Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θωμάς Κωνσταντίνου: «Η μουσική παράδοση για εμάς είναι σαν την αναπνοή»

Οι ΤΑΚΙΜ έρχονται Θεσσαλονίκη για μια βραδιά με άρωμα παράδοσης και Μικρασίας

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Οι ΤΑΚΙΜ δεν χρειάζονται συστάσεις. Η θρυλική εξάδα από δεξιοτέχνες μουσικούς ανηφορίζει στην πόλη μας για μια μοναδική βραδιά με άρωμα παράδοσης. Στην συναυλία με τίτλο «Στο 'πα και στο ξαναλέω» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 17 Δεκεμβρίου θα παρασύρει το κοινό σε μια ιδιαίτερη περιπλάνηση στον διονυσιασμό των πανηγυριών, αλλά και τις πιο ήσυχες γιορτές μας, τις πολυφωνικές κι αγκαλιαστές, αλλά και μια περιήγηση στην Ιστορία της Ελλάδας όπως την αφηγούνται τα τραγούδια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και η αναφορά στη μουσική του Πόντου και στην μουσική που γεννήθηκε στα παράλια της Μικρασίας, στα τραγούδια που γέννησαν οι μετακινήσεις των Ελλήνων μετά το διωγμό. «Η μουσική παράδοση για εμάς είναι σαν την αναπνοή», ανέφερε στο TyposThes o Θωμάς Κωνσταντίνου που παίζει ούτι και λάουτο στους ΤΑΚΙΜ για να συμπληρώσει ότι «αυτό που συντελέστηκε το 1922 ήταν μια  "μεταφύτευση" πολιτισμού σε ένα μέρος που το είχε πολύ ανάγκη». Ο ίδιος ανέφερε ότι «Η μεγαλύτερη πρόκληση αλλά και σπουδή είναι η ακροβασία ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση. Είναι κάτι που ζούμε καθημερινά όχι μόνο στη μουσική αλλά και στην καθημερινότητα μας».

-Τι σημαίνει για εσάς η μουσική παράδοση;

-Η μουσική παράδοση για εμάς είναι σαν την αναπνοή. Είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη και την πρόοδο κάθε ανθρώπου να απολαμβάνει τα επιτεύγματα του παρελθόντος γνωρίζοντας από που προήλθε και που πηγαίνει.

-Πόσο βοηθά η γνώση της στην εξέλιξη της μουσικής;

-Η γνώση της παράδοσης δεν χρειάζεται να είναι ντε και καλά αναλυτική και εις βάθος παρά να βιώνεται στον βαθμό που ο καθένας μπορεί και θέλει. Δεν είναι τυχαίο πως οι πραγματικά «παραδοσιακοί» άνθρωποι είναι οι απλοί (όχι απλοϊκοί) και ταπεινοί. Η μουσική έτσι κι αλλιώς εξελίσσεται με τον ρυθμό που θέλει αυτή και όχι εμείς.

thomas_konstantinoy.jpg

-Πώς γεννήθηκε αυτή η σύμπραξη με την Ελένη Βιτάλη, τη Σοφία Παπάζογλου και τον Κώστα Τριανταφυλλίδη;

-Ήταν πάντοτε πόθος μας να συμπράττουμε επί σκηνής με καλλιτέχνες παλιούς και νέους που μας συγκινούν και «ανάβουν» τη φωτιά που έχουμε μέσα μας. Είμαστε πολύ τυχεροί που οι συγκυρίες βοήθησαν φέτος να συνεργαστούμε με τρεις από τους σημαντικότερους ερμηνευτές της παλιάς και νέας γενιάς.

- Πώς σχηματίσατε το πρόγραμμα και τι θα δούμε επί σκηνής;

-Το πρόγραμμα έχει ως πυρήνα του την ελληνική λαϊκή μουσική και τον μαγικό τρόπο που αυτή συναντάται-μέσα από τα μουσικά δίκτυα- με τις μουσικές του κόσμου. Ανώνυμα αλλά και επώνυμα τραγούδια που πατάνε γερά πάνω στην παράδοση με διάθεση πάντοτε φρέσκια χωρίς ακαδημαϊσμούς και ενοχές.

-Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Πώς αυτό το γεγονός έχει επηρεάσει τη μουσική του τόπου μας; Πόσο σημαντική είναι η μουσική παρακαταθήκη που άφησαν οι πρόσφυγες;

-Πέρα από την τραγική διάσταση των γεγονότων της μικρασιατικής καταστροφής θα έλεγα πως αυτό που συντελέστηκε το 1922 ήταν μια  «μεταφύτευση» πολιτισμού σε ένα μέρος που το είχε πολύ ανάγκη. Η μητέρα Ελλάδα υποδέχτηκε τον σπόρο της μικρασιατικής κουλτούρας σε μια εποχή που το τοπίο της μουσικής ήταν άνυδρο και αμήχανο , κυρίως λόγω της υποτιθέμενης αστικοποίησης του νεοσύστατου νεο-ελληνικού κράτους. Οι μικρασιάτες υπερβαίνοντας τον πόνο τους και μετατρέποντας τον σε δημιουργία έδωσαν πνοή κυρίως μέσω της δισκογραφίας , που τότε έκανε τα πρώτα της βήματα και οδήγησαν σε αυτό που σήμερα αποκαλούμε νέο ελληνικό τραγούδι.

-Από τι αντλείτε έμπνευση ;

-Έμπνευση αντλούμε από την κοινωνία και επικοινωνία των ανθρώπων. Δεν μπορεί να υπάρξει μουσική και χαρά αν δεν έχεις κάποιον να την μοιραστείς.

-Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στην ενασχόλησή σας με τη μουσική;

-Η μεγαλύτερη πρόκληση αλλά και σπουδή είναι η ακροβασία ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση. Είναι κάτι που ζούμε καθημερινά όχι μόνο στη μουσική αλλά και στην καθημερινότητα μας. Μας αρέσει η πρόοδος και η προκοπή της Δύσης αλλά προτιμούμε αυτό να γίνεται αβίαστα και χωρίς υποχρεωτικότητες αλλά μέσα από την ελεύθερη βούληση.

-Τι θα λέγατε σε έναν νέο που θέλει να γίνει μουσικός/ τραγουδιστής;

-Να είναι έτοιμος-έτοιμη να αναμετρηθεί με τα «θηρία» που πέρασαν πριν από εμάς και ποτέ προς Θεού να μην υποτιμήσει την ιστορία αυτού του τόπου. Μιλάμε για έναν κρυμμένο θησαυρό που αποκαλύπτεται μόνο σε ανοιχτά μυαλά και ανοιχτές καρδιές.

takim_bitali.jpg

Για τους ΤΑΚΙΜ

Ο Θωμάς Κωνσταντίνου (ούτι, λαούτο), ο Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο),

ο Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), ο Κώστας Μερετάκης (λαϊκά και παραδοσιακά κρουστά) και ο Γιάννης Πλαγιανάκος (κοντραμπάσο) είναι οι σπουδαίοι ΤΑΚΙΜ που έχουν συναντηθεί επί σκηνής με την Ελευθερία Αρβανιτάκη στο Ηρώδειο, τη Δήμητρα Γαλάνη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τους Calexico, με τους οποίους επίσης ηχογράφησαν.

Είναι οι πρεσβευτές της μουσικής των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στην Αμερική,

αυτοί που διασκεύασαν με χιούμορ το "Γιατί γλυκό μου sweetheart", αλλά και συνέδεσαν την πορεία τους με σημαντικές φωνές του τόπου μας, όπως ο Χρόνης Αηδονίδης, ο Παντελής Θαλασσινός και η Γλυκερία.

Με τους ΤΑΚΙΜ συνεργάζεται ο μουσικός Ηλίας Μαντικός στο κανονάκι.

Εισιτήρια από 12 ευρώ στο:

https://www.viva.gr/tickets/music/takim-eleni-vitali/

Καλλιτεχνική ιδέα κι επιμέλεια προγράμματος: Λήδα Ρουμάνη - Θωμάς Κωνσταντίνου

Digital Marketing Experts: B2Square Digital Marketing & Content Creation

Συμπαραγωγή:  Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης - Pure Art

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιταλία: Με εισιτήριο 5 ευρώ η είσοδος στη Βενετία - Η πόλη χρεώνει τους τουρίστες
Θέλει να περιορίσει τον μαζικό τουρισμό και να αυξήσει τον αριθμό των επισκεπτών που θέλουν να διανυκτερεύσουν
Ιταλία: Με εισιτήριο 5 ευρώ η είσοδος στη Βενετία - Η πόλη χρεώνει τους τουρίστες
Πάμε Στοίχημα: Προκαλεί σουηδικό Over στο 2.10
Παρόλο που η ποικιλία σε αγώνες στο ποδοσφαιρικό πρόγραμμα της Πέμπτης (25/04) δεν είναι τεράστια, είναι μεγάλο το στοιχηματικό ενδιαφέρον που...
Πάμε Στοίχημα: Προκαλεί σουηδικό Over στο 2.10