Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη
Πολλές εκδηλώσεις που έγιναν sold out, και μεγάλο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον με πρωτότυπες συμπράξεις και παραγωγές από το εξωτερικό που συζητήθηκαν είχαν τα 57α Δημήτρια. Απόψε η αυλαία πέφτει με την συναυλία του Alexander Desplat σε σύμπραξη με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και ο Άκης Σακελλαρίου έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος.
«Φέτος τα Δημήτρια πήγαν ένα βήμα μπροστά. Η προηγούμενη διοίκηση, είχε κάνει μια εξαιρετική δουλειά και προσπάθεια, όμως με την έλευση της πανδημίας υπήρξε ένα πάγωμα στον πολιτισμό. Υπήρχε μια αδράνεια και μετέπειτα ένα μούδιασμα. Αυτή τη χρονιά όμως πήγαμε σαφώς καλύτερα. Είχαμε sold out την συναυλία του 12ου Πίθηκου με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, sold out είναι και η συναυλία με τον Alexander Desplat, πολύ καλά πήγαν οι “Παίκτες”, ουρές από κόσμο είδαμε στην “Δημοκρατία του Μπακλαβά”, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρχε και για το “Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου” του Όστερμάϊερ, αλλά και για το Tempest Project σε διασκευή σκηνοθεσία του αείμνηστου Peter Brook και της Helene Estienne, ενώ λίστες αναμονής έχει η “Λούνα”», δήλωσε στο «ΤyposThes» ο συντονιστής της καλλιτεχνικής επιτροπής των 57ων Δημητρίων. Ο ίδιος πρόσθεσε πως αυτή τη χρονιά υπήρξε πιο στενή συνεργασία του φεστιβάλ με φορείς όπως πχ το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. «Έγινε μια σύμπραξη κανονική προς τιμήν του καλλιτεχνικού διευθυντή κ. Αστέριου Πελτέκη. Το ΚΘΒΕ συμμετείχε και στο κόστος παραγωγών που φιλοξένησε. Και ελπίζουμε αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί. Το μέλλον είναι στις συμπράξεις. Ξέρετε με τον προϋπολογισμό που διαθέτουμε είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να φέρουμε μεγάλες παραστάσεις και αναγνωρισμένους δημιουργούς και να ανοίξουμε με αυτό τον τρόπο νέους ορίζοντες στο κοινό», σημείωσε ο κ. Σακελλαρίου. Πρόσθεσε πως υπάρχει επίσης μια καλή συνεργασία με φορείς όπως πχ το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, αλλά και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
«Το κοινό μας έλεγε πως τις τελευταίες μέρες υπάρχει ένας αέρας κοσμοπολίτικος στη πόλη. Είδαμε ουρές σε θεατρικές σκηνές και αυτό είναι μια ενθαρρυντική εικόνα. Το πώς αυτό θα παγιωθεί και θα εξελιχθεί θα φανεί στην πορεία», σχολίασε, ενώ πρόσθεσε πως «η Θεσσαλονίκη ήταν παλαιότερα ένα σημαντικό κέντρο πολιτισμού που στην πορεία απώλεσε αυτό το χάρισμα. Πρέπει να έχουμε ως στόχο να γίνει ξανά η πόλη μας κέντρο του Βαλκανικού πολιτισμού».
Σημείωση: Τα στιγμιότυπα από τις εκδηλώσεις είναι από την σελίδα των 57ων Δημητρίων στο facebook.