Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βουτιά στα… βαθιά οι Πανελλήνιες για τους φετινούς υποψήφιους

Δεν έχουν εμπειρία από προηγούμενες εξετάσεις στο Λύκειο και θα κληθούν να δώσουν μάχη για μια θέση τριτοβάθμια εκπαίδευση

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Στην τελική ευθεία έχουν μπει χιλιάδες μαθητές της τρίτης λυκείου που ετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Και μάλιστα σε μαθητές που, λόγω των μέτρων της πανδημίας του κορωνοϊού που άλλαξε τα πάντα την τελευταία διετία, δεν έχουν εμπειρία σε προηγούμενες εξετάσεις στο Λύκειο. Η… αυλαία θα ανοίξει για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων στη  Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία την ερχόμενη Παρασκευή 3 Ιουνίου. Μία ημέρα νωρίτερα, την Πέμπτη 2 Ιουνίου, ξεκινούν οι εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ.

«Αυτή είναι μια ιδιαίτερη χρονιά καθώς συμμετέχει μια γενιά που έχει να γράψει εξετάσεις τρία χρόνια. Με την πανδημία υπήρξαν πολλές αλλαγές. Και τα παιδιά αυτά δεν έχουν ασκηθεί στις γραπτές προαγωγικές εξετάσεις. Αυτό θα αφήσει αποτύπωμα στις μεσαίες επιδόσεις, όχι όμως στον τελικό αριθμό των εισακτέων» δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Γιώργος Χατζητέγας, διευθυντής των διαδικτυακών φροντιστηρίων Πουκαμισάς και αντιπρόεδρος του ομίλου των συγκεκριμένων φροντιστηρίων.

Ένας στους τρεις εκτός λόγω Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής «ένα ποσοστό διαγωνιζόμενων θα μείνει εκτός δυνατότητας να συμπληρώσει μηχανογραφικό. Υπολογίζουμε πως αυτό θα είναι περίπου ένας στους τρεις. Οι πιο αδύναμοι θα έχουν την μεγαλύτερη αγωνία».

Οι διαφορετικοί συντελεστές

άγχος-πανελλήνιες.jpg

Επίσης τόνισε ότι «για πρώτη φορά κάθε υποψήφιος δεν θα έχει μια μοναδική συγκομιδή μορίων. Ακόμη και σε παρόμοιες σχολές πχ Φιλολογία Θεσσαλονίκης και Φιλολογία Αθηνών κάθε σχολή θα έχει διαφορετικούς συντελεστές. Αυτό καθιστά πιο δύσκολη την συμπλήρωση του μηχανογραφικού και απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή από τους μαθητές. Εκτιμώ πως θα πρέπει να έχουν την βοήθεια καθηγητών, φροντιστηρίου ή καθηγητών επαγγελματικού προσανατολισμού».

Πρακτικά κάθε τμήμα θα ορίζει δικό του συντελεστή για καθένα από τα τέσσερα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Δηλαδή μπορεί να είναι αυξημένος ή μειωμένος σε σχέση με πέρυσι ή και να υπολογίζεται για πρώτη φόρα.

Επιστροφή λατινικών

Ακόμη από φέτος επιστρέφουν στις Πανελλαδικές τα λατινικά και μάλιστα με μεγαλύτερη βαρύτητα όπως εξήγησε ο κ. Χατζητέγας καθώς διδάσκονται σε δύο τάξεις, δευτέρα και τρίτη λυκείου.

Επίσης τόνισε πως φέτος «προσμετράται με μεγαλύτερη βαρύτητα η νεοελληννική γλώσσα και λογοτεχνία».

Δίνοντας συμβουλές στους χιλιάδες υποψήφιους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τόνισε ότι θα πρέπει να προσέξουν μέχρι και τις τελευταίες μέρες. Να κάνουν επαναλήψεις, αλλά και να μην μεταφέρουν τυχόν δυσάρεστα συναισθήματα από τη μία μέρα εξέτασης στην επόμενη. «Τα αποτελέσματα είναι σχετικά με το πώς θα γράψει το σύνολο των υποψηφίων. Όσον αφορά στο θέμα δομής δεν θα πρέπει να αναμένουν κάτι το εντελώς καινοφανές. Σε ένα μεγάλο ποσοστό υπάρχει επανάληψη των θεμάτων», σημείωσε.

Τέλος εξέφρασε την ελπίδα την επόμενη χρονιά να μην χρειαστεί οι υποψήφιοι να φοράνε μάσκες στις εξετάσεις.

 

Πανελλήνιες 2022: Όλες οι αλλαγές

-Καταργείται το διπλό μηχανογραφικό

-Ανακοίνωση των βάσεων μέχρι 10 Αυγούστου

-Το μηχανογραφικό των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις από 17/5

-Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής παίρνει υπόψη τις επιδόσεις των υποψηφίων

-Μείωση του ελάχιστους ύψους για τα κορίτσια στην Αστυνομία, το Λιμενικό και την Πυροσβεστική.

-Πανελλήνιες 2022: Το πρόγραμμα των εξετάσεων.

Το διάστημα 3 - 10 Ιουνίου θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και από 2 μέχρι 17 Ιουνίου των Επαγγελματικών Λυκείων.

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες εκτός από το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.

panellinies_pinakas.jpg
panellinies_pinakas2.jpg
panellinies_pinakas3.jpg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Θεσσαλονίκη: Πώς ζουν 2 φοιτήτριες Erasmus στην πόλη – Τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν

Ένοπλοι Ιρανοί κατέλαβαν 2 ελληνικά πλοία – Η αντίδραση της Ελλάδας προς το Ιράν

Καραγιάννης: Το Μετρό Θεσσαλονίκης από ανέκδοτο γίνεται πραγματικότητα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ