Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σίμος Κακάλας: «Είναι εντυπωσιακό ότι ο Χαλεπάς κατάφερε να βγει στο “φως”»

Με αφορμή την παράσταση «Χαλεπάς» της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση που έρχεται στα Δημήτρια ο γνωστός ηθοποιός μίλησε στο TyposThes

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

 

«Ροντέν της Ελλάδας» ή «καταραμένος καλλιτέχνης»; Ο Γιανούλης Χαλεπάς ήταν γόνος φημισμένης οικογένειας μαρμαρογλυπτών της Τήνου. Δημιούργησε το διασημότερο ταφικό μνημείο της νεοελληνικής τέχνης, την Κοιμωμένη στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας, σε ηλικία 24 ετών. Αμέσως μετά, κατέρρευσε ψυχικά για 40 χρόνια. Μόνο μετά τον θάνατο της κυριαρχικής μητέρας του «αναστήθηκε» και επέστρεψε στην τέχνη του και στη ζωή. Ήταν πλέον 65 ετών.

Πτυχές από την ζωή του θα «ζωντανεύσουν» στις 6 και 7 Οκτωβρίου στην παράσταση με τίτλο «Χαλεπάς» της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη και λιμπρέτο TheBoy που θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» (Μ2) του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των 57ων Δημητρίων.

Ο «Χαλεπάς» είναι η τρίτη σκηνοθεσία της Αργυρώς Χιώτη για λογαριασμό της Στέγης. Έχουν προηγηθεί τα «ΑΙΜΑΤΑ» του Ευθύμη Φιλίππου (2014) και η «Θεία Κωμωδία» του Δάντη (2017). Και οι δύο παραγωγές παρουσιάστηκαν επίσης σε σκηνές της Ευρώπης.

«Διαβάσαμε από κόμικ μέχρι και κείμενα της εποχής, αλλά και μαρτυρίες ανθρώπων που ήξεραν τον Χαλεπά. Υπήρχε υλικό, παρότι για αρκετά χρόνια ήταν αποτραβηγμένος και ανακαλύφθηκε μόνο εκ νέου προς το τέλος της ζωής του», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο ηθοποιός Σίμος Κακάλας. Ο ίδιος τόνισε ότι τον εντυπωσίασε το ότι ενώ ο Χαλεπάς ήταν επί δεκαετίες αποκομμένος, η τέχνη του εξελίχθηκε όταν επέστρεψε στην ενεργό δράση… Δεν ξέρουμε τι έγινε αυτά τα χρόνια που είχε καταρρεύσει ψυχικά.. Και οι διαγνώσεις εκείνη την εποχή δεν ήταν σε τόσο εξελιγμένο στάδιο όπως θα  είναι σήμερα. Γνωρίζουμε πως η μητέρα του μετά το θάνατο του πατέρα του πήγε στο ψυχιατρείο και τον έβγαλε από εκεί. Και ότι μετά το θάνατο και της μητέρας του απελευθερώθηκε».

chalepas_1_1.jpg

Επί σκηνής ο γνωστός ηθοποιός μοιράζεται το ρόλο με τον Αντώνη Μυριαγκό. «Ο Γιανούλης είχε την αίσθηση ότι τα αγάλματα τον κοροϊδεύουν και γελούν μαζί του. Ο Αντώνης (σημ. Μυριαγκός) παίζει το alter ego του Χαλεπά. Μια περσόνα που ενίοτε είναι περιπαικτική, άλλοτε γίνεται φίλος και άλλοτε απλός παρατηρητής», σημείωσε στην τηλεφωνική μας συνομιλία.

Συμπλήρωσε ότι «το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι μια βιογραφία. Ίσως αυτό θα ήταν αδύνατο να συμβεί. Αναβιώνουν απλά κάποιες στιγμές, βλέπουμε κάποια πράγματα όπως τα νιώθει στο μυαλό του, αλλά και όσα τον βασανίζουν…».

Πώς άραγε αποτυπώνεται η γλυπτική στην παράσταση; «Περισσότερο υπάρχει αναφορά στα σχέδιά του γιατί πρωτίστως ήταν και καλός σχεδιαστής. Οπότε έχουμε τα προσχέδια των αγαλμάτων του τα οποία σχεδίαζε με κάρβουνο. Επίσης στον κόσμο της γλυπτικής γίνεται αναφορά μέσα από τα σώματα των ηθοποιών της παράστασης που λειτουργούν όπως ένας χορός… Υποδύονται χαρακτήρες από την ζωή του Χαλεπά, το άμεσο περιβάλλον του…», δήλωσε ο κ. Κακάλας.

Και μιλώντας για τον ξεχωριστό αυτό γλύπτη ανέφερε ότι «η ζωή του ήταν ένα φαινόμενο και έχει ενδιαφέρον. Εύλογα μπορεί κανείς να αναρωτηθεί τι θα είχε γίνει αν δεν είχε βασανιστεί τόσο στην ζωή του. Είναι εντυπωσιακό το ότι εν τέλει κατάφερε να βγει στο “φως”, έστω και στο τέλος».

*Η παρουσίαση στο Φεστιβάλ Δημητρίων πραγματοποιείται με τη συνεργασία και υποστήριξη της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εξωστρέφεια».

Στην παράσταση θα προβάλλονται υπέρτιτλοι στα Αγγλικά.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Λιμπρέτο: The Boy, Σύλληψη & Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη, Μουσική Σύνθεση & Ηχητικός Σχεδιασμός: JanVanAngelopoulos, Σκηνική εγκατάσταση & σχεδιασμός κοστουμιών: Έφη Μπίρμπα, Σχεδιασμός φωτισμών: Τάσος Παλαιορούτας, Σωματική προετοιμασία: Χαρά Κότσαλη, Σύμβουλος δραματουργίας:Ευθύμης Θέου, Καλλιτεχνικήσυνεργάτις:Νεφέλη Γιώτη, Σύμβουλος μουσικής προετοιμασίας: Κάτια Μολφέση, Τεχνική επιμέλεια ήχου: Νίκος Κόλλιας, Κατασκευή κοστουμιών: SANDI COUTOURE atelier

Α΄ Βοηθός σκηνοθέτριας: Κατερίνα Κώτσου, Βοηθός σκηνογράφου: Βάσια Λύρη, Βοηθός ενδυματολόγου: Αλέξανδρος Γαρνάβος, Β’ Βοηθός σκηνοθέτριας: Κωνσταντίνος Καρδακάρης.

chalepas_3_1.jpg

Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά): Σίμος Κακάλας, Χαρά Κότσαλη, Αντώνης Μυριαγκός, Γιώργος Νικόπουλος, Αλίκη Στενού, Δημήτρης Σωτηρίου, Αργυρώ Χιώτη, ΤζωρτζίναΧρυσκιώτη.

Εκτέλεση Παραγωγής: Μαρία Δούρου / VASISTAS, Τεχνικός υπεύθυνος περιοδείας: Αντώνης Κόκκορης (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση), Υπεύθυνη περιοδείας – Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια»: Χριστίνα Λιάτα (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση), Υπεύθυνη επικοινωνίας (Θεσσαλονίκη): Λία Κεσοπούλου.

Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση,Συμπαραγωγή: ERT EmiliaRomagnaTeatro (Ιταλία).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης (Μ2), 25ης Μαρτίου & Παραλία (τηλ. 2310 895 800)

Παραστάσεις:Πέμπτη 6 και Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022, Ώρα 21:00

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 15€ κανονικό | 10€ μειωμένο (φοιτητές, μαθητές, ΑμεΑ, άνεργοι, πολύτεκνοι, άνω των 65)

Προπώληση εισιτηρίων:Ticketservices.gr (https://www.ticketservices.gr/event/xalepas-thessaloniki/) | Ταμείο Θεάτρου ΑΥΛΑΙΑ (Τσιμισκή 136, Δευτέρα έως Παρασκευή 17:30-21:30, Σάββατο & Κυριακή 09:30-21:30).

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη