολής των έργων ορίζεται από 4 Μαΐου έως 8 Ιουνίου 2022 (Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 9:00-14:00). Ο χρόνος διενέργειας του διαγωνισμού και η παρουσίαση των έργων θα ανακοινωθεί έγκαιρα.

• Το έργο παραδίδεται είτε αυτοπροσώπως από τον ίδιο τον καλλιτέχνη με την υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου παράδοσης – παραλαβής, είτε με εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο συνοδεία εγγράφου που να πιστοποιεί την ταυτότητα του καλλιτέχνη (ΑΔΤ ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης).

• Με το πέρας του διαγωνισμού και της έκθεσης των έργων που συμμετείχαν, οι καλλιτέχνες ειδοποιούνται εγγράφως ή μέσω email για την παραλαβή των έργων τους. Η παραλαβή των έργων μπορεί να γίνει το αργότερο ένα μήνα (30 ημέρες) από την έγγραφη ή ηλεκτρονική ειδοποίηση. Σε περίπτωση μη απόκρισης για την παραλαβή των έργων, γίνεται αποστολή τους με χρέωση στον παραλήπτη.

Περισσότερες πληροφορίες: Γραμματεία 2310991610 τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 09:00 – 15:00.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Λουκάς Βενετούλιας (1930-1984)

Ο Λουκάς Βενετούλιας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 16 Ιανουαρίου 1930. Τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής τα πήρε από τον Ν. Γ. Πεντζίκη. Ύστερα από τρία χρόνια σπουδών στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, έδωσε εξετάσεις στην ΑΣΚΤ της Αθήνας και σπούδασε ζωγραφική με δασκάλους τους Σ. Παπαλουκά και Γ. Μόραλη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του διακρίθηκε με επαίνους και βραβεία και, μετά την αποφοίτησή του, επανήλθε στη Θεσσαλονίκη όπου και ξεκίνησε την καλλιτεχνική του σταδιοδρομία. Πραγματοποίησε 12 ατομικές εκθέσεις και πήρε μέρος σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δίδαξε ελεύθερο σχέδιο στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ και ιστορία της τέχνης και σκηνογραφία σε ιδιωτική σχολή θεάτρου-κινηματογράφου. Έκανε σκηνικά και κοστούμια για το Θέατρο Τέχνης του Κ. Κουν και το θίασο της Α. Κατσέλη. Εκτός από τη ζωγραφική, ασχολήθηκε με τη γραφιστική και την εικονογράφηση βιβλίων και δημοσίευσε άρθρα για την τέχνη σε εφημερίδες και περιοδικά. Ιδεολογικά συνεπής και κοινωνικά ενεργός, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ), όπου διετέλεσε αντιπρόεδρος ΔΣ μέχρι και το θάνατό του, και αγωνίστηκε για την ίδρυση Σχολής Καλών Τεχνών στη Θεσσαλονίκη. Έργα του βρίσκονται σε πινακοθήκες, μουσεία, ιδρύματα κ.ά., καθώς και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πέθανε στις 26 Αυγούστου 1984 στη Θεσσαλονίκη. Μετά τον θάνατό του, πραγματοποιήθηκαν ατομικές εκθέσεις και έργα του παρουσιάστηκαν σε διάφορους χώρους με έργα άλλων καλλιτεχνών.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Θεσσαλονίκη: Πώς ζουν 2 φοιτήτριες Erasmus στην πόλη – Τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν

Βουτιά στα… βαθιά οι Πανελλήνιες για τους φετινούς υποψήφιους

Λινού: Ο κόσμος να μην ανησυχεί για την ευλογιά των πιθήκων αλλά να προσέχει 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ