Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τέλος εποχής για το Μπενσουσάν Χαν – Αλλάζει χέρια το κτίριο

Παύει να λειτουργεί ως πολιτιστικός χώρος

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

«Τέλος εποχής» για το Bensousan Han που μετά από 2500 παραστάσεις θα παύσει να λειτουργεί ως χώρος πολιτισμού.

Σύμφωνα με ανάρτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του συγκεκριμένου πολυχώρου κ. Στυλιανού Ντοκούζ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «το κτίριο αλλάζει χέρια».

«Η πόλη θα βιώσει ένα μικρό πολιτιστικό πένθος», ανέφερε ο κ.Ντοκούζ στο TyposThes. Όπως τόνισε, ο ίδιος έμαθε τα νέα από τους ιδιοκτήτες του κτιρίου μόλις πριν μία εβδομάδα. «Με ενημέρωσαν πως επιθυμούν να το πουλήσουν γιατί έχουν μεγάλη οικονομική ανάγκη. Απ’ όσο γνωρίζω θα γίνει αποθηκευτικός χώρος, χωρίς βέβαια αυτό να είναι σίγουρο με απόλυτη βεβαιότητα», σημείωσε. Παράλληλα ανέφερε ότι καθώς έχει ήδη σχεδιάσει τον προγραμματισμό δράσεων μέχρι και την άνοιξη του 2023, αναγκαστικά θα πρέπει αυτός να τροποποιηθεί ανάλογα με τον χώρο που θα βρει για να στεγάσει τις εκδηλώσεις που έχει αποφασίσει να παρουσιαστούν. Ήδη όπως μας είπε, έχει επικοινωνία για δύο –τρεις χώρους που θα μπορούσαν να αποτελέσουν την επόμενη στέγη.

bensousan%20tilkeridissite.jpg

Ακολουθεί η ανάρτηση του κ. Ντοκούζ:

«Το φεγγάρι γεμίζει, ένας μεγάλος κύκλος κλείνει. 2500 χιλιάδες ευχαριστώ!

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με «ταβάνι». Που τείνει να χαμηλώνει. Το Bensousan Han κατάφερε να ανατινάξει αυτό το ταβάνι και να μας δώσει πίσω το δικαίωμα ν’ ατενίζουμε τ’ αστέρια. Να ονειρευόμαστε, να οραματιζόμαστε και να δοκιμάζουμε κάθε παράφορη ιδέα μας στον μόνο φιλόξενο χώρο που θα μπορούσαμε να έχουμε. Με 2500 χιλιάδες διαφορετικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο βιογραφικό μας (αριθμός ρεκόρ για οποιονδήποτε πολιτιστικό χώρο στην πόλη) και άλλα τόσα ευχαριστώ που αγκαλιάσατε το πρωτοποριακό μας project, έφτασε η ώρα να πούμε καλή αντάμωση σε νέους τόπους και με ακόμα πιο παθιασμένες προθέσεις.

Συνεργασίες με τοπικές και διεθνείς ομάδες, καλλιτέχνες από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, φορείς και ιδρύματα που μας εμπιστεύτηκαν τη φιλοξενία των πιο καινοτόμων δράσεών τους, αναμνήσεις από βραδιές απροσδόκητες, που καταργούσαν τις αποστάσεις, που παρέδιδαν μαθήματα ελεύθερης σκέψης!

Αυτό είναι το Bensousan Han, ένα γενναιόδωρο κληροδότημα για μια πόλη που διψάει αλλά δεν τ’ ομολογεί. Το κτίριο αλλάζει χέρια, μακάρι να αξιοποιηθεί με σεβασμό στην ιστορία και τη μνήμη του. Στις λίγες μέρες που απομένουν, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε την αντισυμβατική μας διάθεση, μέχρι το ακίνητο να παραδοθεί, με την αξία του να έχει πολλαπλασιαστεί μετά από τη δική μας και τη δική σας αγάπη.

Stylianos Dokouz

Art Director

Bensousan Han Cutural Space

Edessis 6, Ano Ladadika».

Για το Μπενσουσάν Χαν

μπενσουσαν-χαν-1.jpg

Σύμφωνα με πληροφορίες ιδιοκτήτης του οικοπέδου και του ακινήτου ήταν ο Σαμουήλ Μπενσουσάν, εβραίος έμπορος εκείνης της εποχής και γι' αυτό επικράτησε η ονομασία "Μπενσουσάν Χαν", δηλαδή το Χάνι του Μπενσουσάν. Τα θεμέλια και το ισόγειο του κτιρίου υπήρχαν ήδη από το 1810 και σιγά σιγά αναγέρθηκε ο πρώτος όροφος. Κατά τη διάρκεια όλων των ετών της λειτουργίας και της χρήσης του κτιρίου, έχουν γίνει πολλές αλλαγές και μεταγενέστερες προσθήκες, όπως το χειροκίνητο ασανσέρ στο υπόγειο, που έγινε μετά το 1920, με το οποίο μετέφεραν τα πράγματα από το υπόγειο στο ισόγειο.

Tο 1930, τα παιδιά του Σαμουήλ Μπενσουσάν πούλησαν όλο το ακίνητο σε έναν μεγαλέμπορο της Θεσσαλονίκης, τον Βασίλειο Ζωτιάδη, και το κτίριο άλλαξε πολλές φορές τρόπο χρήσης. Κατά καιρούς στέγασε καταστήματα με υφάσματα, μπαχαρικά, αποικιακά είδη και ψιλικά στο ισόγειο και στον όροφο, τα δωμάτια μετατράπηκαν σε δικηγορικά και συμβολαιογραφικά γραφεία. Η τελευταία γνωστή χρήση του ήταν τις δεκαετίες 1970 και 1980, όταν στον επάνω όροφο υπήρχαν τελωνειακά γραφεία και στο ισόγειο τα περίφημα για την εποχή μπαχαρικά "Billys".

Το 1996, το κτίριο εγκαταλείφθηκε για να επαναλειτουργήσει ολοκληρωτικά το 2012 ως χώρος φιλοξενίας παραστάσεων και εκθέσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόστιμα 1,48 εκατ. ευρώ σε πασίγνωστα καταστήματα – Ποια είναι, ποια η παράβαση
Βρέθηκαν μετά από ελέγχους στην αγορά - «Αδιαπραγμάτευτη η τήρηση της νομιμότητας απ’ όλους» είπε ο Κώστας Σκρέκας
Πρόστιμα 1,48 εκατ. ευρώ σε πασίγνωστα καταστήματα – Ποια είναι, ποια η παράβαση
Χριστίνα Μπόμπα: Χωρίς μαγιό σε παραλία – Η απάντηση σε αρνητικά σχόλια (ΦΩΤΟ)
«Μήπως να απενοχοποιήσουμε λίγο το γυμνό και τις σεμνοτυφίες και να ασχολούμασταν περισσότερο με τα ταμπού και τις προκαταλήψεις;»
Χριστίνα Μπόμπα: Χωρίς μαγιό σε παραλία – Η απάντηση σε αρνητικά σχόλια (ΦΩΤΟ)